Se dau amenzi usturătoare pentru cei obișnuiți să arunce bradul de Crăciun la gunoi sau pur si simplu de la etaj, chiar și în București. Brazii de Crăciun sunt colectaţi gratuit în București, de la ghenele blocurilor, porţile caselor şi de la centre de colectare, potrivit autorităţilor locale. În fiecare sector al Capitalei sunt reguli diferite, iar cei care îi depozitează ilegal se aleg cu amenzi.
Amenzi pentru cei care aruncă brazii de Crăciun la gunoi sau de la etaj
În timp ce unii încă mai aruncă brazii de Crăciun de la balcon sau îl lasă la ghenă, alți români au aflat că există un program de colectare al lor propus de primărie. În unele orașe, există centre dedicate reciclării brazilor, oferind astfel o soluție ecologică pentru a scăpa de aceștia.
“Programul de colectare este non-stop. Primaria a propus sa fie in fiecare weekend din lunile ianuarie si februarie pentru colectarea brazilor, dar in principiu se colecteaza de la punctele de preluare in fiecare zi”, a declarat Radu Chircă, director tehnic operator salubritate Sectorul 2 la Observator.
Cine este prins că lasă bradul pe domeniul public într-un loc neamenajat riscă amenzi usturătoare, începând de la 500 de lei și pot ajunge și până la 2.500 de lei.
“Facem apel să încerce să îl ducă curat, aşa cum l-au luat, fără globuri şi fără beteală sau alte ornamente. Este mult mai greu să recuperam un brad dintr-un copac de 6-7 metri sau să îl iei dintr-un malder de gunoi sau să fie pur şi simplu aruncat peste o maşină sau peste un copil, Doamne Fereste!“, a declarat Lucian Dubălaru, director Administraţia Publică de Salubrizare Sector 6, București.
Doar în Sectorul 6 al Capitalei, agenţii de la salubritate au strâns peste 60.000 de brazi anul trecut.
Brazii de Crăciun se pot returna la magazin
La îndemână este şi returnarea pomului de Crăciun în magazinul de bricolaj de unde a fost cumpărat, în schimbul unui voucher de reducere. După ce sunt adunați de pe străzi, de la punctele de colectare, brazii sunt aduși în centre de depozitare, de unde vor fi preluați pentru a fi reciclați.
După ce sunt tocați, aceștia pot fi folosiți pentru a face peleti sau rumeguș pentru animale.
Cum se transportă corect brazii
Transportul brazilor, fie că este vorba despre achiziționarea sau debarasarea lor, implică respectarea unor reguli clare pentru a evita sancțiunile. Acoperirea plăcuței de înmatriculare cu crengile bradului este una dintre cele mai frecvente greșeli făcute de șoferi, iar acest lucru este strict interzis de lege.
Nerespectarea acestei reguli poate atrage amenzi între 165 și 3.300 de lei și poate duce la reținerea certificatului de înmatriculare.
Pentru transportul unui bradul de Crăciun pe acoperișul mașinii, este esențial ca vehiculul să fie dotat cu șine sau un portbagaj special. De asemenea, este necesar ca bradul să fie bine fixat cu frânghii, astfel încât să nu se deplaseze în timpul transportului. Siguranța pe drum este esențială atât pentru șofer, cât și pentru ceilalți participanți la trafic.
Începând cu 2025, amenzile pentru încălcarea regulilor de transport au crescut semnificativ. Acestea sunt acum legate de salariul minim brut pe economie, iar valoarea unui punct de amendă reprezintă 5% din acest salariu.
În acest context, se dau amenzi minime de 400 de lei, iar cele maxime pot ajunge la sume de peste 20.000 de lei, ceea ce face respectarea regulilor și mai importantă.
Unde trebuie lăsați brazii de Crăciun în Sectorul 1
În Sectorul 1, București, cetăţenii care locuiesc la bloc sunt îndrumaţi de autoritatea locală să adune brazii în zona ghenelor de gunoi şi să anunţe operatorul de salubrizare la numărul de telefon 021.9460 sau la adresa de e-mail secretariatsalubritate@romprest.eu. Pentru locuitorii din zonele de case, colectarea se face, în fiecare sâmbătă şi duminică, cu o programare, în prealabil, la aceleaşi date de contact.
Reprezentanţii autorităţii locale au amintit că depozitarea brazilor pe domeniul public (spaţii verzi, la stâlpi, la colţul blocului, pe trotuare sau în grădinile blocurilor) este ilegală şi se sancţionează cu amendă de până la 500 de lei.
Unde trebuie lăsați brazii de Crăciun în Sectorul 2
În Sectorul , București, operatorul de salubritate va colecta, gratuit şi separat, în ianuarie şi februarie, brazii de Crăciun, în fiecare zi de luni, miercuri şi vineri, inclusiv în programul de noapte.
De asemenea, cetăţenii pot aduce brazii, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 8,00-16,00, la cele două centre deschise în sector pentru preluarea gratuită a deşeurilor: Centrul Obor de pe strada Heliade Rădulescu nr. 33 şi Centrul Baicului, situat pe strada Baicului nr. 69. Brazii colectaţi gratuit vor fi transformaţi în îngrăşământ sau peleţi.
Unde trebuie lăsați brazii de Crăciun în Sectorul 3
Direcţia Generală de Salubritate Sector 3, București, ridică gratuit brazii naturali din această zonă administrativ-teritorială, iar oamenii sunt îndrumaţi de autoritatea locală să îi depoziteze în zona ghenelor de gunoi sau la pubelele stradale din apropierea blocurilor, de unde vor fi ridicaţi zilnic de echipele de salubritate.
Cetăţenii care doresc să facă sesizări sau au nelămuriri cu privire la strângerea brazilor de sărbători pot apela numerele de telefon 0720.777.511, 0720.777.512, 0720.777.513, 0720.777.514 şi 0720.777.515.
Unde trebuie lăsați brazii de Crăciun în Sectorul 4
În Sectorul 4 cetăţenii pot lăsa brazii lângă ghenele de gunoi, de unde, ulterior, vor fi ridicaţi de echipele de la salubrizare.
Unde trebuie lăsați brazii de Crăciun în Sectorul 5
În Sectorul 5, București, autoritatea locală, prin societatea Salubrizare Sector 5, colectează separat brazii de Crăciun, de sâmbătă până pe 16 ianuarie. Brazii vor fi preluaţi din dreptul porţii, pentru locuinţele individuale şi din spatele blocurilor, pentru asociaţiile de proprietari. Programul de colectare se desfăşoară în regim 24/24, cu treceri multiple pe fiecare zonă, până la finalul campaniei.
Brazii colectaţi se vor toca şi se vor depune la compost, urmând ca materialul rezultat să fie folosit pentru reamenajarea parcurilor din Sectorul 5.
Unde trebuie lăsați brazii de Crăciun în Sectorul 6
Cetăţenii din Sectorul 6, București, sunt îndrumaţi să lase brazii la ghena din faţa blocului sau să îi scoată în faţa porţii ori să îi ducă la cele 12 puncte fixe de colectare selectivă a deşeurilor, care au un program zilnic, între orele 8,00-18,00.
Centrele de colectare a deşeurilor unde pot fi duşi brazi sunt situate în: Militari – Centrul 5, strada Fabricii cu strada Apeductului, Centrul 9, strada Liniei cu strada Timonierului, Centrul 10, strada Performanţei 45, Centrul 12, strada Apusului 27, aproape de bulevardul Uverturii; Crângaşi şi Giuleşti: Centrul 4, strada Giuleşti vis-a-vis de Institutul Pasteur, Centrul 8, Piaţa Crângaşi; în Drumul Taberei: Centrul 1, strada Valea Ialomiţei cu strada Poarta Sărutului, Centrul 2, strada Pasărea în Văzduh cu strada Pupăza cu Moţ, Centrul 3, strada 1 Mai 57-59, Centrul 6, strada Valea Argeşului – capăt troleibuz, Centrul 7, bulevardul Timişoara 35, Centrul 11, bulevardul Drumul Taberei cu strada Târgu Neamţ.
Brazii vor fi colectaţi de angajaţi ai Salubrizare Sector 6 şi Administraţiei Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6, tocaţi, iar compostul va fi folosit pentru plante.
Citește și: A murit în scara blocului, la câteva ore după ce a fost externat din spital
Citește și: Adolescenții care consumă marijuana prezintă diferențe semnificative în structura cerebrală
Citește și: Cătălin Scărlătescu a pățit-o în Bali: “Mai ajung aici doar dacă aterizează avionul forțat”