„Pe 15 august, tramvaiul Nicu Alifantis va pleca din stația Bariera Călărașilor la ora 19.00, iar marele artist va susține un concert mai puțin obișnuit”. Acesta este anunțul unui eveniment mai puțin obișnuit, pe care l-a făcut primarul orașului Brăila.
Artistul Nicu Alifantis cântă azi în orașul natal, în tramvaiul care care îi poartă numele. Primarul Marian Dragomir specifică faptul că acest concert va fi „chiar în tramvai, pentru a le arăta oamenilor că se poate face cultură și în spații neconvenționale”. Tramvaiul botezat cu numele artistului a fost cumpărat de Primăria brăileană cu fonduri europene. Spectacolul are loc joi, în cadrul evenimentului Zilele Municipiului Brăila.
Nicu Alifantis va susține și sâmbătă, 17 august, un concert în grădina publică din oraș.
În total, Primăria Brăila a cumpărat 10 tramvaie de la Astra Arad. Toate poartă numele unor celebrități care au legătură cu orașul. Primele două tramvaie, care se află deja în circulație, au fost botezate de autorități Ana Aslan și Maria Filotti.
Nicu Alifantis – una dintre cele mai apreciate figuri ale muzicii folk din România
Joi este introdus în circulație și tramvaiul Nicu Alifantis, iar celelalte tramvaie vor fi livrate în următoarele luni. Vor purta numele Hariclea Darclee, Panait Istrati, Mihail Sebastian, Fănuș Neagu, Nică Petre și Johnny Răducanu. Numele ultimului tramvai va fi stabilit împreună cu brăilenii, potrivit Mediafax.
Nicu Alifantis, născut pe 31 mai 1954 la Brăila, este una dintre cele mai apreciate figuri ale muzicii folk din România. A început să compună din adolescență și a devenit cunoscut pentru melodii celebre precum „Decembre”. A colaborat cu Teatrul „Maria Filotti” din Brăila și a fost parte integrantă a Cenaclului Flacăra. A fondat propria casă de producție și grupuri muzicale, și a fost recunoscut cu multiple premii pentru contribuțiile sale muzicale.
Alifantis a susținut aproximativ 5.000 de concerte și este autorul mai multor volume de poezii. Printre distincțiile sale se numără Premiul UNITER pentru muzică de teatru, Premiul „Compozitorul anului”, și Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler. Este, de asemenea, Cetățean de Onoare al municipiului Brăila din 2017. „În școală mi se spunea Elefantis. De la Alifantis! Chiar mi-a plăcut. Mai târziu mi s-a mai spus Grecu’, Greculețu’, Ali, Dom’ Profesor, Antipatis, chiar și Protuberanță scenică”, mărturisea artistul în unul dintre interviurile sale.
Ce nu știați despre celebrul cântec Piața Romană nr. 9
Are rădăcini grecești, machedonești și românești și a învățat pentru prima dată să cânte la acordeon, după care au urmat și alte instrumente muzicale. Un aspect interesant din viața artistului este acela că Piața Romană nr. 9 reprezintă locul celor mai mari realizări ale sale. Este locul unde și-a cunoscut soția, unde s-a născut fiica Maria, dar și locul unde a compus cele mai multe dintre cântecele sale. Locul a devenit titlul unui album de succes, lansat în 1988.
„În mod special de Adrian Păunescu mă leagă foarte multe amintiri, foarte frumoase. E un poet uriaș, pe care am avut șansa să-l cunosc! Era un om absolut extraordinar și ne-am înțeles bine! Cât despre Flacăra, recunosc, eu nu m-am lansat la cenaclu, ci cu un an înainte. Pe 28 aprilie, anul acesta, am împlinit 50 de ani de când am debutat. În toamna anului 1974 am intrat la cenaclu. Acolo mi-am format marele public, pentru că începuse să crească tot mai mult în audiență. În cei 6 ani de Flacăra, mi-am crescut publicul și am avut șansa să cunosc colegi foarte buni, cu care am devenit prieten și am mers umăr la umăr în diverse spectacole. A fost un moment important și bun în existența mea artistică”, spunea Nicu Alifantis în cadrul unui interviu pentru cooltneamt.ro.
Nicu Alifantis și explozia informațională
Artistul mai spunea că el crede că după orice gen muzical, după orice curent care e la modă sau care trece printr-un ciclu de a veni din nou în fața publicului, rămâne ceva bun. Se cerne, iar sita se îndesește de la generație la generație. Și adauga că, dacă pe vremea anilor ′70 -′80 generațiile erau mult mai îngăduitoare, iar nivelul de informare era cum era, în condițiile actuale, cei care beneficiază de explozia asta informațională care se întâmplă în jurul nostru, au alte pretenții.
„E foarte important ca mesajul să fie la fel de bine împachetat din punct de vedere muzical, pentru că la fel de bine poți să ai un mesaj foarte frumos, foarte coerent, foarte actual, dar din punct de vedere muzical să-l spui într-o manieră foarte bătrânească”.
Și tot el adăuga, de data aceasta în alt interviu, o concluzie de viață dacă vreți: „Nu-mi place să fac recomandări, nu sunt eu buricu’ pământului. Eu gândesc astfel: Nu e bine să forțezi niciodată uși care se vor deschide de la sine mai devreme sau mai târziu. Dacă apare un moment de „platou” cum îi spuneți, îl las să se consume de la sine. Cred din ce în ce mai tare că toate întâmplările din viața noastră, fie civilă, fie profesională au un moment al lor când trebuie să se întâmple.
Citiți și: Stars Gala la TNB. Cine e balerina Rebecca Rudolf