Un studiu recent realizat de cercetători de la Universitatea Tulane sugerează că obiceiul de a bea cafea doar dimineața poate fi asociat cu un risc mai mic de deces și un risc redus de boli cardiovasculare. În cadrul cercetării, au fost analizate datele de sănătate și dietă ale peste 40.000 de adulți din Statele Unite, colectate între 1999 și 2018, din cadrul National Health and Nutrition Examination Survey. Echipa de cercetători a descoperit două tipare principale de consum al cafelei: consumul doar dimineața și consumul pe tot parcursul zilei.
Cafeaua dimineața devreme poate reduce riscul de deces
Rezultatele studiului, publicate în European Heart Journal, arată că persoanele care consumau cafea dimineața devreme — între orele 4:00 și 12:00 — aveau un risc cu 16% mai mic de a deceda din orice cauză comparativ cu cei care nu consumau cafea. Mai mult decât atât, aceștia aveau un risc cu 31% mai mic de a muri din cauza bolilor de inimă. Acest beneficiu s-a păstrat indiferent de cantitatea de cafea consumată sau de faptul că aceasta era decofeinizată.
Studiul a descoperit că persoanele care consumau cafea și după-amiaza sau seara nu aveau un risc mai scăzut de deces. Acest lucru sugerează că beneficiile sunt legate de consumul de cafea dimineața și nu de cantitatea totală de cafea consumată pe parcursul întregii zile.
Dr. Jennifer Miao, cardiolog la Yale New Haven Health, a subliniat faptul că acest studiu este unic, deoarece s-a concentrat pe modelele de consum al cafelei pe parcursul întregii zile, nu doar pe cantitatea de cafea consumată, așa cum s-a făcut în cercetările anterioare.
Cercetătorii sugerează că consumul de cafea dimineața se potrivește mai bine cu ritmurile naturale ale corpului, precum ciclurile de somn și veghe, ceea ce ar putea reduce inflamația, mai frecventă dimineața, și astfel ar scădea riscul de boli cardiovasculare. În plus, inflamația mai scăzută dimineața ar putea contribui la un risc mai mic de deces din diverse cauze.
Studiul nu a identificat o legătură între consumul de cafea și un risc mai scăzut de cancer. Dr. Lu Qi, autorul principal al studiului, a explicat că absența unei asocieri clare cu mortalitatea prin cancer ar putea fi din cauza numărului mic de cazuri incluse în studiu și a modului în care au fost analizate diverse tipuri de cancer. Mai exact, cafeaua ar putea influența anumite tipuri de cancer, dar nu toate.
Deși rezultatele studiului sunt promițătoare, există și câteva limitări. Participanții și-au raportat obiceiurile de consum al cafelei, ceea ce poate afecta precizia rezultatelor. De asemenea, cercetătorii nu au analizat modelele de consum pe termen lung. Experții sugerează că stilul de viață mai sănătos al celor care consumă cafea dimineața, inclusiv o dietă mai echilibrată și mai mult exercițiu fizic, ar putea contribui la scăderea riscurilor de deces.
Dr. Perry Fisher, cardiolog intervențional la Lenox Hill Hospital din New York, a afirmat că rezultatele studiului sunt interesante, dar că este necesar mai multă cercetare pentru a demonstra o relație clară între consumul de cafea și reducerea riscurilor pentru sănătate.
CITEȘTE ȘI – Cafeaua ar putea ajuta la prelungirea speranței de viață cu aproape 2 ani, în medie