Pasionaţii de ciocolată, artă şi gastronomie sunt invitaţi în acest weekend într-o călătorie multisenzorială, într-un spațiu frumos și inedit totodată al Bucureștiului: Biblioteca Națională a României, acolo unde se desfășoară Festivalul Chocolate Saga, la care veți găsi inclusiv statui din ciocolată
Ediţia din această toamnă a festivalului reunește peste 50 de ciocolatieri şi 90 de branduri autohtone, trei branduri internaţionale şi peste 60 de produse conexe şi materii prime. Este promisă o poveste despre rafinament, tradiţie şi inovaţie pentru fiecare vizitator al festivalului.
„Festivalul ciocolatei a crescut exponenţial, de la ediţie la ediţie. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în acest an. La final de octombrie, în spaţiul superb al Bibliotecii Naţionale, vă asigur că vom asista la o sărbătoare a ciocolatei, un eveniment cum n-a mai văzut Bucureştiul. Vă aşteaptă surprize, arome şi gusturi speciale”, spune Andreea Ilina, organizator al evenimentului. Ca un fapt inedit, în fiecare oră, cei mai renumiţi maeştri ciocolatieri români vor susţine show-uri live, dezvăluind secretele pralinelor perfecte şi tehnicile din spatele celor mai fine deserturi.
Expoziţia va prezenta călătoria ciocolatei de la civilizaţiile aztecă şi mayaşă – unde era folosită în ritualuri şi avea semnificaţii sacre – până la momentul în care a ajuns în Europa, devenind un produs de lux al curţilor regale. „Am pregătit o istorie a ciocolatei de la azteci până în prezent, cu date interesante pentru orice vizitator, documentare video şi avem şi două zone de expunere a creaţiilor maeştrilor români în materie de sculpturi în ciocolată. Copiii vor avea multe ateliere la care pot participa şi vom avea un colţ de lectură – doar suntem într-o bibliotecă”, evidențiază Adina Istrate, și ea organizator al festivalului.
Parfumuri cu note de ciocolată
Ediţia a VII-a a Chocolate Saga aduce, în premieră, parfumuri de nişă create de parfumieri români premiaţi la nivel internaţional. Meus Art Parfumery aduce creaţiile „gourmet” ale celor mai talentaţi creatori de parfumuri din România. Notele de ciocolată se vor combina armonios cu alte arome inedite – piele, piper, cafea sau mosc – pentru a completa tabloul simţurilor la această ediţie Chocolate Saga.
Festivalul va include şi ateliere unde vizitatorii îşi pot crea propria tabletă de ciocolată personalizată sau pot picta cu ciocolată. Iar expertul internaţional Martin Christy va ghida degustarea profesională de ciocolată bean-to-bar, într-un atelier de degustare profesională, unde participanţii vor învăţa cum să recunoască gustul autentic, texturile şi echilibrul perfect al unei ciocolate de top și „de nișă” totodată.
Altă premieră la Chocolate Saga
Vizitatorii vor descoperi cum ciocolata a evoluat de la un produs rezervat elitei la un produs de masă, transformându-se în deliciul universal de astăzi. Festivalul va găzdui, pentru prima dată, şi o expoziţie impresionantă de statui din ciocolată, întruchipând personalităţi şi simboluri culturale. Maeştrii ciocolatieri Marinel Bejan, Rodica Bunea şi Vera Maxim, multiplu premiaţi internaţional, vor fi prezenţi la eveniment, aducând sculpturi unicat din ciocolată şi susţinând demonstraţii live cu combinaţii de arome şi tehnici spectaculoase.
Publicul va putea descoperi şi degusta o selecţie variată de ciocolate artizanale, cu origini din întreaga lume: ciocolată cu lapte cremoasă şi fină, ciocolată neagră intensă cu note de fructe roşii sau cafea, combinaţii inedite cu sare de mare, ardei iute, lavandă sau vin roşu, sortimente bean-to-bar şi praline umplute cu creme naturale – praline cu şofran, fistic, tahini, trandafir sau tămâie – ori ciocolată infuzată cu ceai de hrişcă sau cu fructe liofilizate.
Festivalul a început vineri și se desfășoară în continuare este sâmbătă (10:00 – 20:00) și duminică (10:00 – 18:00). Preţul unui bilet este de 20 de lei – vineri şi de 25 de lei – sâmbătă şi duminică, iar copiii până în 10 ani şi persoanele cu dizabilităţi au acces gratuit.
Chocolate Saga și câteva lucruri inedite despre ciocolată
Dacă ajungeți la Chocolate Saga, nu strică să știți câteva lucruri inedite despre unul dintre cele mai apreciate alimente din lume. Ciocolata este profund asociată cu dragostea în multe culturi, fiind adesea considerată un simbol universal al afecțiunii. Această asociere provine din istoria sa, tradițiile culturale și plăcerea pe care o poate aduce prin intermediul compușilor care îmbunătățesc starea de spirit. Civilizații antice precum aztecii și mayașii venerau arborele de cacao și îl foloseau în ritualuri legate de dragoste și fertilitate.
De-a lungul secolelor, ciocolata a devenit un cadou romantic popular în Europa și continuă să fie un element de bază pentru sărbători precum Ziua Îndrăgostiților și aniversări. A oferi ciocolată a devenit o modalitate comună de a exprima dragostea și este folosită în gesturi romantice în multe culturi. Nu în ultimul rând, ciocolata conține compuși care pot declanșa eliberarea de endorfine, dopamină și alte substanțe chimice care contribuie la o stare de bine în creier, creând un sentiment de fericire și bunăstare.I
De asemenea, ciocolata activează centrii de recompensă ai creierului, similar cu alte experiențe plăcute.
Potrivit unora dintre specialiști, combinația de zahăr și grăsimi din ciocolata cu lapte este similară cu laptele matern, ceea ce poate fi un factor important pentru „afecțiunea” oamenilor legată de ciocolată.






