Rubrica MotionWeek vine să completeze, o dată pe săptămână, radiografia segmentului auto atât pe plan local, cât și la nivel internațional.
Oficiuldestiri.ro vă oferă cele mai proaspete informații din industria auto despre noi și viitoare modele care au fost sau care vor fi lansate, despre noi tehnologii, precum și imagini reprezentative. Toate acestea, la rubrica MotionWeek.
Noile generații MINI Cooper și Countryman au sosit în România
Dezvăluite oficial la început de septembrie, noile generații MINI Cooper și Countryman au fost prezentate și în România. Evenimentul a avut loc la Muzeul Imersiv al Noilor Arte – Mina, cu câteva luni înainte de debutul comercial al celor două modele pe piața locală. Cu această ocazie au fost comunicate și prețurile.
Noile modele vin cu o transformare spectaculoasă, asta pentru că adoptă noul limbaj de design al mărcii, denumit „Charsimatic Simplicity”. Așa cum sugerează și numele, noua filozofie de design se concentrează pe simplitate și eleganță. Soluțiile moderne ale blocurilor optice LED permit selectarea a trei moduri de iluminare ale luminilor de zi și a stopurilor, precum și un scenariu special de deschidere/închidere.
Noul MINI Cooper este disponibil în versiunile Cooper E (electric), cu motor de 184 CP și 290 Nm, respectiv Cooper SE, cu motor de 218 și 330 Nm. Autonomia lui Cooper E este de 305 kilometri în regim WLTP, în timp ce Cooper SE poate parcurge până la 402 de kilometri cu un singur plin de baterie.
De partea cealaltă, noul MINI Countryman este disponibil pe piața locală în trei versiuni: C, S și John Cooper Works ALL4. Noile modele dispun de motoare de 1,5 litri (3 cilindri) şi 2 litri (4 cilindri), cu puteri de 170 CP, 218 CP şi 300 CP, tehnologie TwinPower Turbo cu sistem TwinScroll şi injecţie directă, precum şi sistem mild-hybrid de 48V pentru versiunile C şi S. Mai târziu, portofoliul va fi extins cu noi motorizări termice şi electrice.
Versiunea de bază a noului Cooper are un preț de pornire de 31.748 de euro, iar versiunea mai puternică pornește de la 35.641 de euro. Noul Countryman C pornește de la 36.474 de euro, Countryman S are un preț de pornire de 42.271 de euro, iar John Cooper Works ALL4 costă de la 52.420 de euro.
Racing Mimi, prima electrică de curse, a fost prezentă la eveniment
La interior se remarcă noul ecran rotund OLED pentru sistemul de infotainment, care este oferit de Samsung Displays. De altfel, cele două noi modele sunt primele care primesc acest display. Noul sistem integrează până la opt „Experience modes”, care schimbă caracteristicile de condus, dar și interfața display-ului central sau ambianța în habitaclu.
În habitaclu au fost folosite materiale sustenabile și reciclate, vizibile mai ales la nivelul panourilor ușilor și a planșei de bord. Spre exemplu, a fost folosită țesătură specială de poliester reciclat al cărui proces de fabricație reduce emisiile de CO₂ cu până la 80% și consumul de apă cu 95%. La exterior, jantele sunt fabricate dintr-un aluminiu reciclat, care reduce cu 75% emisiile de CO₂.
La evenimentul de lansare al celor două noi automobile a fost expus și Racing MIMI. Este vorba despre primul MINI electric de curse construit vreodată, chiar în România. De asemenea, Racing MIMI este și prima electrică de curse care câștigă un campionat în competiție directă cu mașini echipate cu motoare termice. Mașina pilotată de Horia Platona a cucerit titlul în Campionatul Național de Super Rally.
Cu ochii pe ele: Porsche a prezentat a treia generație Panamera
Porsche a dezvăluit cea de-a treia generație Panamera care, deși la prima vedere pare să fie un facelift major, este un model complet nou. Ca gabarit, mașina a rămas în mare parte aceeași, doar lungimea fiind mare mare cu 3 mm (5.052 mm). În schimb, lățimea și înălțimea măsoară tot 1.938 mm și, respectiv 1.422 mm.
Estetic vorbind, noul Panamera este o evoluție comparativ cu generația anterioară. Astfel, în față vedem un set de prize de aer mai mari, faruri LED Matrix cu design nou cu peste 32.000 de pixeli fiecare și o bară de protecție restilizată. De asemenea, aripile sunt mai pronunțate, iar la spate banda LED care unește stopurile este acum mai îngustă. Aspectul exterior este completat de jantele de 21 de inch cu prindere centrală.
Versiunea Panamera Turbo E-Hybrid se distinge de celelalte versiuni prin spoilere cu prize de aer mai agresive, un difuzor de aer în culoarea caroseriei, evacuări finisate în bronz și embleme vopsite în nuanța Turbonite.
Interiorul noului Panamera este complet redesenat
Cele mai multe noutăți se regăsesc la interior. Aici, noul Panamera vine cu trei ecrane, inclusiv unul de 10,9 inch pentru pasagerul din dreapta. Celelalte două sunt pentru instrumentarul digital curbat de 12,6 inch și display-ul multimedia central. Selectorul transmisiei a fost repoziționat pe bord, în dreapta volanului, astfel că a fost eliberat spațiu pe consola centrală. Funcțiile sistemului de climatizare și gurile de ventilație au fost și ele redesenate, iar modurile de condus se pot selecta de la un buton rotativ montat pe volan.
Versiunile Panamera și Panamera 4 (cu tracțiune integrală) sunt echipate cu un motor V6 de 2,9 litri, care oferă acum 353 CP (+23 CP) și 500 Nm (+50 Nm). În aceste condiții, prima versiune sprintează de la 0 la 100 km/h în 5,1 secunde și atinge o viteză de vârf de 272 km/h, în timp ce Panamera 4 este mai rapid cu 0,3 secunde, la o viteză de top cu 2 km/h mai mică.
Deocamdată, Porsche a divulgat detalii doar despre una dintre cele patru versiuni electrificate E-Hybrid. Este vorba despre Panamera Turbo E-Hybrid, disponibilă încă de la lansare. Acesta folosește un motor V8 de 4,0 litri twin-turbo, care este asistat de un motor electric de 190 CP integrat în cutia de viteze automată PDK cu 8 trepte. În total, modelul oferă 680 CP și 930 Nm de cuplu. Cu aceste resurse, „suta” se atinge în 3,2 secunde, iar viteza maximă ajunge la 315 km/h. Bateria de 25,9 kWh promite o autonomie în modul electric de 91 de kilometri. Acumulatorul se încarcă la o stație de 11 kW în 2 ore și 39 de minute.
Noua generație Panamera se poate comanda deja în Europa. În Germania, prețurile pornesc de la 107.800 de euro pentru versiunea standard și de la 192.500 de euro pentru cea Turbo E-Hybrid. Primele exemplare vor fi livrate în Europa în luna martie 2024.
Cu ochii pe ele: Tesla Cybertruck și-a făcut debutul
După mai multe amânări, cauzate de pandemia de Covid-19, care a dus la criza mondială de conductori, americanii de la Tesla au dezvăluit noul Cybertruck. Este vorba despre primul pick-up electric din istoria mărcii și unul dintre cele mai așteptate modele din ultimii ani. Producătorul de peste Ocean a organizat un eveniment special în cadrul căruia au fost livrate primele exemplare.
Pentru început, noul Tesla Cybertruck este disponibil în trei versiuni. Modelul entry-level folosește un singur motor electric, montat posterior. Tesla nu a precizat despre aceaastă versiune decât că accelerează de la 0 la 100 km/h în 6,5 secunde și oferă o autonomie de 402 kilometri. Deocamdată, nu se știe nici capacitatea bateriei și timpul de încărcare. Versiunea de bază costă 60.990 de dolari și va fi disponibilă pe piață începând din 2025.
Modelul intermediar primește două motoare electrice, deci și tracțiune integrală. Acesta oferă 600 CP și realizează sprintul 0-100 km/h doar 4,1 secunde. Autonomia anunțată este de 547 de kilometri, iar prețul de pornire 79.990 de dolari.
Noua Tesla Cybertruck primește și o versiune de performanță, denumită Cyberbeast. Aceasta este dotată cu trei motoare electrice, care dezvoltă în total 845 CP. Cel mai puternic Cybetruck atinge „suta” în 2,6 secunde și oferă o autonomie de 515 kilometri. Această versiune costă de la 99.990 de dolari.
De asemenea, versiunile cu două și cu trei motoare primesc și o baterie externă, care este folosită pe post de „range extender”. În acest fel, autonomia crește până la 756 de kilometri.
Pentru prima dată putem vedea și imagini din interior, care are un design minimalist și digitalizat. Aici regăsim un ecran central de mari dimensiuni și un sistem de iluminare ambientală. Totodată, se observă un suport dublu pentru telefoane mobile situat pe tunelul consolei centrale, iar pentru pasagerii din spate Tesla a montat un ecran central.
Cu ochii pe ele: Primele imagini oficiale cu viitorul Renault 5 Electric
Producătorul francez de automobile a publicat primele imagini oficiale cu versiunea de serie a viitorului Renault 5 Electric, model care își va face debutul la începutul anului viitor. Fotografiile dezvăluie câteva dintre detaliile estetice cum ar fi farurile LED subțiri și stopurile al căror design este inspirat de cel al modelului original, produs între 1972 și 1996. De asemenea, putem vedea și noua siglă stilizată cu numele modelului, precum și o nervură sculptată în părțile laterale.
Printre dotările viitorului model cu emisii zero se remarcă un ecran montat chiar pe capotă, care indică nivelul bateriei. Viitorul Renault 5 Electric va primi un acumulator de 52 kWh, care va asigura o autonomie de 400 de kilometri în regim WLTP. Potrivit reprezentanților companiei, prețul noului model va fi de circa 25.000 de euro. Debutul oficial a fost fixat pentru Salonul Auto de la Geneva 2024.
Ce mai este nou în tehnologie?
- Constructorul britanic de automobile Lotus a construit o stație de încărcare ultra-rapidă pentru mașinile electrice, care oferă o putere de până la 450 kW și care are menirea să-i scape pe șoferi de așa-numitul fenomen de „range anxiety”. Aceasta folosește un sistem de răcire pe bază de lichid și, în cazul modelului Lotus Eletre R, o încărcare de doar 5 minute este echivalentă cu o autonomie de 142 de kilometri, în timp ce repriza de încărcare 10%-80% durează 20 de minute. La noua stație de încărcare Lotus se pot alimenta cu energie până la patru automobile simultan. Primele astfel de stații au fost deja instalate în China, urmând ca, în cel de-al doilea trimestru din 2024, să fie instalate stații de 450 kW și în Orientul Mijlociu și în majoritatea țărilor europene. Mai târziu, stațiile Lotus vor fi disponibile și în Germania și în Austria.
- Volkswagen și-a stabilit strategia prin care vrea sâ-și consolideze poziția pe piața automobilelor electrice din China, iar aceasta include o nouă platformă dedicată EV-urilor accesibile pentru această regiune a lumii. Noua arhitectură va folosi componente locale și va fi folosită de patru noi modele, care vor avea prețuri mai mici de 22.000 de euro. Anunțul a fost făcut de șeful Volkswagen China, Ralf Brandstaetter, care a precizat că este vorba despre o investiție totală de aproximativ 1,1 miliarde de dolari. Potrivit unor informații publicate de agenția de presă Reuters, citată de InsideEVs, noua platformă, denumită „A Main Platform”, va fi disponibilă exclusiv pe piața din China. Aceasta va utiliza mai multe componente locale comparativ cu modelele bazate pe arhitectura MEB în China, și anume ID.3, ID.4, ID.6 și ID.7. Volkswagen va lansa patru noi modele pe noua platformă, care va fi lansată în 2026. De asemenea, VW intenționează să lanseze zece modele cu emisii zero noi la nivel mondial în următorii 3 ani.