Semnând memorandumul pentru proiectul interconectorului de gaze cu Serbia, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat faptul că România este un lider regional în sectorul energetic și furnizor de stabilitate geopolitică. Acest proiect va consolida încă mai mult poziția țării noastre ca un jucător cheie în piața energetică europeană.
Ministrul energiei, subliniază importanța unei piețe energetice integrate pentru România
“Este important să avem o circulaţie uşoară a energiei între ţările noastre, deoarece acest lucru aduce două beneficii esenţiale: o piaţă competitivă şi reală, cu preţuri corecte pentru consumatori; şi securitate energetică, eliminarea dependenţei de sistemele energetice izolate şi diversificarea surselor de aprovizionare. Acest lucru va poziţiona România ca lider regional în sectorul energetic şi furnizor de stabilitate geopolitică. Împreună cu investiţiile în infrastructură, aceste elemente generează încredere, creștere economică și locuri de muncă în regiune,” a enunțat ministrul energiei.
El a subliniat faptul că România este un lider regional în sectorul energetic, oferind vecinilor săi resursele și specialiștii de care dispune. Astfel, țara își afirmă poziția puternică în această industrie importantă.
Când a fost întrebat despre potențialul de export de gaze naturale al țării, Burduja a răspuns că acest lucru depinde de condițiile comerciale care se vor ivi.
“Guvernul nostru are o prioritate clară: să exploateze resursele de gaze din România pentru a ne asigura cele mai bune prețuri. Avem proiecte în derulare pentru a produce energie electrică din gaz, ceea ce va adăuga valoare acestei resurse și va permite exportul surplusului. Totodată, vom încerca să utilizăm gazul și în alte domenii, precum fabricarea de medicamente sau îngrășăminte chimice. Este important să avem cât mai multe opțiuni de piață la dispoziție pentru a obține cele mai bune prețuri pentru acest gaz,” a afirmat Burduja.
România și Serbia au semnat un memorandum pentru construirea unui interconector de gaze
Luni, Ministrul Sebastian Burduja şi Ministrul Minelor şi Energiei din Serbia, Dubravka Dedovic Handanovic, au semnat la Porţile de Fier I un Memorandum de Înţelegere pentru proiectul de construire a Interconectorului de Gaze dintre România şi Serbia.
Potrivit Ministerului Energiei, conducta de transport pentru gaze naturale pe teritoriul României va fi conectată la conducta BRUA în localitatea Petrovaselo din județul Timiș. Aceasta va avea o lungime de aproximativ 86 de kilometri, până la granița dintre România și Serbia în localitatea Comloșu Mare din județul Timiș.
Conducta trece prin mai multe unități administrativ-teritoriale din România, inclusiv Recaș, Lenauheim, Remetea Mare, Giarmata, Pișchia, Sânandrei, Orțișoara, Satchinez, Biled, Șandra și Comloșu Mare. Aceasta va fi proiectată pentru a permite un flux bidirecțional de gaze cu o capacitate minimă de 1,6 miliarde Smc/an (183 000 Smc/h).
Conform miniştrilor energiei din România şi Serbia, cele două ţări depun toate eforturile pentru a începe construcţia proiectului anul viitor. Se estimează că investiţia va fi finalizată până în 2028, reprezentând un pas important în consolidarea securităţii energetice a ambelor ţări şi în integrarea regională a pieţelor prin diversificarea rutelor de aprovizionare.
Ministrul Energiei a fost însoţit la Porţile de Fier I de Ion Sterian, directorul general al Transgaz, şi Karoly Borbely, preşedintele Directoratului Hidroelectrica. Alături de ei au fost prezenţi reprezentanţi tehnici din partea Transelectrica pentru a discuta aspecte tehnice cu omologii din Serbia.
CITIȚI ȘI: Scandal uriaș pe piața de asigurări. Vicele ASF Sorin Mititelu vizat de acuzații grave