Frappe-urile sunt savurate în zilele noastre la nivel mondial, într-o gamă aproape nesfârșită de arome. Dacă nu știați, la origini e vorba despre o „banală” cafea grecească cu gheață, care a ajuns să fie sărbătorită pe 7 octombrie, anual: Ziua Internațională a cafelei frappe.
Ziua Națională a cafelei frappe onorează o băutură versatilă, cu numeroase combinații, așa că există arome pe placul tuturor. Frappe-urile sunt de obicei băuturi amestecate, preparate fie cu cafea, fie cu espresso și acoperite cu frișcă.
Prin urmare, o băutură rece, amestecată, făcută de obicei pe bază de cafea, lapte și gheață. Are o consistență spumoasă și…înghețată și e adesea acoperită cu frișcă și alte garnituri. Ingredientele și aromele exacte pot varia, permițând o gamă largă de amestecuri, pentru a se potrivi diferitelor gusturi. Există inclusiv versiuni fără cafea, care folosesc ingrediente precum ceai, fructe sau siropuri aromate.
Dar cum s-a născut această băutură? Are o poveste?

Puțină istorie, între cafea și frappe
Termenul „frappe” provine din cuvântul francez „frappé”, care înseamnă „înghețat” sau „răcit”, potrivit nationaldaycalendar.com.
De fapt, primele cafenele s-au deschis pe tărâm francez la Marsilia (1671), apoi la Paris. Ambasadorul Imperiului Otoman la curtea regelui Louis al XIV-lea este cel care a introdus moda cafelei în înalta societate pariziană, în jurul anului 1669, iar prima cafenea din Paris s-a deschis în 1686. Francesco Procopio de Coltelli din Sicilia este cel care a deschis cafeneaua Le Procope (care există încă). Pe aici se perindau Voltaire, Diderot sau Robespierre.
O dată cu trecerea timpului, unele dintre cafenelele pariziene şi-au câşigat o celebritate aparte. De exemplu, „Café de Flore” funcţionează din 1885, iar prin anii ’40-’50 era des frecventată de Eliade. Şi „Les Deux Magots” are un „prag preţios”, păşit de Picasso, André Gide, Sartre, Hemingway, Tristan Tzara. Şi aşa mai departe, la modul general vorbind despre cafea.
Cât privește frappe-ul, creat inițial în Grecia în anii 1950, a crescut în popularitate acolo înainte de a se răspândi în alte părți ale lumii.
Cum e un frappe în SUA
În anul 1957, Dimitris Vakondios se afla la Târgul Internațional din Salonic din Grecia. Acesta era reprezentantul companiei elvețiene Nestlé la expoziția anuală internațională. Cunoscuta companie dorea atunci să introducă o nouă băutură instantanee din ciocolată, făcută cu lapte și agitată într-un shaker. Vakondios nu a găsit apă fierbinte pentru a-și face cafeaua instantanee Nescafe în timpul pauzei, așa că a improvizat amestecând cu apă rece și gheață. Așa s-a născut cafeaua frappe și, în cele din urmă, băutura națională a Greciei (și cea mai populară băutură în Cipru) a ajuns să înnebunească lumea întreagă. Frappe-ul a devenit cunoscut pe scară largă și a început să câștige popularitate în Europa și America în anii 1970. Starbucks a introdus propria sa versiune a frappe-ului, numită Coffee Frappuccino, în meniul său în 1995.
Desigur, americanii au prins povestea (sau, cum se spune pe rețele, catch the story) și au creat propriul frappe. Popularele versiuni americane ale frappe-ului grecesc de astăzi conțin lapte, smântână sau chiar înghețată. Sunt amestecate cu cafea instant, în timp ce frappé-ul autentic nu conține produse lactate. Grecii se laudă că cel mai important lucru de știut despre un frappé grecesc este că nu conține înghețată.
Pentru a face un Caffé Frappé asa cum trebuie, ai nevoie de un pahar inalt. Cafeaua este amestecata cu zahar si este agitata cu ajutorul unui shaker sau al unui mixer manual. Procesul dureaza un minut, continutul este apoi turnat in pahar peste care se adauga gheata, apa rece si lapte. Se pot face mai multe combinatii, unele cu arome, siropuri sau inghetata, după cum notează și desprecafea.info.
Cum e un frappe în Vietnam
Frappe-urile pot fi făcute cu diverse ingrediente, inclusiv baze de cafea sau milkshake. Frappe-urile de cafea conțin de obicei espresso sau cafea instant, în timp ce frappe-urile cu milkshake pot include înghețată, lapte și diverse arome, mai norează nationaldaycalendar.com.
Pot fi făcute în nenumărate variante, inclusiv frappe-uri cu moca, frappe-uri cu caramel, frappe-uri cu vanilie și frappe-uri cu aromă de fructe, doar pentru a numi câteva variante. Să nu omitem frișca, un topping comun pentru frappe, care adaugă o notă cremoasă și dulce băuturii reci.
Aceast gen de băutură reprezintă o modalitate excelentă de a savura cafeaua într-o zi fierbinte: cafeaua cu cofeină și în același timp o experiență răcoritoare. Diferite țări au propriile versiuni de frappe. De exemplu, în India, există o băutură populară, numită „cafea rece”, care este similară cu un frappe. În Vietnam, „cà phê đá” este o cafea dulce cu gheață care seamănă oarecum cu un frappe.
Există opțiuni mai sănătoase pentru a crea un frappe care includ lapte de migdale, iaurt grecesc și îndulcitori naturali, cum ar fi mierea sau siropul de arțar.
Prin urmare, dacă ați ratat Ziua Națională a Cafelei – pe 1 octombrie, compensați cu această sărbătoare de pe 7 octombrie și bucurați-vă de un frappe! Și nu uitați să folosiți #NationalFrappeDay dacă doriți să împărtășiți experiența pe rețelele sociale.
Citiți și: Nespresso lansează în România cafea cu ginseng și vitamina B12






