S-au împlinit 10 ani de când a fost lansat Interstellar – un film SF iconic s-ar putea spune. Ce îl face atât de special și cum s-a „acționat” în spatele camerelor de filmare.
„Interstellar” a avut premiera pe 5 noiembrie 2014 și a generat suma de 731 de milioane de dolari în box office-ul global. Filmul a fost nominalizat la cinci premii Oscar și a câștigat pentru cele mai bune efecte vizuale, potrivit Variety. Nota IMDB este de 8,7, adică tot atât cât au primit „Matrix”, ori „Kill Bill”, spre exemplu.
Filmul, care poate fi văzut și pe Netflix, a aniversat, în decembrie 2024, 10 ani de la lansare, iar o serie de interviuri cu regizorul Christopher Nolan, ori cu actorul principal Matthew McConaughey au relevat povești revelatoare „din spatele scenei”.
De ce ar trebui să vedem și să revedem acest film, explică cel mai bine Cristina Bazavan: „Dacă n-ați văzut filmul (va rog să o faceți, via Netflix) vă spun că este o poveste despre supraviețuirea umanității, relația dintre știință și emoție, și natura timpului și a spațiului. Povestea este construită în jurul călătoriilor interstelare pentru a găsi o nouă casă pentru omenire, fiind totodată o meditație asupra legăturilor familiale și a sacrificiului.
Într-un viitor distopic, Pământul devine aproape nelocuibil din cauza condițiilor climatice extreme și a lipsei de resurse alimentare. Cooper (Matthew McConaughey), un fost pilot NASA devenit fermier, trăiește alături de cei doi copii ai săi. Fiica sa, Murph, descoperă un model ciudat de praf care pare să comunice un mesaj. Acest mesaj îi conduce pe Cooper și familia sa la o baza NASA secretă, unde află despre un plan pentru salvarea umanității.
NASA a descoperit o gaură de vierme lângă Saturn, care oferă acces la o galaxie îndepărtată unde mai multe planete potențial locuibile au fost descoperite. Cooper este recrutat pentru a conduce echipa de exploratori (inclusiv Brand, interpretată de Anne Hathaway) prin gaura de vierme, pentru a evalua aceste planete”.
Interstellar și interesul pentru astrofizică
Dacă nu știați, Nolan a lucrat la Interstellar cu marele astrofizician Kip Thorne. Mai precis, în film s-au folosit simulări științifice precise bazate pe cercetările astrofizicianulu, „ceea ce a influențat modul în care găurile negre sunt reprezentate în cultura populară și în alte producții. Partea frumoasă e că Interstellar a stârnit un interes major pentru fizică și astrofizică, inspirând mulți tineri să exploreze aceste domenii”, mai remarcă Cristina Bazavan.
Spre deosebire de cazul altor producții SF, s-a dorit de la bun început ca filmul Interstellar să aibă o bază științifică reală. Ca atare, alături de regizorul Christopher Nolan s-a aflat Kip Thorne, pentru a găsi explicații – uneori perfect riguroase, alteori ipotetice – ale elementelor fantastice din scenariu și pentru a modifica povestea așa încât să rămână în limitele plauzibilului.
Într-un video din seria celor dedicate celor 10 ani de Interstellar, regizorul Christopher Nolan povestește cum ecuațiile lui Thorne care ajutau la ilustrarea găurilor negre au fost peste ani validate de știință.
Între timp a apărut și cartea lui Kip Thorne – „Știința din Interstellar” (Editura Humanitas, 2022), care spune povestea din spatele realizării filmului „și oferă explicații profunde, detaliate pentru multe aspecte din Interstellar care altminteri ar putea părea lipsite de sens“, după cum notează Scientific American.
Știința din film
Sarcina, deloc simplă, i-a oferit lui Kip Thorne prilejul să ia în considerare ipoteze îndrăznețe privind subiecte cum sunt găurile negre, găurile de vierme sau călătoria în timp. Subiecte care, de altfel, sunt la ordinea zilei în cercetările actuale.
Știința din filmul Interstellar condensează, pe înțelesul publicului larg, rezultatele acestor cercetări. Pe de o parte, dezvăluie ce se află în spatele unor scene din film, pe de alta, reprezintă o introducere intuitivă, bogat argumentată vizual, în cosmologie și astrofizică. Este, în ultimă instanță, o superbă împletire între arta cinematografică și știință.
„Mare parte a științei din Interstellar se află la granițele înțelegerii umane actuale, sau dincolo de ele. Aceasta se adaugă la mistica filmului și-mi oferă ocazia să explic deosebirile dintre știința fermă, ipotezele plauzibile și speculație. Îmi dă prilejul să arăt cum oamenii de știință preiau idei care încep ca speculații și fie le infirmă, fie le transformă în ipoteze plauzibile sau în știință fermă“, conchide însuși Kip Thorne.
Citiți și: Filme așteptate în anul 2025. Vezi ce producții de top te așteaptă