Pare un paradox, dar mărirea pensiilor lovește puternic categoriile defavorizate. Anunțate de parcă ar fi o nouă aselenizare făcută cu rachete din România, mărirea pensiilor are și o față întunecată. Odată cu ridicarea pragului la 1250 de lei pensia minimă, foarte multe categorii defavorizate își pierd anumite drepturi câștigate, sau cu alte cuvinte ce iau pe mere dau pe pere, daca nu mai mult.
Categoriile defavorizate vor pierde ajutoarele pentru alimente
Pensionarii din România care au primit bani în plus după recalculare și vor avea pensii mai mari de 2.000 de lei din septembrie 2024, nu vor mai beneficia de cardurile sociale pentru alimente, în valoare de 250 de lei. Colac peste pupăză, aceștia vor plăti și un impozit de 10% pentru sumele care depășesc 2.000 de lei.
Este concluzia la care au ajuns mai mulți specialiști și care cred că orice speranță de redresare financiară pentru anumite categorii defavorizate este nulă. Deși se vorbea de o ridicare a plafonului de impozitare a pensiilor la 3000 lei printr-o Hotărâre de Guvern, această hotărâre nu a apărut încă, deci rămâne valabilă regula potrivit căreia pensiile de peste 2000 lei se impozitează cu 10%. Așa cum prevede OUG 130/2021. În acest caz, anumite categorii defavorizate sunt lovite crunt pentru că ele pierd cardurile sociale pentru alimente.
3 milioane de pensionari sunt afectați direct de dispariția ajutoarelor sociale. Ajutorul social scade de șase ori.
Înainte de recalculare, aproximativ 3 milioane de pensionari care au pensie mai mici de 2000 lei au beneficiat de acest ajutor social. Începând de la anul, adică din 2025, ajutorul de 250 lei, care se acorda odată la două luni, se va reduce la jumătate, adică 125 lei, și va fi acordat o dată la șase luni. Adică ajutorul social va scădea de șase ori! Cu alte cuvinte, în loc de 1500 de lei se vor primi doar 250 de lei pe an.
Practic guvernul face o haiducie inversă, adică ia de la săraci și de la bogați, cărora pensiile le cresc exponențial.
Iată care sunt categoriile defavorizate cărora mărirea pensiilor le reduce veniturile
-Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei
-familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei.
-familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizatea pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei
-familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare
-pensionarii sistemului public de pensii
-pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei
-persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Hotărârea de Guvern prin care se ridică pragul de neimpozitare a pensiilor nu a apărut.
Această situație mărește enorm diferența dintre giganticele pensii ale celor bogați și sărăcirea unui imens număr de pensionari. Deși președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu a aruncat în presă petarde potrivit cărora ridicarea pragului de la 2000 la 3000 lei este iminentă, nu a apărut încă nicio Hotărâre de Guvern în care să scrie negru pe alb că pensiile sub 3000 de lei nu vor fi impozitate. Până atunci afirmația Domnului Baciu rămâne la stadiul de minciună. Și pentru că subiectul este mai zemos decât o piersică coaptă, mâine vom vedea cum joacă șeful Casei Naționale de Pensii alba neagra cu declarațiile, pentru că domnului Baciu îi e frică de sutele de mii de cereri de chemare în judecată care vor lua drumul Judecătoriilor în următoarea perioadă.
Astăzi, Gică Contra vă urează să aveți pensii de cauciuc și gogoși umplute cu buburuze.
CITIȚI ȘI: 800 de mii de români vor rămâne cu pensia nemărită (oficiuldestiri.ro)