Generația Beta a sosit – iată tot ce trebuie să știți despre bebelușii din 2025, notează CBS. Ce înseamnă mai exact acest lucru în evoluția umanității.
Anul 2025 aduce cu el o nouă eră pentru umanitate: Generația Beta, complet integrată în tehnologie. Este vorba despre bebelușii născuți între 2025 și 2039, pentru care „lumile digitală și fizică se vor întrepătrunde”, spune CBS. Începând cu 1 ianuarie 2025, există o generație mai nouă – pe scurt Gen Beta, potrivit companiei australiene de analiză demografică și tendințe McCrindle, care a analizat anterior și Gen Alpha (2010-2024).
Aceștia vor fi copiii tinerilor mileniali și ai generației Z mai în vârstă, iar McCrindle proiectează că până în 2035 vor reprezenta 16% din populația globală. Mulți vor trăi și pentru a vedea „înflorind” secolul 22. De exemplu, un copil născut în 2025 va avea 76 de ani în 2101. Un aspect definitoriu pentru Generația Beta va fi integrarea perfectă a vieții digitale. Deși Generația Alpha s-a familiarizat cu tehnologia inteligentă și inteligența artificială, Generația Beta va trăi într-un mediu complet automatizat, în care AI și automatizarea vor influența toate aspectele vieții lor: de la educație și muncă, până la sănătate și divertisment.
Ei vor fi, de asemenea, crescuți într-o eră a integrării tehnologice alături de Gen Alpha, explică McCrindle care este motivul trecerii la alfabetul grecesc în 2010 – acestea nu sunt doar „noile generații, ci primele… care vor fi modelate de o lume cu totul diferită”. „Pentru Generația Beta, lumea digitală și cea fizică vor fi perfecte”, explică McCrindle pe site-ul său.
„În timp ce Generația Alpha a experimentat creșterea tehnologiei inteligente și a inteligenței artificiale, Generația Beta va trăi într-o eră în care AI și automatizarea sunt pe deplin încorporate în viața de zi cu zi – de la educație și locuri de muncă până la îngrijirea sănătății și divertisment”.

Generația Beta și „ceilalți”
Deși nu există un consens cu privire la anii de naștere și generațiile atribuite acestora, în linii mari, aceștia pot fi definiți astfel, conform CBS: Silent Generation: Cei născuți între 1928 și 1945, cunoscuți ca fiind pragmatici și precauți; Baby Boomers: născuți între 1946 și 1964, numiți după creșterea numărului de nașteri după cel de-Al Doilea Război Mondial; Gen X: născuți între 1965 și 1979 și una dintre generațiile mai mici (numită și Baby Bust sau generația copilului mijlociu); Millennials (Generația Y): născuți între 1980 și 1994 și prima generație care a ajuns la maturitate în noul mileniu; Generația Z: născuți între 1995 și 2009, cunoscuți pentru diversitate și numiți și iGeneration – crescuți în era iPhone; Generația Alpha: născuți între 2010 și 2024, prima generație căreia i s-a atribuit o literă greacă și, uneori, numită „mini millennials” pentru părinții lor mileniali; Generația Beta: născuți între 2025 și 2039, vor crește într-o lume saturată de AI.
Este de remarcat faptul că, în ultimii ani, au existat critici tot mai mari cu privire la denumirea și etichetarea generațiilor. „Cercetarea generațională a devenit o arenă aglomerată. Domeniul a fost inundat de conținut care este adesea vândut ca cercetare, dar seamănă mai mult cu clickbait sau cu mitologia marketingului”, a scris Centrul de Cercetare Pew din SUA în 2023. Pew subliniază că definițiile generaționale existente pot fi, de asemenea, „prea largi și arbitrare” pentru a surprinde toate diferențele.
Generația Beta și algoritmii AI
„O generație tipică se întinde pe 15 până la 18 ani. După cum subliniază mulți critici ai cercetării generaționale, există o mare diversitate de gândire, experiență și comportament în cadrul generațiilor”, scrie Pew.
Potrivit lui McCrindle, această generație de copii – Beta, va fi probabil prima care va experimenta „transportul autonom la scară, tehnologiile de sănătate purtabile și mediile virtuale imersive ca aspecte standard ale vieții de zi cu zi”.
„Algoritmii AI își vor adapta învățarea, cumpărăturile și interacțiunile sociale în moduri pe care abia le putem imagina astăzi”, scrie McCrindle.
Dar compania observă, de asemenea, că părinții lor din generația Z vor adopta probabil o abordare diferită a tehnologiei și a ceea ce împărtășesc despre Gen Beta online. CBC News a raportat anterior că a existat recent un calcul de „distribuire”. Un termen care descrie părinții care împărtășesc viața copiilor lor online, sharenting-ul există încă din anii 2000, odată cu ascensiunea așa-zișilor bloggeri mame. Iar cercetările sugerează că tendința a crescut dramatic în timpul pandemiei.
Va veni Gamma
„În timp ce mulți părinți mileniali au folosit rețelele sociale pentru a documenta viața copiilor lor, Generația Z știe mai multe atât despre aspectele pozitive, cât și despre provocările care vin odată cu utilizarea rețelelor sociale de la o vârstă fragedă”, notează McCrindle.
Această generație va fi, de asemenea, prima care se naște după pandemia de COVID-19, dar, după cum a declarat cercetătorul generațional Jason Dorsey pentru site-ul de știri Today, familiile și frații lor mai mari vor fi fost „conformați în mod irevocabil” de închiderea școlilor și izolarea socială.
Cât despre denumirea generației care urmează după Generația Beta se estimează că va apărea Generația Gamma, care va include pe cei născuți între 2040 și 2054, continuând convențiile de denumire ale generațiilor din ultimele decenii.
Citiți și: Generația Z este „extraterestră”?