RCA mai scump pentru a doua mașină. Șoferii români care vor să-și achiziționeze un autoturism nou și să-l păstreze pe cel vechi vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru polița de asigurare a noii mașini.
Potrivit legislației naționale, tarifele RCA la cumpărarea celei de-a doua mașini va crește. O reglementare puțin cunoscută de publicul larg, dar în vigoare de peste șapte ani, crează frustrări și costuri suplimentare pentru categoria de șoferi mențională.
RCA mai mare pentru al doilea autoturism
Concret este vorba de legea ASF nr.20/2017 care prevede că șoferii care își achiziționează o mașină nouă, dar o păstrează pe cea veche, RCA-ul pentru cea de-a doua mașină va fi mai mare, chiar dacă șoferul respectiv are un istoric fără accidente.
Cu alte cuvinte sistemul Bonus-Malus, care se aplică pentru asigurările RCA, recompensează conduita preventivă în trafic, însă nu poate fi transferat de la o mașină la alta, dacă ambele autoturisme sunt deținute de aceeași persoană. Calcularea asigurării obligatorii pentru cel de-al doilea autoturism va începe de la clasa B0.

Cum se calculează RCA-ul pentru al doilea autoturism
Adică, proprietarul nu va mai beneficia reducerea aplicată celuilalt autoturism. Bonusul se transferă doar dacă mașina veche este vândută. Brokerii explică acestă strategie a companiilor de asigurare invocând faptul că în situațiile în care o persoană ar putea beneficia de aceeași clasă bonus pentru mai multe autoturisme, asigurătorii ar încasa mai puține prime, și astfel echilibrul financiar al sistemului RCA ar fi viciat.

Persoanele juridice din Capitală plătesc în medie 1.900 de lei pentru asigurările obligatorii
La nivelul Capitalei, o entitate juridică plătește în medie 1.900 de lei pentru asigurarea auto obligatorie, în timp ce în restul țării prețul mediu al polițelor de asiguarare nu este mai mare de 1.300 de lei, potrivit România TV.