Transcrierea auto este procedura obligatorie care trebuie realizată după achiziționarea unui autoturism second-hand. Pentru a respecta legislația rutieră și a putea circula legal pe drumurile publice, este necesar transferul dreptului de proprietate de la vânzător la cumpărător.
Pentru a efectua transcrierea auto a unui vehicul înmatriculat anterior în România, acesta trebuie să aibă o carte de identitate valabilă și să fie în posesia unei inspecții tehnice periodice valabile.
Transcrierea auto 2025
Transcrierea auto în 2025 este o procedură obligatorie pentru autoturismele second-hand, ce presupune transferul dreptului de proprietate de la vânzător la cumpărător și actualizarea documentelor de înmatriculare pentru a reflecta noul proprietar. Neefectuarea acestei proceduri duce la înmatricularea vehiculului ca neînmatriculat.
Acte necesare pentru transcrierea auto
Pentru a efectua transcrierea auto în România, după semnarea contractului de vânzare-cumpărare, cumpărătorul trebuie să depună, în termen de 90 de zile, la Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DRPCIV), o serie de documente:
-Cererea solicitantului. Citește și descarcă model cerere de înmatriculare;
-Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra autovehiculului;
-Actul de identitate al solicitantului, în termen de valabilitate;
Pentru persoanele juridice, se vor prezenta documentele care dovedesc dobândirea personalității juridice, denumirea, sediul și reprezentantul legal, în original sau copie.
Dacă în certificatul de înmatriculare urmează să fie inclusă și o altă persoană, se vor prezenta actul de identitate sau, dacă este cazul, documentele care atestă dobândirea personalității juridice.
-Cartea de identitate a vehiculului, în original (CIV);
-Certificatul de înmatriculare anterior. (În locul certificatului de înmatriculare, poate fi depusă declaraţia de pierdere ori dovada reţinerii în condiţiile art. 112 alin. (1) lit. y) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau a declarării furtului acestuia, emisă de către autorităţi competente (înmatricularea vehiculului este suspendată);
Depunerea documentelor de mai sus nu este necesară în cazul vehiculelor intrate în proprietatea statului român şi valorificate prin intermediul instituţiilor abilitate.
-Plăcuţele cu numărul de înmatriculare emise anterior – (În locul plăcuțelor, poate fi depusă declaraţia de pierdere ori dovada reţinerii sau declarării furtului acestora, emisă de către autorităţi competente);
-Dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare;
-Dovada plății contravalorii noilor plăcuțe cu număr de înmatriculare și după caz, a tarifului legal de atribuire a unei combinații preferențiale a numărului de înmatriculare;
-Copia contractului de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA), încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia;
-Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât proprietarul.
Plata contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare nu este necesară: În cazul în care acestea se transferă automat noului proprietar (în condiţiile art. 24 alin. (4) din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice); Atunci când solicitantul optează pentru atribuirea unei combinaţii păstrate a numărului de înmatriculare care nu a fost restricţionată conform legii, și nu solicită confecționarea unor noi plăci cu număr de înmatriculare.
Atunci când se schimbă domiciliul, mai ales în cazul mutării într-un alt județ, este obligatorie și transcrierea mașinii pe noua adresă de domiciliu.
Care este valoarea taxei pentru transcriere auto în 2025 și unde se achită

Taxa pentru transcrierea auto poate fi achitată prin stațiile de plată Self Pay, Internet Banking, virament bancar sau pe platforma ghișeul.ro. Confirmarea tranzacției efectuate prin internet banking poate dura cel puțin 24 de ore.
-Contravaloarea certificatului de înmatriculare este de 49 de lei;
-Valoarea unei plăcuțe cu număr de înmatriculare de tip B, dimensiunea 200×340 mm este de 23 lei/placă;
-Valoarea unei plăcuțe de înmatriculare de tip A, de dimensiuni normale, 110×520 mm este de 20 lei/placă;
Dacă inspecția tehnică periodică a vehiculului a expirat, înmatricularea acestuia este suspendată automat. Astfel, șoferii care circulă cu o mașină fără ITP valabil comit două abateri rutiere:
-Conducerea unui autoturism fără inspecție valabilă. În acest caz, șoferii pot primi între 9 și 20 de puncte de amendă;
-Conducerea unei mașini a cărei înmatriculare a fost suspendată. În acest caz, șoferii pot primi 20 de puncte de amendă.
Cele două sancțiuni se cumulează, ceea ce înseamnă o amendă cuprinsă între 3.645 până la 8.100 de lei.
În plus, certificatul de înmatriculare al vehiculului este reținut, iar proprietarul este obligat să efectueze inspecția tehnică la Registrul Auto Român pentru a redobândi talonul auto.