Mircea Geoană, fostul adjunct al secretarului general al NATO, povesteşte cum a ajuns să deţină importanta funcţie pe care a ocupat-o până la începutul acestei luni. El spune că instituţii ale statului român „au fost de acord” cu demersul său de a ocupa funcţia de la NATO, subliniind că el a fost cel care a dat concursul.
Prezidențiabilul Geoană a declarat că este alături de familiile care au suferit pierderi ireparabile în inundațiile din estul țării, punctând că este importantă o mobilizare exemplară a autorităților locale și naționale.
Mircea Geoană: “Când am spus că e pe persoană proprie, nu am zis că nu am de a face cu statul român”
„Când am spus că e pe persoană proprie nu am zis că nu am de a face cu statul român, ci am spus că a fost o competiţie de dosare de fapt, şi de personaje, aşa am obţinut. Eu luasem pauză şi detox de la politică de câţiva ani de zile. Am făcut altceva, Institutul Aspen, a fost o perioadă foarte frumoasă şi cred că m-a şi ajutat să mă reîncarc puţin emoţional şi intelectual.
Şi după asta a apărut o decizie a administraţiei Trump care în premieră a spus, poziţia numărul 2 de la NATO, care mergea la o americancă, un american (…) e momentul ca cineva din noii aliaţi veniţi către NATO după căderea comunismului vă vină în job pentru a recunoaşte că această parte a Europei e importantă, s-a maturizat şi are un drept de a sta la masa centrală. Asta a fost decizia politică”, a explicat Mircea Geoană.
Mircea Geoană spune că în acel moment au apărut candidaturi, arătând că secretarul general şi secretarul general adjunct se aleg în mod diferit, adjunctul fiind ales se către secretarul general.
În cursa pentru funcţie au intrat un polonez, un estonian, un bulgar şi el. Geoană explică faptul că a dat un interviu iar cea mai complicată întrebare pe care acesta i-a adresat-o Jens Stoltenberg a fost legată de ce a făcut după ieşirea din politică.
”M-am dus, m-am prezentat… e adevărat că a existat, dacă nu un lobby al statului român, a existat o procedură nu de sprijin, dar de consemnare a faptului că reprezint totuşi România şi aici şi Ministerul de Externe, şi Guvernul şi, până la urmă, şi preşedintele au fost de acord, dar lobby-ul şi concursul l-am dat eu.
Când am spus că e pe persoană proprie nu am zis că nu am de a face cu statul român, ci am spus că a fost o competiţie de dosare de fapt, şi de personaje, aşa am obţinut, am făcut cinci ani de zile de mandat, cred eu, foarte bun”, a adăugat Geoană.
Kelemen Hunor: “Preşedintele nu este Maica Tereza”
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR candidat la alegerile prezidenţiale, susţine că Mircea Geoană nu poate fi perceput ca un candidat independent, din moment ce, în trecut, a fost preşedintele PSD şi candidatul partidului la alegerile prezidenţiale din 2009.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost întrebat în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă Mircea Geoană poate fi perceput ca un candidat independent la alegerile prezidenţiale.
”Nu. Din punctul meu de vedere, nu. A fost preşedinte PSD, preşedintele Senatului, candidat la alegerile prezidenţiale. Nu poţi să-l vinzi pe Mircea Geoană ca independent. Poţi să cauţi o grămadă de argumente de ce ar fi un preşedinte bun, poţi să găseşti o grămadă de calităţi, dar nu calitatea de independent. Eu nu cred în independenţi în politică.
Preşedintele nu este Maica Tereza. Instituţia prezidenţială nu este o mănăstire franciscană. Acolo intră un om politic, face politică. Eu nu cred în ideea de independent, asta nu înseamnă că Mircea Geoană nu are şanse. Eu cred că astăzi România are nevoie de altceva decât un aşa-zis independent, care de fapt vine din lumea politică. Şi nu e un reproş că vine din lumea politică. De unde să vină? Nu vine dintr-o mănăstire de călugări”, a spus Kelemen Hunor.
CITIȚI ȘI:
Kelemen Hunor îl taxează pe Mircea Geoană: “Nu cred în independenţi în politică!”