Oficiul de Știri
No Result
Vedeți toate rezultatele
  • ACTUALITATE
    • News
    • Extern
    • Lumea de lângă noi
  • Pamfletul zilei
  • SPECIAL
    • Analiză
    • Interviuri
    • Anchete
    • Reportaje
  • POLITICA
    • Stiri despre Nicusor Dan
  • BUSINESS
  • LIFE
    • Horoscop
    • Entertainment & Showbiz
    • Cultură
    • Style
    • Health & Fitness
    • De gustibus
    • Casa și grădina
  • SPORT
  • OPINII
  • Gica Contra
Oficiul de Știri
  • ACTUALITATE
    • News
    • Extern
    • Lumea de lângă noi
  • Pamfletul zilei
  • SPECIAL
    • Analiză
    • Interviuri
    • Anchete
    • Reportaje
  • POLITICA
    • Stiri despre Nicusor Dan
  • BUSINESS
  • LIFE
    • Horoscop
    • Entertainment & Showbiz
    • Cultură
    • Style
    • Health & Fitness
    • De gustibus
    • Casa și grădina
  • SPORT
  • OPINII
  • Gica Contra
No Result
Vedeți toate rezultatele
Oficiul de Știri
Oficiul de Știri ACTUALITATE

7 octombrie: Ziua Internațională a cafelei frappe. Grecii au înnebunit lumea cu ea

Roseti Roxana de Roseti Roxana
06/10/2024
in ACTUALITATE, Life
A A
0
7 octombrie: Ziua Internațională a cafelei frappe

7 octombrie: Ziua Internațională a cafelei frappe. Foto: istock

Share pe FacebookShare pe XShare pe Email
Publicat: 06.10.2024 17:37

Frappe-urile sunt savurate în zilele noastre la nivel mondial, într-o gamă aproape nesfârșită de arome. Dacă nu știați, la origini e vorba despre o „banală” cafea grecească cu gheață, care a ajuns să fie sărbătorită pe 7 octombrie, anual: Ziua Internațională a cafelei frappe.

Cuprins articol

Toggle
  • Puțină istorie, între cafea și frappe
  • Cum e un frappe în SUA
  • Cum e un frappe în Vietnam

Ziua Națională a cafelei frappe onorează o băutură versatilă, cu numeroase combinații, așa că există arome pe placul tuturor. Frappe-urile sunt de obicei băuturi amestecate, preparate fie cu cafea, fie cu espresso și acoperite cu frișcă.

Prin urmare, o băutură rece, amestecată, făcută de obicei pe bază de cafea, lapte și gheață. Are o consistență spumoasă și…înghețată și e adesea acoperită cu frișcă și alte garnituri. Ingredientele și aromele exacte pot varia, permițând o gamă largă de amestecuri, pentru a se potrivi diferitelor gusturi. Există inclusiv versiuni fără cafea, care folosesc ingrediente precum ceai, fructe sau siropuri aromate.

Dar cum s-a născut această băutură? Are o poveste?

În orice există o poveste, chiar și „în” frappe
În orice există o poveste chiar și în frappe Foto nationaldaycalendarcom

Puțină istorie, între cafea și frappe

Termenul „frappe” provine din cuvântul francez „frappé”, care înseamnă „înghețat” sau „răcit”, potrivit nationaldaycalendar.com.

De fapt, primele cafenele s-au deschis pe tărâm francez la Marsilia (1671), apoi la Paris. Ambasadorul Imperiului Otoman la curtea regelui Louis al XIV-lea este cel care a introdus moda cafelei în înalta societate pariziană, în jurul anului 1669, iar prima cafenea din Paris s-a deschis în 1686. Francesco Procopio de Coltelli din Sicilia este cel care a deschis cafeneaua Le Procope (care există încă). Pe aici se perindau Voltaire, Diderot sau Robespierre.

O dată cu trecerea timpului, unele dintre cafenelele pariziene şi-au câşigat o celebritate aparte. De exemplu, „Café de Flore” funcţionează din 1885, iar prin anii ’40-’50 era des frecventată de Eliade. Şi „Les Deux Magots” are un „prag preţios”, păşit de Picasso, André Gide, Sartre, Hemingway, Tristan Tzara. Şi aşa mai departe, la modul general vorbind despre cafea.

Cât privește frappe-ul, creat inițial în Grecia în anii 1950, a crescut în popularitate acolo înainte de a se răspândi în alte părți ale lumii.

Cum e un frappe în SUA

În anul 1957, Dimitris Vakondios se afla la Târgul Internațional din Salonic din Grecia. Acesta era reprezentantul companiei elvețiene Nestlé la expoziția anuală internațională. Cunoscuta companie dorea atunci să introducă o nouă băutură instantanee din ciocolată, făcută cu lapte și agitată într-un shaker. Vakondios nu a găsit apă fierbinte pentru a-și face cafeaua instantanee Nescafe în timpul pauzei, așa că a improvizat amestecând cu apă rece și gheață. Așa s-a născut cafeaua frappe și, în cele din urmă, băutura națională a Greciei (și cea mai populară băutură în Cipru) a ajuns să înnebunească lumea întreagă. Frappe-ul a devenit cunoscut pe scară largă și a început să câștige popularitate în Europa și America în anii 1970. Starbucks a introdus propria sa versiune a frappe-ului, numită Coffee Frappuccino, în meniul său în 1995.

Desigur, americanii au prins povestea (sau, cum se spune pe rețele, catch the story) și au creat  propriul frappe. Popularele versiuni americane ale frappe-ului grecesc de astăzi conțin lapte, smântână sau chiar înghețată. Sunt amestecate cu cafea instant, în timp ce frappé-ul autentic nu conține produse lactate. Grecii se laudă că cel mai important lucru de știut despre un frappé grecesc este că nu conține înghețată.

Pentru a face un Caffé Frappé asa cum trebuie, ai nevoie de un pahar inalt. Cafeaua este amestecata cu zahar si este agitata cu ajutorul unui shaker sau al unui mixer manual. Procesul dureaza un minut, continutul este apoi turnat in pahar peste care se adauga gheata, apa rece si lapte. Se pot face mai multe combinatii, unele cu arome, siropuri sau inghetata, după cum notează și desprecafea.info.

Cum e un frappe în Vietnam

Frappe-urile pot fi făcute cu diverse ingrediente, inclusiv baze de cafea sau milkshake. Frappe-urile de cafea conțin de obicei espresso sau cafea instant, în timp ce frappe-urile cu milkshake pot include înghețată, lapte și diverse arome, mai norează nationaldaycalendar.com.

Pot fi făcute în nenumărate variante, inclusiv frappe-uri cu moca, frappe-uri cu caramel, frappe-uri cu vanilie și frappe-uri cu aromă de fructe, doar pentru a numi câteva variante. Să nu omitem frișca, un topping comun pentru frappe, care adaugă o notă cremoasă și dulce băuturii reci.

Aceast gen de băutură reprezintă o modalitate excelentă de a savura cafeaua într-o zi fierbinte: cafeaua cu cofeină și în același timp o experiență răcoritoare. Diferite țări au propriile versiuni de frappe. De exemplu, în India, există o băutură populară, numită „cafea rece”, care este similară cu un frappe. În Vietnam, „cà phê đá” este o cafea dulce cu gheață care seamănă oarecum cu un frappe.

Există opțiuni mai sănătoase pentru a crea un frappe care includ lapte de migdale, iaurt grecesc și îndulcitori naturali, cum ar fi mierea sau siropul de arțar.

Prin urmare, dacă ați ratat Ziua Națională a Cafelei – pe 1 octombrie,  compensați cu această sărbătoare de pe 7 octombrie și bucurați-vă de un frappe! Și nu uitați să folosiți #NationalFrappeDay dacă doriți să împărtășiți experiența pe rețelele sociale.

Citiți și: Nespresso lansează în România cafea cu ginseng și vitamina B12

author avatar
Roseti Roxana Redactor
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Naționa editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a.
Citește mai mult
LifeStyle Actualitate Business Opinii Politica
social network icon
Taguri: băutori de cafeacafeacafeauazi internațională
Parteneri
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

Articole similare

7 octombrie: Ziua Internațională a cafelei frappe
De gustibus

Cafeaua Samra Origins, co-creată de The Weeknd, lansată în România

17/09/2025
7 octombrie: Ziua Internațională a cafelei frappe
Entertainment & Showbiz

Gabriela Cristea, scârbită de micul dejun din America: „Pare spălătură de ciorapi”

02/09/2025
7 octombrie: Ziua Internațională a cafelei frappe
Health & Fitness

Cafea neagră – un risc mai mic de deces. Laptele și zahărul pot anula beneficiile

06/07/2025

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește Oficiul de Știri pe


PAMFLETUL ZILEI
7 octombrie: Ziua Internațională a cafelei frappe
Pamfletul zilei
Ronaldo, Messi, Giroud, Lewandowski și Neymar vin la CCR pentru a învăța cum se simulează mai bine
de Flaviu Mitroi
23/10/2025
0

Aflați la final de carieră, cei cinci mari fotbaliști care au rupt plasele pe marile stadioane ale Europei s-au gândit...

Citește mai multDetails
ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ
O poveste cu spa și destin. Larisa Marinică, creator de bine: „Adevăratul curaj e să încetinești” EXCLUSIV
Invazie de pisici la București. Campionatul Mondial de Frumusețe Felină, prima oară în România
Schimbarea orei trebuie să ia sfârșit. Cum e afectat ceasul intern
Topul celor mai ieftine mașini electrice în România 2025 VIDEO
VIDEO Șobolan filmat printre pâinile din vitrina unei brutării din București. Ce amendă a dat ANPC
Alexandru Nazare: Digitalizarea ANAF nu ne scapă de mită. Integritatea nu se automatizează
banner proger
7 octombrie: Ziua Internațională a cafelei frappe

Oficiul de Stiri este un site de știri online, care acoperă subiecte naționale și internaționale, cu informații de actualitate, articole de opinie și analize.

Site-ul publică știri din domenii diverse, precum economie, energie, externe, justiție, social, business, cultură, educație, politică, lifestyle.

  • Actualitate
  • Extern
  • Lumea de lângă noi
  • Alegeri 2025
  • Business
  • Călătorii
  • Motion
  • News
  • Politică
  • Sport
  • Life
  • Casa și grădina
  • Cultură
  • De gustibus
  • Entertainment & Showbiz
  • Health & Fitness
  • Horoscop
  • Style
  • Gica Contra
  • Pamfletul zilei
  • Opinii
  • Pastila de râs
  • Special
  • Analiză
  • Anchete
  • Interviuri
  • Reportaje
  • Politica de confidențialitate
  • Politica de cookies
  • Politica editorială
  • Termeni și condiții
  • Despre
  • Redacția
  • Contact

© 2025 toate drepturile rezervate oficiuldestiri.ro

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
Vedeți toate rezultatele
  • Breaking News
  • Pamfletul zilei
  • ACTUALITATE
    • News
    • Extern
    • Lumea de lângă noi
  • Special
    • Anchete
    • Reportaje
  • Politică
    • Stiri despre Nicusor Dan
  • Business
  • Life
  • Sport
  • OPINII
  • Gica Contra
  • Echipa
  • Telefon: 0799007711
  • Email: office@oficiuldestiri.ro

© 2025 toate drepturile rezervate oficiuldestiri.ro