Gripa face ravagii în România și este important să fim atenți la simptome, așa încât să putem deosebi gripa de răceală! Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), bilanțul deceselor cauzate de gripă a ajuns la patru în acest sezon rece. Săptămâna trecută au fost raportate peste 57.000 de cazuri de infecții respiratorii acute.
Gripa face ravagii în România
La nivelul întregii țări, s-au înregistrat, între 23 și 29 decembrie 2024, 4.175 cazuri de gripă clinică la nivel național. Iar cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Capitală.
Potrivit datelor statistice, în ultima săptămână din 2024 (săptămâna 23-29 decembrie), erau peste 57.000 de cazuri de infecții respiratorii la nivel național, adică cu 6,2% mai multe cazuri comparativ cu aceeași săptămână a sezonului precedent (53.870) și cu 35,8% mai puține cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (89.109), posibil datorită subraportarilor din perioada sărbătorilor.
Brașovul este județul cu cele mai multe cazuri: aproape 1000 de persoane. Bucureștiul este pe următorul loc, cu puțin peste 900 de cazuri, Clujul – pe locul 3, cu puțin peste 500 de cazuri, iar apoi urmează județele Timiș – cu 370 de cazuri, Galați – 170 de cazuri și Constanța – 160 de cazuri.
Sunt patru decese la acest moment cauzate de infecțiile respiratorii, iar din acest punct de vedere, specialiștii spun că trebuie să fim extrem de prudenți, să ne vaccinăm. Peste 1.117.000 de persoane s-au vaccinat, conform datelor pentru finalul 2024.
Citește și: Vremea de Bobotează. Săptămâna următoare vine cu temperaturi de primăvară
Gripa – simptome și metode de protecție
Pentru a evita complicațiile, este important să știm diferențele dintre răceală și gripă. Unul din factorii care pot duce la pneumonie poate fi „lipsa informațiilor legate de diferențierea gripei de alte viroze respiratorii”.
Gripa este o boală care afectează anual între 5% si 15% din populație, potrivit INSP, citat de euronews.ro. Pentru majoritatea oamenilor este doar o experiență ușoară sau neplăcută, dar pentru unii poate duce la complicaţii, în special pentru persoanele din grupele la risc.
Este o boală infecţioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul gripal. Se manifestă prin simptome respiratorii şi fenomene toxice generale și poate evolua uneori spre forme grave. Medicii recomandă să ne prezentăm la medicul de familie dacă avem simptome similare gripei, pentru confirmarea diagnosticului, precum și respectarea măsurilor de protecție, pentru a preveni îmbolnăvirea sau răspândirea virusului gripal.
Gripa este o afecțiune respiratorie cauzată de virusuri. Este extrem de contagioasă și se răspândește prin tuse, strănut sau prin atingerea unei suprafețe infectate. Adulții sunt contagioși 1-2 zile înainte de apariția simptomelor și până la 7 zile după apariția acestora. Simptomele cele mai frecvente ale gripei sunt foarte asemănătoare cu manifestările unei răceli obișnuite: durere de cap, febră, transpirații, frisoane, dureri musculare, articulare, chiar vărsături.
Gripa și răceala necesită tratamente diferite, iar antibioticele nu sunt întotdeauna recomandate. Medicul prescrie antibiotice numai pentru a trata complicațiile gripei (dacă este cazul). Gripa NU se tratează cu antibiotice.
Bolnavii au nevoie de:
- Hidratare abundentă (apă, ceaiuri, supe), evitarea cofeina;
- Consum de alimente bogate în vitamina C sau suplimente;
- Spray nazal pentru ușurarea respirației;
- Odihnă prelungită și reducerea efortului fizic;
- Inhalații cu uleiuri esențiale (mentă, eucalipt, lămâie);
- Antipiretice (evitând aspirina la copii, din cauza riscului de sindrom Reye).
Leacuri băbești în caz de gripa, care chiar funcționează
Dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației medicilor de familie București-Ilfov, a precizat pentru Adevărul că febra, de exemplu, poate fi combătută folosind spirt medicinal sau oțet.
„Cum procedau părinții noștri când noi, copii fiind, aveam febră, nu e chiar greșit”, consideră specialistul. „Șosetele înmuiate în oțet sau spirt ajută la scăderea febrei. Iar asta pentru că alcoolul se evaporă rapid, iar acest proces răcorește pielea. La fel și împachetările cu prosoape ude sau compresele reci”.
Însă, atrage atenția medicul, cine recurge la astfel de remedii ar trebui să folosească spirt și nu oțet pentru că acesta este foarte acid, iar în cazul celor mici afectează pielea. Apoi, părinții trebuie să știe că împachetările nu se fac copiilor mai mici de un an. „Pot declanșa convulsii. În schimb, este recomandat să-l iei în brațe și să te duci cu el sub duș”.
Ce mai făceau bunicii sau părinții noștri? Ne dădeau ceai cu lămâie și miere. „Este dovedit științific faptul că mierea ameliorează tusea și îmbunătățește sistemul imunitar și ajută în cazul infecțiilor respiratorii. Deci, la miere, chiar avem dovezi. De alta parte, și vitamina C este extrem de utilă. Însă, trebuie să știm de unde să ne-o procurăm”, avertizează specialistul.
Citește și: Boboteaza, tradiții și obiceiuri. Ce NU ai voie să faci pe 6 ianuarie