Anul 2024 a fost marcat de o serie de proteste anti-turism în toată Europa. Dar e mai mult decât pur și simplu despre mulțime și zgomot? Ce tendințe arată în turism 2025 și la ce ne putem aștepta.
Localnicii din diverse țări europene au ripostat în 2024, potrivit Euronews, pentru a-și recâștiga orașele cu marșuri, campanii, sloganuri și chiar pistoale cu apă.
De la Amsterdam și Atena până la Veneția, Barcelona, Insulele Canare și Málaga, locuitorii s-au ridicat și au vorbit despre supraturism. Dar când vine vorba de gestionarea numărului în creștere de vizitatori pe măsură ce s-a intrat în 2025, autoritățile și protestatarii sunt pe aceeași lungime de undă? Se pare că nu, în unele cazuri.
În Barcelona, consiliul orașului a promis că va scăpa de toate spațiile de cazare în stil Airbnb până în 2028, iar în decembrie 2024, a făcut primul pas când Comisia de Urbanism a aprobat inițial un amendament pentru limite mai stricte care pot fi acum impuse pe termen scurt.
Între timp, Veneția a limitat grupurile de tururi ghidate și a interzis megafoanele încă din august. Málaga a interzis locuințe noi de vacanță în 43 de cartiere ale orașului, iar Insulele Canare au decretat că 90% din zonele rezidențiale trebuie alocate reședințelor permanente în următorii cinci ani.
Turism 2025. Se așteaptă creșteri
Amsterdam, pe de altă parte, a lansat o campanie „Stay Away”, precum și un test interactiv pentru a testa vizitatorii cu privire la eticheta comportamentală.
Dar este mai mult decât pur și simplu despre mulțime și zgomot, potrivit sursei menționate. În Spania, unde au avut loc cele mai multe manifestații, cele mai multe proteste anti-turism au vizat cazarea. Mulți cred că actuala criză a locuințelor se datorează parțial creșterii locurilor de cazare turistice din ultimii ani.
Funcționează protestele și noile măsuri, sau aceste orașe mai au o luptă lungă înaintea lor?
Spania a primit 82,8 milioane de călători internaționali în primele zece luni ale anului 2024, depășind toate recordurile anterioare, potrivit celor mai recente statistici ale Ministerului Spaniol al Industriei și Turismului. Și nu pare să încetinească: turismul este de așteptat să crească cu 25% în iarna anului 2024/25, comparativ cu anul trecut, a dezvăluit recent Consiliul Spaniol de Turism.
Un purtător de cuvânt de la Adunarea Cartierelor pentru Declinul Turismului sau ABDT din Barcelona, care a organizat unele dintre protestele de acolo, și-a împărtășit gândurile înainte de Anul Nou. „Vrem să lucrăm în rețele din ce în ce mai mari, precum și să ne asumăm sarcinile obișnuite de mobilizare, politică și pedagogie cu privire la natura industriei turismului”, a spus el. „Avem nevoie ca turismul să scadă”. Ei consideră că autoritățile orașului nu caută să reducă problemele, ci mobilizarea împotriva turismului – promovând totodată creșterea turismului. Ei cred că supraturismul contribuie la problemele climatice, sociale și de mediu, precum și la urgența locuințelor.
Autoritățile, adaugă ei, „ar trebui să renunțe la orice politică de promovare a turismului și mega-evenimente și să se angajeze urgent pe calea tranziției eco-sociale”.
Turismul pare de neoprit
Deși ABDT nu are planuri concrete pentru mai multe proteste, ei sunt hotărâți că trebuie să aibă loc mai multe schimbări. Purtătorul de cuvânt susține că intenția primăriei de a interzice toate apartamentele turistice din Barcelona pare incertă. „În acest moment, nu există niciun plan, doar un anunț public. Chiar dacă ar deveni realitate, ar fi prea târziu și insuficient”.
Ei mai susțin că ar trebui reduse toate tipurile de cazare turistică, inclusiv hotelurile, care sunt „responsabile și de reducerea fondului de locuințe”. Nestor Marrero Rodríguez, secretarul ATAN (Asociația Prietenilor Naturii din Tenerife), care a ajutat la organizarea protestelor de supraturism din Tenerife în octombrie, crede, de asemenea, că autoritățile nu fac suficient pentru a ajuta situația.
„De fapt, este opusul”, spune Rodríguez. „Încă sunt în curs de planificare noi proiecte care contribuie la situația actuală de degradare a teritoriului și perpetuează sărăcia societății din Canare. Dar admite că a fost creat un manifest cu o serie de măsuri, cum ar fi crearea unei eco-taxe turistice, limitarea noilor construcții în favoarea renovării hotelurilor existente și îmbunătățirea purificării aerului.
În pofida tuturor acestor lucruri, turismul pare de neoprit în 2025. Respectiv se îndreaptă către experiențe mai profunde și sejururi mai lungi, potrivit unui raport recent publicat de BBC.
Turism 2025. Călătorii personalizate și combinate
Raportul Skift Research 2025 Travel Outlook anticipează o creștere de 24% a numărului de călătorii planificate pentru anul următor, comparativ cu 2024. Călătoriile lungi de agrement sunt cele mai populare, depășind escapadele de weekend și călătoriile rutiere.
De asemenea, se pare că din ce în ce mai mulți turiști preferă o călătorie personalizată cu o singură destinație, unde pot explora o cultură mai profund în loc de călătorii în mai multe țări.”
Această tendință se reflectă și în preferința pentru călătorii într-o singură țară, cu 76,2% dintre respondenți optând pentru acest tip de experiență în 2025. Raportul Skift menționează și o creștere a „călătoriilor combinate”, care îmbină munca cu timpul liber. Acest concept, cunoscut și sub numele de „pleisure”, este deosebit de popular în India (92% dintre respondenți) și China (84%).
Citiți și: Turism în Bulgaria – Priorităţi strategice pentru 2025