În episodul din 12 noiembrie al Asia Express 2024, finaliștii au ajuns în locul în care se prepară cafeaua Kopi Luwak, cea mai scumpă din lume. Cafeaua de la Asia Express se vinde cu 400 – 1000 de dolari kilogramul și concurenții au putut vedea cum se obține Kopi Luwak.
Kopi Luwak, cafeaua de la Asia Express
În episodul 44 al sezonului 7 Asia Express – Drumul Zeilor, din data de 12 noiembrie 2024, concurenții au ajuns în locul în care se produce cea mai scumpă cafea din lume, Kopi Luwak.
Kilogramul de cafea Kopi Luwak costă de la 400 de dolari/kg până la 1000 de dolari/kg, iar piețele sale principale de desfacere sunt SUA și Japonia. Kopi Luwak este o cafea obținută din boabele care au fost ingerate de un animal, civeta de palmier. Boabele sunt expulzate prin excremente. Aceste animale se hrănesc cu boabele coapte de cafea, dar pe care nu le digeră în totalitate.
Gustul este complex, rafinat și plin de arome subtile de ciocolată, caramel și un pic de nuci. E ca și cum ai degusta o poveste în fiecare înghițitură. Fără amărăciunea aceea care te face să-ți strâmbi fața, Kopi Luwak îți oferă o experiență netedă și plăcută.
Cafeaua Kopi Luwak, prezentată la Asia Express, este recoltată în insulele: Jawa, Sumatra, Bali, Sulawesi, Filipine, Timorul de Est și unele regiuni din sudul Indiei.
Nu doar fermierii indonezieni o produc (un singur fermier putând să obţină 7.000 de kilograme de cafea de la 240 de animale ţinute în cuşcă), dar şi cei din India, Vietnam şi China. Este inutil să spunem că aceste animale sunt forţate să înghită cafeaua, uneori sunt hrănite cu forţa, pentru a fi silite să dea un randament mai bun, crescând, desigur, conturile producătorilor.
Cum se obține cafeaua de la Asia Express – cea mai scumpă din lume
Cafeaua Kopi Luwak a început să fie procesată după ce cultivatorii locali din Bali au observat că civeta de palmier se hrănește cu cireșele de cafea și că le alege, fără greș, pe cele mai dulci, mai coapte și mai bune.
Animalul, pe numele său, civeta de palmier, elimină apoi sâmburii de cafea verde, încă protejați de coajă. Cultivatorii adună sâmburii, îi curăță prin metode sută la sută naturale (n.red. la aburi), iar la final dau la o parte coaja protectoare. În urma prăjirii în stil armenesc, toată bogăția și intensitatea aromelor acestei cafele se dezvăluie în întreaga lor complexitate.
În România poți cumpăra Kopi Luwak, cafeaua de la Asia Express, la un preț ce pornește de la 760 de lei pe kilogram.
Cafeaua Kopi Luwak, numită și Bucket List Coffee
În filmul „The Bucket List” din 2007, Jack Nicholson, un magnat excentric a cărui cafea preferată este Kopi Luwak, dorește să împărtășească pasiunea sa costisitoare cu Morgan Freeman, un simplu mecanic, total surprins de proveniența cafelei Kopi Luwak, cea mai scumpă din lume.
Pelicula începe cu scena în care Jack Nicholson servește o ceașcă de cafea Kopi Luwak, descriind-o drept „cea mai rară băutură din lume”, dar și cea mai scumpă. El are mereu grijă să aibă cafea Kopi Luwak în călătoriile sale pentru a putea servi o ceașcă proaspătă oriunde și oricând dorește.
Evident, după film, cererea pentru această cafea a crescut spectaculos, iar cafeaua a primit un chiar un nou nume – Bucket List Coffee.
Cum a fost descoperită Kopi Luwak, cafeaua de la Asia Express
Cel care a pus-o pe hartă a fost englezul expert în cafea, Tony Wild. Acesta a citit o notiţă apărută în „National Geographic Magazine”, în 1981, şi aşa a început totul.
Zece ani mai târziu, în 1991, ca manager al departamentului de cafea de la Taylors of Harrogate, Tony Wild a fost prima persoană care a importat kopi luwakîn Vest – un singur kilogram. „Nu l-am vândut prin intermediul companiei, crezând, poate cu naivitate, că această cafea ale cărei origini sunt în fundul unui animal indonezian va fi un subiect interesant doar pentru ziarele locale şi radioul din Yorkshire, unde compania îşi avea sediul”, declara acesta, potrivit Historia.
Cafeaua a stârnit interesul posturilor naţionale de ştiri, televiziunilor şi radiourilor care s-au întrecut în a relata subiectul. Kopi luwakera pus pe hartă împreună cu descoperitorul ei occidental. Câteva decenii mai târziu, acesta îşi mărturisea în „The Guardian” regretul de a fi făcut acest pas:„Sunt astăzi în situaţia de a lansa o campanie împotriva industriei pe care am creat-o!”.
Citește și: De ce trebuie să elimini laptele din cafea
Citeste si: Pericolul din cafea pe vremea caniculei. Cum să o bei ca să nu te omoare