Bei cafeaua cu lapte? Ei bine, nu te mira dacă ai unele neplăceri după răsfățul matinal! În unele cazuri, laptele adăugat în cafea produce disconfort, printre care balonare, digestie deficitară sau stări de rău.
Doctorul Lavinia Bratu a explicat, în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, cum ar trebui să bem cafeaua astfel încât să nu ne facă rău. Potrivit acesteia, eliminarea laptelui din cafea ar putea avea efecte uimitoare pentru fiecare dintre noi.
De ce să nu bei cafeaua cu lapte
”Am lucrat cu oameni care au schimbat un singur lucru, nu au mai pus lapte în cafea. Cafeaua nici nu se bea, de fapt, cu lapte, decât atunci când este un desert, sau un răsfăț. Scoțând laptele, dintr-o dată s-a aplatizat burtica, nu au mai avut disconfort abdominal, digestia fost una mult mai bună, nu au mai avut flatulențe…
Și atunci, dacă privim așa, ne dăm seama cat de mult contează acest lucru. Nu trebuie să fie intoleranță la lactoză, putem să avem doar o sensibilitate. Eu spre asta aș îndemna oamenii care consumă, să înceapă să fie atenți la ei, să își pună întrebări despre cum s-au simțit în ziua respectivă, după ce au scos acel lapte”, a explicat Lavinia Bratu.
Există și cazuri însă când laptele nu este contraindicat, însă trebuie consumat doar după ce se verifică o eventuală sensibilitate.
”Vreau să vă spun o poveste. Eu șapte ani de zile nu am consumat deloc lapte. Și am ajuns într-o tabără la mănăstirea Oașa, iar acolo, la micul dejun, am primit un lapte din acela cu smântână galbenă deasupra. Mă gândeam că dacă o să beau lapte, o să mă simt incredibil de rău, o să mă doară burta, după șapte ani în care nu am consumat lapte. M-am bucurat din plin de acel lapte, m-am bucurat de amintirea pe care am avut-o din copilărie legată de acel lapte cu grăsime. Și nu am avut absolut nimic.
Într-adevăr, laptele este un produs controversat. Și atunci haideți să luăm așa. Laptele pasteurizat nu ar avea ce să caute în dieta noastră. Punctul doi, trebuie să urmărim dacă nu avem o sensibilitate, și în același timp trebuie să avem grijă la cantitate, pentru că pe vremea bunicilor noștri nu aveam cantități enorme.
Așadar, îi îndemn pe toți să vadă cum se simt atunci când consumă lapte, cum se simt și fără, pentru că poate au o sensibilitate și încă nu știu”, a mai spus medicul în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.
CITIȚI ȘI: Românii, în top 5 cei mai sedentari din UE
De ce unele persoane adaugă unt în cafea
Cafeaua cu unt este o băutură care constă în cafea preparată, unt nesărat și trigliceride cu lanț mediu (MCT), un tip de grăsime ușor de digerat. Este similar cu cafeaua Bulletproof, care a fost dezvoltată de un antreprenor pe nume Dave Asprey. Cafeaua Bulletproof de la Asprey folosește un anumit tip de boabe de cafea, un lichid bogat în MCT și unt nesărat.
Orice cafea cu unt nesărat și ulei de cocos, care este o sursă bună de MCT, va funcționa.
Cafeaua cu unt este adesea consumată în loc de micul dejun de către cei care urmează o dietă keto. E un regim alimentar bogat în grăsimi și sărac în carbohidrați.
Cercetările arată că înlocuirea unora dintre grăsimile saturate din dietă cu grăsimi polinesaturate poate reduce riscul de boli de inimă. Alimentele bogate în grăsimi polinesaturate sunt nucile, semințele și pește precum somonul, macroul, heringul sau tonul.
Pe lângă conținutul său ridicat de grăsimi, cafeaua cu unt conține și alți nutrienți importanți, și anume vitamina A. Vitamina A este o vitamină solubilă în grăsimi care este necesară pentru sănătatea pielii, funcția imunitară și sănătatea ochilor.
Citește și: 1,8 mld. adulți expuși bolilor din cauza inactivității