Un eveniment spectaculos se va desfășura în Capitală: Bucharest Opera Festival sărbătorește Centenarul Puccini. Evenimentul care va avea loc la Opera Națională București invită publicul la spectacole de excepție, în perioada 7-16 iunie 2024.
Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition are pe afiş în cele 10 seri de festival, nu mai puţin de 8 producţii din creația marelui compozitor, un spectacol semi-staged, o gală de operă și 10 teatre: Opera Maghiară de Stat din Budapesta, Daegu Opera Festival din Coreea, Opera Națională Română Iaşi, Opera Naţională Română din Cluj Napoca, Opera Națională Română Timişoara. De asemenea, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, Opera din Braşov, Teatrul de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi, Opera Naţională din Bucureşti.
Peste 1500 de muzicieni, balerini, personal artistic şi tehnic vor fi prezenți pe scenă, în fosă şi în culise la Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition. Un festival care aduce la București cele mai importante teatre de operă și balet din România și nu numai, dând posibilitatea publicului de a experimenta călătorii culturale diversificate.
Un festival care aduce la București cele mai importante teatre de operă și balet din România și nu numai, dând posibilitatea publicului de a experimenta călătorii culturale diversificate. Programul festivalului este disponibil aici. Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Operei Naționale București și online, aici.
Nu numai Bucharest Opera Festival îl omagiază pe compozitorul Puccini
Anul 2024 îi este dedicat compozitorului italian Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se împlinesc în acest an 100 de ani. Celebrarea Centenarului Puccini în România include o serie de evenimente de înaltă ținută artistică ce vor onora așa cum se cuvine contribuția extraordinară a compozitorului în muzica de operă și nu numai.
În România, Centenarul Puccini va fi celebrat sub patronajul Ambasadei Italiei și va fi organizat de Institutul Italian de Cultură, în colaborare cu Artexim. Centenarul va include producții de operă, concerte, recitaluri, prelegeri și masterclass-uri, evenimente remarcabile ce se vor desfășura în teatre, instituţii culturale şi universităţi de prestigiu din principalele centre culturale ale României.
Principalul obiectiv al sărbătoririi Centenarului Puccini în România este promovarea operei lui Giacomo Puccini în rândul publicului român, oferind ocazia de a explora interpretarea și influența operelor lui Giacomo Puccini în cultura românească și de a evidenția impactul acestora asupra scenei muzicale și teatrale a țării.
Mai mult, sărbătorirea Centenarului Puccini în România va servi drept catalizator pentru a stimula noi inițiative culturale și noi colaborări între artiști, instituții și pasionați de muzică, contribuind astfel la îmbogățirea peisajului cultural românesc și la păstrarea vie a moștenirii lui Puccini pentru generațiile viitoare, fapt ce va consolida legăturile culturale dintre Italia și România, prin muzică și artă.
Giacomo Puccini este reprezentantul de marcă al verismului italian, curent muzical care a marcat creația de operă din Italia la sfârșitul secolului XIX, inspirat de teme realiste şi naturaliste, legate de viața cotidiană şi de faptele oamenilor simpli transformați în personaje cu trăiri și pasiuni intense. În 40 de ani de creație artistică cuprinsă între 1884 -1924, Giacomo Puccini a adus o contribuţie semnificativă la dezvoltarea teatrului de operă. Titluri precum Manon Lescaut, La bohème, Tosca, Madama Butterfly, Turandot sunt adevărate capodopere menite să emoționeze profund publicul din întreaga lume.
Programul Bucharest Opera Festival
- Vineri, 7 iunie, ora 19:00 – La Fanciulla del West de G. Puccini (Opera Națională Română Cluj Napoca )
- Sâmbătă, 8 iunie, ora 19:00 – Gala Puccini 100 – Daegu Opera Festival (Coreea)
- Duminică, 9 iunie, ora 19:00 – Manon Lescaut de Puccini (Opera din Budapesta, cu concursul corului Operei Naţionale Bucureşti) – semistaged
- Luni, 10 iunie, ora 19:00 – Madama Butterfly de G. Puccini, dirijor Cristian Mandeal (Opera Națională București)
- Marti, 11 iunie, ora 19:00 – Boema de G. Puccini (Opera Națională Română Iași)
- Miercuri, 12 iunie, ora 19:00 – Turandot de G. Puccini (Opera din Timisoara)
- Joi, 13 iunie – La Rondine de G. Puccini (Opera Maghiară din Cluj Napoca)
- Vineri, 14 iunie – Tripticul de G. Puccini (Opera din Braşov)
- Sâmbătă, 15 iunie – Boema de G. Puccini (Teatrul Naţional de Operă şi Operetă Nae Leonard din Galaţi)
- Duminică, 16 iunie, ora 19:00 – Tosca de G. Puccini (Teatrul National de Opera si Balet “Oleg Danovski” Constanta)
Puccini a avut o apreciere deosebită pentru cântăreții români. L-a ales pe tenorul Grigore Gabrielescu pentru premiera mondială a operei Edgar (rolul titular) iar mai târziu pe Hariclea Darclée pentru premiera mondială a operei Tosca (rolul titular).
Citiți și: Festivalul Filmului Românesc în Israel. Programul ediției 2024