Experții avertizează despre pericolul pe care îl constituie bacteriile construite din imagini în oglindă ale moleculelor existente în natură. Ce este viața în oglindă.
Potrivit The Guardian, oameni de știință de renume mondial solicită oprirea cercetărilor pentru crearea microbilor de tip „viața în oglindă”, exprimând îngrijorări că aceste organisme sintetice ar reprezenta un „risc fără precedent” pentru viața de pe Pământ.
Un grup internațional de laureați ai Premiului Nobel și alți experți avertizează că bacteriile- oglindă, construite din imagini în oglindă ale moleculelor existente în natură, ar putea să se stabilească în mediu și să depășească apărarea imună a organismelor naturale, punând în pericol oamenii, animalele și plantele prin infecții letale.
Deși construirea unui microb-oglindă viabil ar putea dura cel puțin un deceniu, o evaluare recentă a riscurilor a ridicat atât de multe îngrijorări încât grupul format din 38 de experți a cerut oprirea lucrărilor în această direcție și a solicitat finanțatorilor să precizeze clar că nu vor mai susține astfel de cercetări.
Ce este viața în oglindă
Multe molecule esențiale vieții pot exista în două forme distincte, fiecare fiind imaginea în oglindă a celeilalte. ADN-ul tuturor organismelor vii este alcătuit din nucleotide „de dreapta”, în timp ce proteinele, elementele de bază ale celulelor, sunt formate din aminoacizi „de stânga”. De ce natura a ales această configurație rămâne neclar: viața ar fi putut alege nucleotide „de stânga” și proteine „de dreapta”, în schimb.
Oamenii de știință au fabricat deja molecule mari și funcționale de tip oglindă pentru a le studia mai îndeaproape. Unii chiar au făcut pași mici în direcția construirii microbilor-oglindă, deși construirea unui organism întreg din molecule-oglindă depășește cunoștințele actuale.
Moleculele-oglindă ar putea fi transformate în terapii pentru boli cronice și greu de tratat, în timp ce microbii-oglindă ar putea face fabricile bioproducătoare, care utilizează microbi pentru a produce substanțe chimice, mai rezistente la contaminare.
Riscurile substanțiale ale microbilor
Preocupările recente legate de această tehnologie sunt detaliate într-un raport de 299 de pagini și într-un comentariu publicat în revista Science. Deși raportul susține cercetările privind moleculele-oglindă, subliniază riscurile substanțiale ale microbilor-oglindă și solicită o dezbatere globală pe această temă.
Pe lângă faptul că pot provoca infecții letale, cercetătorii se îndoiesc că acești microbi ar putea fi ținuți în siguranță sau controlați de competitori și prădători naturali. De asemenea, antibioticele existente nu ar fi eficiente împotriva lor.
„Dacă nu apar dovezi convingătoare că „viața în oglindă” nu ar prezenta pericole extraordinare, credem că bacteriile-oglindă și alte organisme-oglindă nu ar trebui create”, scriu autorii în Science. „Recomandăm, așadar, ca cercetările cu scopul de a crea bacterii-oglindă să nu fie permise și ca finanțatorii să precizeze clar că nu vor sprijini astfel de lucrări”.
Citiți și: Regulile de viață ale lui Taylor Swift