Opera Națională București aduce pe scenă, la început de an, câteva dintre cele mai populare şi interpretate titluri din repertoriul clasic universal, iar publicul va fi cu siguranță încântat.
Până în 12 ianuarie, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, vor putea fi admirate câteva dintre cele mai cunoscute opere şi balete din lume, precum Spărgătorul de nuci de Ceaikovski, Gianni Schicchi de Puccini, La Traviata şi Nabucco de Verdi, potrivit Radio România București FM.
La Traviata de Verdi este una dintre cele mai faimoase opere din lume. La premieră, a fost un adevărat fiasco, la Teatrul La Fenice din Veneţia, pe 6 martie 1853.
Marea compoziţie verdiană ilustrează o autentică poveste de dragoste dintre scriitorul Alexandre Dumas-fiul şi o celebră curtezană franceză (moartă prematur la numai 22 de ani), ipostaziată în romanul Dama cu camelii (1848).
La Traviata (de Giuseppe Verdi) este la Opera Națională București de miercuri până vineri, 8-10 ianuarie, ora 18:30. Spectacolul Spărgătorul de nuci (de Piotr Ilici Ceaikovski) este programat sâmbătă, 11 ianuarie, ora 18:30. Gianni Schicchi (de Giacomo Puccini) – duminică, 12 ianuarie, ora 12:00 și tot duminică, Nabucco (de Giuseppe Verdi) de la ora 18:30.
Biletele se pot cumpăra de pe tickets.operanb.ro şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.
Ce nu știați despre Traviata, spectacolul care poate fi văzut la Opera Națională
La Traviata de Giuseppe Verdi – una dintre cele mai cunoscute compoziții operistice din repertoriul muzical universal – a fost inspirată de viața tumultoasă a unei tinere femei, Rose Alphonsine Plessis (1824-1846), care a fugit de acasă la vârsta de numai 13 ani.
Ajunsă în capitala Franței și rămasă fără bani, devenise deja cunoscută, la 18 ani, ca fiind una din cele mai apreciate curtezane din Parisul regelui Ludovic-Filip. În acest sens, titlul operei, încearcă, de altfel, să sugereze destinul decadent al protagonistei. Pentru ca familia ei să nu o mai găsească, și-a schimbat numele în Marie Duplessis. În această perioadă, l-a cunoscut pe scriitorul Alexandre Dumas-fiul, care s-a îndrăgostit iremediabil de această femeie.
Legătura lor a continuat, chiar și după căsătoria curtezanei Duplessis, până la moartea prematură a acesteia, la 3 februarie 1846, la numai 22 de ani.
Sicriul, acoperit cu o mulțime de camelii, floarea ei preferată, a fost depus în cimitirul Montmartre.
În anul 1848, Alexandre Dumas-fiul a publicat romanul Dama cu camelii, roman cu puternice note autobiografice, care a servit apoi drept sursă de inspirație pentru libretul scris de Francesco Maria Piave pentru opera lui Giuseppe Verdi, cu o diferență notabilă, legată de faptul că, în La Traviata, personajul feminin principal, interpretat de o soprană, apare sub numele de Violetta Valery.
Citiți și: Spectacole la Opera Națională, care ți-ar putea fi pe plac