Startup-ul de inteligență artificială al lui Elon Musk, xAI, a anunțat încă de la finele anului trecut extinderea supercomputerului Colossus din Memphis, Tennessee, SUA.
Acest lucru se va produce pentru a găzdui cel puțin un milion de unități de procesare grafică (GPU-uri). În prezent, Colossus dispune de 100.000 de GPU-uri, folosite pentru antrenarea chatbot-ului Grok, dezvoltat de xAI. Potrivit Camerei de Comerț Greater Memphis, Nvidia, furnizorul de GPU-uri, alături de Dell și Super Micro, care asamblează serverele, își vor stabili operațiunile în Memphis pentru a susține extinderea supercomputerului.
Colossus joacă un rol esențial în strategia lui Musk de a rivaliza cu OpenAI și CEO-ul acesteia, Sam Altman. Recent, Musk s-a concentrat mai mult pe procesul împotriva OpenAI și Microsoft, acuzând companiile de încercări ilegale de monopolizare a pieței de inteligență artificială.
Colossus ridică îngrijorări
Extinderea supercomputerului ridică îngrijorări legate de impactul asupra mediului. Centrele de date sunt criticate pentru consumul ridicat de energie, iar în august, Southern Environmental Law Center a cerut autorităților din Tennessee să verifice dacă xAI folosește turbine pe gaz fără autorizațiile necesare.
Poate vă întrebați de ce supercomputerul are acest nume – și nu, nu este legat de „grandoarea” lui Musk în a-și numi „tehnologiile” în stil mare.
Colossus a fost primul calculator electronic digital programabil în întregime. Calculatoarele Colossus erau folosite de criptanaliștii britanici în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial pentru a îi ajuta la spargerea codului Lorenz. Fără el, Aliații ar fi fost lipsiți de o importantă sursă de informații obținute prin interceptarea mesajelor telegrafice criptate dintre Înaltul Comandament German și comandanții militari din întreaga Europă. Colossus folosea tuburi vidate pentru a realiza calcule și operații pe numere binare.
Colossus a fost realizat de inginerul Tommy Flowers pentru a rezolva o problemă propusă de matematicianul Max Newman în cadrul Școlii Guvernamentale de coduri și cifruri (GC&CS) de la Bletchley Park. Prototipul,Colossus Mark 1, a fost testat în decembrie 1943 și a devenit operațional la Bletchley Park până pe 5 februarie 1944. O variantă îmbunătățită, Colossus Mark 2 a fost pusă în funcțiune pe 1 iunie 1944, chiar la timp pentru debarcarea din Normandia.
Nu în ultimul rând, Colossus a fost prima mașină de calcul complet electronică. Ea utiliza un număr foarte mare de tuburi electronice.
Citiți și: Grok, „arma” lui Elon Musk