A treia zi de luni din ianuarie, care anul acesta cade pe 20 ianuarie 2025, este considerată a fi Blue Monday – cea mai deprimantă zi a anului. Există însă anumite teorii despre o zi care nu e tocmai așa cum s-a perpetuat de-a lungul timpului.
Cea de-a treia zi de luni a anului este considerată a fi în general cea mai deprimantă. La această concluzie a ajuns un psiholog britanic, care a creat o formulă matematică pentru a identifica cele mai dificile momente ale anului, potrivit presei internaţionale.
Teoria despre Blue Monday (n.r. – lunea tristă) a apărut în 2005, când psihologul galez Cliff Arnal (în unele surse a apărut cu numele Arnall) a creat o formulă matematică elaborată pentru a calcula cele mai îngrozitoare zile ale anului.
Psihologul a luat în considerare condiţiile meteo din această perioadă, facturile la utilităţi, datoriile, nivelul motivaţional, sărbătorile de iarnă, precum şi faptul că mulţi oameni urăsc zilele de luni. El a considerat initial că „depresia colectivă” din a treia zi de luni din an ar fi cauzată de scăderea temperaturilor şi de o reducere a luminozităţii, cel puțin pentru emisfera nordică.
Spun initial, deoarece între timp Arnal și-a schimbat drastic tonul, cu alte cuvinte a schimbat macazul! Și-a cerut scuze pentru formula sa, chiar autointitulându-se „Activist pentru #StopBlueMonday” în biografia sa de pe Twitter. „Aceste tipuri de formule, dacă este ceva, probabil servesc la simplificarea excesivă a complexității experienței din viața reală”, a spus un purtător de cuvânt anonim pentru NBC News.2.
Nu există dovezi științifice despre Blue Monday
Deci Cliff Arnal a stabilit că cea de-a treia zi de luni a anului este cea mai deprimantă zi, având în vedere și că, în această perioadă, oamenii manifestă o stare de tristeţe, inactivitate şi consumă carbohidraţi în exces.
Însă această teorie a psihologului a fost cauza unor dispute, întrucât acesta a creat formula ca parte a unei campanii de marketing pentru o companie de turism. Respectiv este vorba despre o campanie publicitară Sky Travel. Pe de altă parte, în 2014, o companie de băuturi a contrazis teoria, anunţând că Blue Monday nu este în cea de-a treia zi de luni a anului, ci în prima zi de luni a anului. Această zi, considera compania, este cea mai deprimantă, întrucât este prima luni la locul de muncă în noul an.
Prin urmare, se spune că această zi de luni din ianuarie este una tristă, din mai multe motive: vreme rea, un salariu întârziat de mult, sfârșitul euforiei sezonului festiv, sărbători prea îndepărtate, abandonarea rezoluțiilor bune…
Oricum ar fi, nu există dovezi științifice care să sugereze că aceasta este o zi deosebit de deprimantă, potrivit Psychiatric Times. Deși s-ar putea să nu fie dovedit științific, ideea doctorului Arnal despre un aspect sumbru al perioadei după vacanță poate avea o oarecare greutate, conform sursei menționate. Zilele mai scurte și temperaturile scăzute pot afecta negativ starea de spirit și pot duce la tulburări afective sezoniere . Spre exemplu, în Marea Britanie, până la o treime din populație se confruntă cu despresii. În plus modificările corporale în timpul iernii pot afecta hormonii, obiceiurile de somn, obiceiurile alimentare și starea de spirit.
7 moduri de a-ți crește moralul
Psychiatric Times mai notează că este posibil ca Blue Monday să fi provocat un sentiment suplimentar „de groază” în jurul lunii ianuarie, în special pentru pacienții cu depresie și anxietate. Ei pot simți presiune pentru a depăși această perioadă tristă. Pentru a combate această presiune, AXA PPP Health recomandă moduri de a ajuta la creșterea moralului și a motivației, cum ar fi: Stabiliți obiective; Îmbunătățiți-vă mediul de lucru; Identificați motivul din spatele oricărei lipse de motivație; Faceți liste și planificați sarcinile de lucru; Spune „nu” dacă ești copleșit; Dormiți suficient; Rămâi activ.
Aceste strategii simple vă pot ajuta să rămâneți pozitivi nu doar în ceea ce privește Blue Monday, ci și în toate lunile de iarnă.
De asemenea a programa o vacanţă în această perioadă nu pare o idee rea. În plus, un studiu britanic insistă că persoanele care se relaxează, ies la plimbare sau socializează pot scăpa mai uşor de starea de depresie din această perioadă a anului.
Citiți și: Ce ia Elon Musk pentru combaterea depresiei. Funcționează?