Știm cu toții că nu ar trebui să mâncăm seara, dacă suntem la dietă, însă nu este tocmai așa, ne anunță nutriționista Mihaela Bilic! Există alimente benefice pentru siluetă pe care le putem consuma seara și atunci când nu vrem să ne îngrășăm!
Ce să mâncăm seara ca să NU ne îngrășăm
Mihaela Bilic ne dezvăluie ce ar trebui să mâncăm seara dacă nu vrem să ne îngrășăm. Nu, nu este vorba despre fructe sau salate, cum ar putea crede unii dintre noi!
Există un preparat din meniul de sărbători care se potrivește cu toate gusturile și cu toate siluetele: friptura. Preparată la cuptor sau la grătar, de porc sau de curcan, consumată caldă sau rece, simplă, cu garnitură sau doar cu murături, friptura vă scoate din impas.
Nu toate bucățile de carne sunt la fel. Cu cât friptura e mai grasă și mai împănată, cu atât are mai multe calorii. Și la capitolul conținut de fier lucrurile sunt diferite, carnea mai închisă la culoare e mai bogată în fier. Pulpele de pui și de curcan au de patru ori mai mult fier decât pieptul, a spus Mihaela Bilic la Pro TV.
Frăgezimea și gustul fripturii sunt influențate de gătit, dar și de gradul de împănare, grăsimea dă gust și savoare. Evitați să țineți carnea pe grătar până e bine făcută, La căldură, proteinele se coagulează și se întăresc, iar friptura va fi greu de digerat. Conținutul de fier nu se modifică prin gătit, e același indiferent dacă friptura e în sânge sau bine făcută. Cât despre grăsime, cea mai mare parte se topește la încălzire și se scurge în tavă.
De reținut este faptul că acea carne care mai puțină grăsime decât carnea proaspătă este cea gătită sau afumată. Chiar dacă o prăjim în ulei, carnea nu absoarbe grăsime, uleiul nu se poate infiltra printre fibrele cărnii, doar formează o crustă crocantă. În funcție de gradul de împănare, caloriile din carne variază între 130 cal/100 g pentru pieptul de curcan și mușchiulețul de porc, până la 250-300 cal pentru ceafă și costiță. La pui și curcan, îndepărtați pielea după gătit, conține multă grăsime.
Citește și: Băutura împotriva senzației de foame
Cu ce putem să combinăm carnea
Mihaela Bilic spune că în carne avem 20-30% proteine, 5-20% grăsime și nici un strop de fibre sau carbohidrați. Într-un meniu echilibrat, carnea se asociază cu o garnitură de tipul cartofi, orez, pâine sau mămăligă, alături de o salată sau o porție de murături. Dacă țineți la siluetă, în farfurie rămân doar carnea și legumele, făinoasele dispar.
Proteine cu legume este rețeta perfectă dacă vrem să mâncăm pe săturate și să nu ne îngrășăm. Această asociere e valabilă și pentru masa de seară. Chiar dacă a trecut de ora 18:00, proteinele din carne nu pot fi transformate în grăsime de depozit, așa că putem să mâncăm fără griji.
Mergeți în multe vizite și sunteți obligați să mâncați mai mult decât de obicei? Friptura cu salată este soluția ideală! Și tot cu aceeași rețetă scăpați rapid de kilogramele în plus, dar nu acum, după sărbători, mai spune Mihaela Bilic.
Citeste si: Cea mai bună dietă în 2025
Cum putem scăpa de kilograme la început de an
La început de 2025, Mihaela Bilic a postat pe pagina de Facebook o serie de sfaturi menite să-i ajute pe cei care vor să piardă în greutate și să fie sănătoși.
„Aveți nevoie de o rezoluție de început de an și nu știți care să fie? V-ați săturat sau ați eșuat cu încercări de tipul “vreau să slăbesc”sau “vreau să mănânc sănătos”? Iată o sugestie care poate să funcționeze: vă propun ca anul acesta să consumați doar mâncare gătită, făcută de voi, acasă. Gata cu produsele ambalate și procesate, cu ingrediente nenumărate! Haideți să ne întoarcem la mâncarea clasică, pe care simțurile noastre știu să o aprecieze. Mâncarea pe care o consumăm dintr-o farfurie, nu dintr-o pungă!”, a scris Mihaela Bilic pe contul de Facebook.
Potrivit nutriționistei, mâncarea gătită este cea mai sănătoasă și ne ajută să pierdem în greutate dacă ținem cont de anumite lucruri, printre care se numără renunțarea la produsele de ronțăit, la mâncatul pe fugă sau la ore nepotrivite.
„Care sunt avantajele mâncării gătite? Spui ADIO tuturor produselor de ronțăit, fie ele dulci sau sărate, pe care le mănânci fără să-ți fie foame și pe care nici măcar nu le considerăm mâncare…deși ele dublează aportul caloric dintr-o zi! Spui ADIO mâncatului pe fugă sau pe pilot automat, tolănit în canapea, plictisit în fața unui ecran, iritat și agitat în trafic, obosit și nemulțumit la birou. Ciorba și tocănița trebuie consumate cu lingura, așezați la masă… un obicei care trebuie recăpătat!
Tot ce este gătit este bogat în apă, are volum mare și densitate calorică mică, deci ni se pare că am mâncat mult și ne săturăm mai repede decât dintr-un pachet de biscuiți uscați, fie ei și digestivi. Produsele ambalate sunt un fel de concentrat de calorii, din care lipsește ingredientul esențial pentru sănătate și siluetă: apa!
Mâncarea gătită este făcută din ingrediente simple, pe care tu le pui în cratiță, deci poți controla cantitatea de zahăr și grăsime, alegi rețeta și metoda de gătire. ADIO E-uri, conservanți, emulsifianți, coloranți și alte chimicale care seamănă a mâncare!
ADIO mâncat pe ascuns sau compulsiv, ADIO scotocit prin dulapuri în toiul nopții după ceva dulce, ADIO ciuguleli de poftă… ciorba și tocănița le mănânci de foame și chiar presupun un pic de efort și de organizare, trebuie gătite și încălzite, ne dau răgazul să ne gândim de două ori dacă merită “cheltuiala” de calorii. Vreți curățenie, ordine și disciplină în alimentația voastră? Atunci mâncarea gătită va ajuta să împușcați doi iepuri deodată: e sănătos și veți slăbi fără cură de slăbire!”, a dezvăluit Mihaela Bilic.