Aurul a strălucit în 2024 ca „activul de refugiu” – așa cum a fost denumit de analiști, atingând un nivel record. Se preconizează că evoluțiile geopolitice și politicile lui Donald Trump vor influența prețul aurului în 2025. Va fi sau nu un an de aur pentru aur?
Aurul a beneficiat de escaladarea tensiunilor geopolitice și de schimbarea globală către un mediu de politică monetară mai relaxat pe tot parcursul anului 2024, stabilind un nou maxim istoric la 2.790 de dolari și în creștere cu aproximativ 25% pentru anul. Cu toate acestea, incertitudinea din jurul impactului politicilor președintelui ales al SUA, Donald Trump, asupra economiei globale și imprevizibilitatea mediului geopolitic prezintă o imagine tulbure pentru metalul prețios în 2025, notează FXStreet.
Aurul a început anul 2024 într-o manieră relativ liniștită, petrecând lunile ianuarie și februarie fluctuând într-un canal îngust la aproximativ 2.000 USD. Investitorii s-au abținut de la a lua poziții mari, ținând în același timp cu ochii pe geopolitică și evaluând impactul evoluțiilor macroeconomice asupra perspectivelor de politică a Rezervei Federale (Fed).
Spre sfârșitul lunii februarie 2024, aurul a câștigat un impuls optimist și a crescut cu aproape 10% în martie, atingând un nou maxim istoric de peste 2.200 USD în acest proces. Presiunea vânzării în jurul dolarului american (USD), o scădere a randamentelor obligațiunilor de trezorerie americane și cererea puternică din China în timpul Festivalului de primăvară au alimentat creșterea aurului pe măsură ce primul trimestru s-a încheiat.
Cum a evoluat prețul aurului
Aurul și-a extins tendința ascendentă în aprilie și a crescut peste 2.400 USD înainte de a corecta în scădere în a doua jumătate a lunii. Cu toate acestea, XAU/USD a încheiat luna cu un câștig de peste 2%. Creșterea neașteptată a ratei inflației Cheltuielilor de consum personal (PCE) din SUA a determinat investitorii să prețuiască o întârziere în pivotul politicii Fed. Drept urmare, randamentul de referință al obligațiunilor de trezorerie americane pe 10 ani a crescut cu mai mult de 10% în aprilie, limitând creșterea aurului.
După o perioadă de consolidare de două luni în mai și iunie, aurul și-a recăpătat puterea în iulie și a intrat într-un trend ascendent de patru luni. Din iulie până în noiembrie, aurul a câștigat peste 15% și a atins un nou record de aproape 2.800 USD în ultima zi de tranzacționare a lunii octombrie.
Ce a permis aurului să strălucească
Ce ar putea afecta prețul aurului
După ce s-a străduit să găsească direcția în prima jumătate a lunii decembrie, aurul a intrat sub presiune după ultima întâlnire a Fed a anului. Deși banca centrală a SUA a optat pentru o altă reducere cu 25 de puncte de bază a ratelor dobânzilor în decembrie, rezumatul revizuit al proiecțiilor economice (SEP), cunoscut și sub denumirea de dot plot, a arătat că factorii de decizie au văzut rata de politică monetară la 3,9% la sfârșitul anului 2025. Randamentele obligațiunilor din SUA au crescut și au făcut ca XAU/USD să scadă în direcția sărbătorii de Crăciun. Între timp, președintele Fed, Jerome Powell, a remarcat că pot fi mai precauți în reducerea ratelor în viitor.
Aurul se confruntă cu un risc în două sensuri în 2025, deciziile de politică monetară ale Fed, politicile economice și externe ale lui Trump și evoluțiile geopolitice devenind principalii factori.
O reducere a tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu și/sau o rezoluție a crizei Rusia-Ucraina ar putea declanșa o corecție în scădere bruscă a prețurilor aurului, având în vedere cât de mult a beneficiat metalul prețios de pe urma acestor conflicte pe tot parcursul anului 2024.
O înclinare brutală a perspectivelor politicii Fed ar putea afecta prețurile aurului în 2025. Lipsa de progres în ceea ce privește dezinflația și incertitudinea sporită în jurul perspectivelor inflației, mai ales dacă Trump continuă cu creșterea tarifelor, ar putea determina factorii de decizie să se abțină de la scăderea treptată a ratelor dobânzilor. Cu excepția cazului în care există o scădere semnificativă a pieței muncii, Fed și-ar putea permite să adopte o poziție mai răbdătoare, fără a-și face griji că ar putea provoca o recesiune.
Prețul aurului și economia chineză
Mai mult, performanța economiei chineze ar putea influența perspectiva cererii de aur în 2025. În cazul în care Trump crește tarifele la importurile din China, China ar putea riposta, deschizând calea pentru un alt război comercial. Drept urmare, o economie mai slabă în China, cel mai mare consumator de aur din lume, ar putea avea un impact negativ asupra prețurilor, mai notează FXStreet.
O continuare a relaxării politicii de către marile bănci centrale globale ar putea ajuta aurul să crească în 2025. Dacă nu vor exista șocuri inflaționiste, Fed ar putea continua să reducă în mod constant rata de politică monetară, determinând randamentele obligațiunilor din SUA să intre într-o tendință descendentă și stimulând XAU/ USD. Chiar dacă Fed devine reticentă în a reduce ratele, aurul ar putea în continuare să capteze ieșirile de capital din euro și lira sterlină și să rămână rezistentă în fața USD, dacă BCE și Banca Angliei (BoE) vor ușura politica în mod agresiv.
O economie chineză în îmbunătățire ar putea avea un impact pozitiv și asupra prețurilor aurului. La începutul lunii decembrie, o întâlnire a înalților oficiali ai Partidului Comunist, Biroul Politic, a arătat că China intenționează să adopte o politică monetară „corespunzător de relaxată” anul viitor, alături de o politică fiscală mai proactivă, pentru a stimula creșterea economică. Vestea bună pentru China este că inflația anuală, măsurată prin modificarea indicelui prețurilor de consum (IPC), a scăzut la 0,2% de la an la an în noiembrie. Prin urmare, China ar putea stimula economia fără a acorda nicio atenție inflației.
Aurul, un refugiu sigur
O nouă escaladare a temerilor geopolitice ar putea permite aurului să continue să valorifice fluxurile de refugiu sigur. Un conflict care se extinde în Orientul Mijlociu, cu o nouă confruntare între Iran și Israel, fie refuzul Rusiei, fie al Ucrainei de a ajunge la un armistițiu, ar putea determina investitorii să caute refugiu în metalul prețios.
Preţul aurului va continua să crească şi în 2025, potrivit analiştilor de pe Wall Street, însă ritmul de apreciere va încetini după avansul spectaculos de 27% înregistrat anul trecut, spune Financial Times.
Se estimează că aurul va ajunge la aproximativ 2.795 de dolari pe uncie troy (n.r. – uncia troy este o unitate de măsură care a devenit standardul mondial pentru metalele prețioase) până la sfârşitul anului, conform prognozei medii a băncilor şi rafinăriilor intervievate de Financial Times. Aceasta reprezintă o creştere de aproximativ 7% faţă de nivelurile actuale.
Citiți și: De ce prețul aurului crește în „perioade tulburi”