Șoferii români se confruntă cu o situație inedită. Cu toate că tariful polițelor RCA este plafonat oficial, asigurările obligatorii costă din ce în ce mai mult. Unul dintre motive constă în faptul că asigurătorii fentează plafonul oficial și calculează valoarea polițelor în funcție de factori precum culoarea sau marca mașinii.
Factori care, de altfel, „cântăresc” mult în prețul final al RCA-ului.
RCA mai scump
Raportat la anul 2024, se observă o anomalitate pe piața RCA-urilor. Adică, prețul asigurărilor a fost plafonat, însă șoferiii au scos mai mult din buzunar decât în anii precedenți. Datele oficiale de la finalul anului trecut, au indicat o ușoară scădere pentru asigurări față de 2023.
Astfel, o persoană fizică a plătit în medie puțin peste 1050 de lei pentru asigurarea RCA, iar entitățile juridice aproape dublu, ceea ce înseamnă o scădere de 12% față de anul 2023. Dar, șoferii contrazic datele și susțin că au fost nevoiți să plătească mai mult.

Prețul polițelor RCA, calculat în funcție de culoarea și marca mașinii
O afirmație care nu este lipsită de adevăr dacă luăm în considerare că jucătorii din piața au introdus noi criterii pentru stabilirea prețului final pentru polițele de asigurare. Factori precum marca mașinii sau culoarea acesteia poate influența tariful RCA.
Pentru a justifica majorarea prețurilor asigurătorii folosesc statistici interne, notează publicația Gândul. Așa se face că anumite modele de mașini sunt considerate riscante și implicit crește valoarea poliței obligatorii RCA.

Plafonare doar pe hârtie
Cu toate că plafonarea tarifelor reprezintă o metodă de a limita abuzurile din piață, strategiile interne ale companiilor de asigurări permit modifiarea prețutrilor pe baza propriilor criterii. Metodele sunt aproape imposibil de contestat și de cele mai multe ori nu sunt comuniate eficient și clienților, mai notează sursa citată.
Anii trecuți, prețul RCA a fost stabilit în linii mari de istoricul de daune al șoferului. Însă, pe măsură ce au trecut anii sistemul de referință pentru tarifele polițelor a devenit foarte complex. Capacitatea motorului, tipul de combutibil sau utilizarea zilnică a vehicului influențează formula de calcul. În plus, criterii precum culoarea mașinii sau marca mașinii generează nemulțumiri în rândul șoferilor, mai notează publicația Gândul.