Povestea Ile De France începe în 1936, când vaporul cu același nume aducea, pentru prima dată, brânza brie în Statele Unite ale Americii. De aici până la a populariza brânzeturile frantuzești în toată lumea nu a fost decât un pas…
În prezent, prin intermediul Delaco, brânzeturile Ile De France, în frunte cu bine-cunoscuta lor brânză brie, au ajuns și în România. Iar motivul unei călătorii entuziasmante prin simțuri, pentru a descoperi toată gama de brânzeturi franțuzești chiar aici, în România, l-a constituit recentul eveniment FoodService& Hospitality Expo din București.
De altfel singurul târg B2B dedicat profesioniștilor din domeniul mâncărurilor, băuturilor, retail și HoReCa din România și Europa de Sud-Est, aflat la cea de-a 3-a ediție și desfășurat în Hala Laminor. O hală deloc obișnuită, deoarece se poate spune că e un monument istoric renovat. Este ultima construcţie din ansamblul industrial ,,Malaxa” – 1938 și a constituit una dintre cele mai mari hale industriale din ţară. De la sine înțeles că istoria halei reprezintă o altă poveste, pe care o vom „rememora” cât de curând, așa cum v-am obișnuit.
Cine ar fi zis că brânza cremoasă brie…
Revenind pe tema relatării cu care am început, ne-am adunat pe un vapor imaginar, la standul de brânzeturi Ile de France, în jurul unui Cheese Bar Party în stil franțuzesc. Mini quiche cu Camembert și broccoli, mini aperitiv cu fructe și Petit Brie, bulgărași Petit Brie cu quinoa și crustă de cocos, gofră cu brânză de capră, dulceață de zmeură (plus panseluțe comestibile), au fost doar cîteva dintre surprizele standului, la care s-au aflat și chefi pregătiți să dezvăluie câteva dintre rețete. Nu în ultimul rând, au fost dezvăluite și mici secrete de a pregăti aperitive rapide și gustoase și de către cei cei cărora nu le place să stea în bucătărie, dar adoră brânza. Cine ar fi zis că brânza cremoasă brie cu puțină brânză cu mucegai e…o combinație care te va unge la suflet? Le fromage, c’est la vie!
Pentru că tot a venit vorba despre Brie, aflați că frații Schratter sunt cei care au jucat un rol major în istoria brânzeturilor franceze! Alfred Schratter locuia la New York și importa produse alimentare europene. Fratele său Julius a rămas în Europa pentru a obține, selecta și cumpăra produse alimentare pentru a fi exportate în SUA. Până la lansarea navei Ile de France, brânzeturile franceze nu au putut ajunge în SUA din cauza problemelor de refrigerare. Dar intră frații Schratter în scenă! Astfel că ei sunt cei care au organizat transportul Brie-ului francez la New York în 1936.
Acea „Art de Vivre”
”Ile de France a fost prima navă oceanică care a avut un sistem de refrigerare. Dar nava a fost unică și din alte motive: a fost un deschizător de drumuri, cu interioare Art Deco și cea mai bună bucătărie franceză de pe Atlantic. Totul la bord a fost realizat și făcut în celebrarea Artei franceze de a trăi.
Așadar, nu este o surpriză faptul că marca de brânzeturi Ile de France a fost creată ca omagiu pentru nava glorioasă. Marca le permite oamenilor din întreaga lume să descopere și să se bucure de o brânză franțuzească rafinată, realizată și selectată de producătorii de brânzeturi francezi. La fel ca nava, marca este un ambasador al spiritului francez”, potrivit reprezentanților Delaco.
Pe fondul poveștii acestui vapor poate mai puțin cunoscut publicului larg, care și-a încheiat drumurile ca vedetă într-un film romantic de război („Ultimul voiaj”) de la Hollywood, la standul din mijlocul halei Laminor au început să curgă, desigur, și alte povești. Despre trenduri, meniuri preferate și bucuria de sta împreună la masă.
Acea „Art de Vivre” nu tuturor accesibilă, dar care poate fi „obținută” dacă suntem puțin atenți la noi.