La 23 mai, Primăria Capitalei a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre în baza căruia, dacă va fi aprobat în forma propusă, amenzile pentru distrugerea parcurilor din București ar putea ajunge la 5.000 de lei și în cazul persoanelor fizice.
Propuneri, sugestii și opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ pot fi transmise către primărie până la data de 6 iunie.
Există și posibilitatea organizării, în luna iulie, a unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, „în cazul in care acest lucru este cerut în scris de către o asociație legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituție publică până Ia data de 10.07.2023”, după cum se arată pe site-ul primăriei.
Primăria Municipiului București, sub „bagheta” edilului Nicușor Dan, propune creșterea semnificativă, de circa 40 de ori, a amenzilor pentru distrugerea parcurilor din Capitală. Actualul cuantum al amenzilor datează din 2009 și sunt cuprinse în intervalul 50 – 100 de lei.
Noile amenzi, între 4.000 și 5.000 de lei
Primăria a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre care prevede sancționarea cu amendă de la 4.000 Ia 5.000 lei, pentru persoanele fizice și de la 4.500 la 5.000 lei, pentru persoane juridice, a următoarele fapte:
a) Decojirea trunchiurilor arborilor, baterea de corpuri străine pe trunchiuri/ramuri (inclusiv fixarea de indicatoare și reclame, găurirea arborilor), turnarea de substanțe toxice sau inflamabile pe tulpinile arborilor, intervenția de orice feI pe trunchiurile arborilor, arbuștilor, trandafirilor, lianelor, gardurilor vii;
b) Defrișarea oricărui arbore sau arbust, fără avize;
c) Tăierea de ramuri de arbori și arbuști (intervenții în coronamente/toaletări) fără avize
d) Transplantarea arborilor și arbuștilor fără avize
e) Nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor pe spațiile verzi;
f) Distrugerea totală sau parțială a mobilierului urban, a vaselor decorative, statuilor, monumentelor, clădirilor, chioșcurilor, împrejmuirilor și fântânilor arteziene;
g) Deteriorarea aleilor, căilor de acces, bordurilor, stâlpilor de iluminat, gurilor de incendiu, rețelelor electrice și de irigat, gurilor de scurgere și a capacelor căminelor rețelelor de utilități din spațiile verzi;
h) Prinderea faunei specifice ecosistemului parcurilor și grădinilor;
i) Aruncarea de ambalaje, hârtii, sticle, resturi menajere, țigări, cadavre de animale și orice alte deșeuri pe spațiile verzi, alei, fântâni, lacuri, bazine.
Proiectul e pus în dezbatere publică și va deveni normă doar dacă e votat de Consiliul General al Municipiului București.