Experții avertizează că un anumit sortiment de cafea poate cauza probleme grave pentru sănătate. Pe lângă tensiune crescută se pot dezvolta și anumite forme de cancer.
Cei mai vulnerabili sunt cei care consumă cafea instant, sortiment care conține de două ori mai mult acrilamidă decât cafeaua pulbere, măcinată.
Tipuri de cafea care poate genera cancer
Acrilamida este o substanță chimică prezentă în cafea, rezultată în urma expunerii la temperaturi înalte. IARC (Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului) a catalogat substanța amintită un „carcinogen uman problemă”. Publicația britanică Daily Mail notează că sunt dovezi care arată că acrilamida poate cauza cancer la oameni.
Oamenii de știință au făcut teste pe animale cu această substanță. Rezultatul cercetărilor a arătat că acrilamida poate genera cancer la plămâni. Iar în cazul animalelor afectează sistemul reproductiv. Concret, cercetătorii au concluzionat că acrilamida poate provoca și oamenilor afecțiuni precum cancer, potrivit Agenției pentru Standarde Alimentare (FSA).
Atunci când vorbim de cafea instant trebuie avut în vedere că pulberea neagră conține acrilamidă și mai mulți antioxidanți decât cafeaua măcinată, ceea înseamnă că protejează celule de daune.

Ce spun studiile științifice
Cele mai sănătoase tipuri de cafea sunt espresso și cea filtrată. Mai ales dacă sunt consumate dimineața. Cea din urmă contribuie la reducerea afecțiunilor arteriale. Cele mai frecvente cauze ale infarctului.
Potrivit unui studiu derulat în Norvegia pentru 20 de ani, patru cești de cafea filtrată băute în fiecare zi contribuie semnificativ la sănătatea inimii. Pe de altă parte, renumita cafea espresso, chiar și cappuccino, late sau flat white sunt recunoscute pentru că beneficiile pe care le au asupra creierului uman și sunt legate de un risc scăzut de Alzheimer.

Ce spun cercetătorii de la Alzheimer’s Society
Un alt studiu mai recent din Italia indică faptul că extractele de espresso scad proteinele toxice care generează demența. Mai mult mult decât atât, experții au identificat un al rob benefic pe care îl are cafeaua. De exemplu, reduce inflamația, diminuează acumulările de amiloid și previne moartea celulelor din creier.
Toți acești factori reduc riscul apariției demenței. Însă, Alzheimer’s Society a avertizat că beneficiile amintite anterior au fost demonstrate doar pe șoareci și nu și la oameni.