Există multe alimente care consituie motiv de dezbateri pentru nutriționiști, Dintre ele se remarcă un aliment care a devenit celebru datorită controverselor legate de faptul că are atât reputație bună, cât și mai puțin bună.
Este vorba despre soia, originară din Asia, aliment în jurul căruia se învârt multe controverse, pe care experții în sănătate vor să le clarifice. Cum ar fi faptul că se zvonește că acest aliment provoacă cancer și, pe lângă aceasta, ar provoca creșterea sânilor la bărbați.
Cum s-a creat mitul în jurul soia
„Ești ceea ce mănânci”, spun experții. Dar ce se întâmplă când ceea ce mănânci conține… hormoni? Narațiunea despre soia a creat o dilemă pentru consumatori, stârnind o dezbatere despre dacă ar trebui să consumăm alimente precum miso, ori edamame.
În 2008, cercetătorii au relatat cazul neobișnuit al unui bărbat care a dezvoltat sâni și alte efecte secundare după ce a băut trei litri de lapte de soia pe zi – și de acolo s-a născut un mit. Dar experții s-au săturat de miturile din jurul a ceea ce ei numesc un aliment extrem de benefic, care conține hormoni vegetali ce acționează similar cu estradiolul, cunoscut mai frecvent sub numele de estrogen la oameni.
„Alimentele pe bază de soia reprezintă una dintre cele mai sănătoase și ușoare modalități de a consuma mai multe proteine vegetale”, a declarat Dr. Mark Messina, director de știință și cercetare nutrițională la Soy Nutrition Institute Global, care efectuează cercetări asupra soia din 1989.
Ce este soia?
E un produs pe bază de plante, bogat în proteine, adoptat în China. Poate fi consumat ca boabă de soia întreagă sau transformat în multe alte alimente, cum ar fi tofu sau laptele de soia. Oamenii au apelat la soia ca sursă de vitamine multiple, precum B, C și K, și minerale precum zincul și fierul.
„Soia este plină de nutrienți dincolo de izoflavonele sale bine-cunoscute”, a spus Lauren Manaker, dietetician înregistrat în Charleston, Carolina de Sud. „Este o sursă fantastică de proteine vegetale de înaltă calitate, fibre și nutrienți esențiali precum calciu, fier, magneziu și potasiu. De asemenea, are în mod natural un conținut scăzut de grăsimi saturate, ceea ce o face o alegere sănătoasă pentru inimă. Acești nutrienți lucrează împreună pentru a susține sănătatea musculară, digestia și starea generală de bine.”
Messina a adăugat că există trei modalități de a încorpora soia: alimente tradiționale asiatice pe bază de soia, proteine concentrate în pulberi care se găsesc în alternative la carne, batoane energetice sau care pot fi adăugate în lichide și, de asemenea, suplimente.
În ciuda miturilor, soia nu conține tipul de hormoni pe care îi produc oamenii. În schimb, are o concentrație mare de izoflavone, un tip de estrogen vegetal. După soia, tofu e pe un decent loc doi, deoarece este de obicei ușor de procesat.
De ce a căpătat soia o reputație proastă
După cazul bărbatului căruia i s-au dezvoltat sânii, mitul a început să circule. „Preocuparea privind feminizarea masculină a ajuns în prim-plan începând cu 2009 din cauza unui articol dintr-o revistă pentru bărbați foarte populară. Apropo, 10 ani mai târziu, revista respectivă, într-un articol intitulat «Tofu este noul rege al proteinelor», și-a cerut scuze pentru neînțelegerea literaturii științifice”, a spus Messina. Alte cercetări au dovedit că această preocupare nu este doar un mit, ci și că soia are beneficii, a adăugat el.
„Spre deosebire de acest raport de caz, studiile de intervenție umană care au implicat aproape 2.000 de bărbați nu arată niciun efect al soiei sau izoflavonelor asupra nivelului de testosteron sau estrogen”, a continuat Messina. „În plus, soia nu crește riscul de ginecomastie (mărirea sânilor la bărbați) și nu afectează parametrii spermei sau ai spermei. … În cele din urmă, proteina din soia promovează, de asemenea, creșterea masei musculare și a forței la bărbații implicați în antrenament de rezistență, similar proteinelor animale, inclusiv zerul.”
O altă preocupare comună este dacă soia poate provoca cancer. Acest lucru a fost, de asemenea, infirmat, iar unele studii, de fapt, sugerează că ar putea juca un rol în prevenirea acestuia.
Sunt necesare mai multe cercetări legate de soia
„O mare parte din confuzia legată de soia și riscul de cancer se datorează studiilor efectuate pe rozătoare și unei neînțelegeri cu privire la o substanță fitochimică care se găsește în mod natural în alimentele pe bază de soia, numită izoflavone din soia”, a declarat Dr. Marissa Shams-White, cercetător principal senior la departamentul de științe ale populației de la Societatea Americană de Cancer din Atlanta. „Cu toate acestea, acum știm că rozătoarele descompun izoflavonele din soia diferit față de oameni, deci nu au același efect asupra noastră. De fapt, se pot lega de receptorii de estrogen din corpul nostru și pot bloca legarea estrogenului de aceștia, ceea ce poate ajuta la prevenirea creșterii celulelor canceroase de sân.”
Ea a adăugat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege cum poate oferi soia aceste beneficii, dar studiile sugerează că alimentele pe bază de soia pot avea efecte antioxidante și antiinflamatorii.
Nu toate tipurile de soia sunt create la fel. Deși poate părea ușor și eficient să adaugi pur și simplu un supliment de soia în dietă.
Perfect sigură pentru bărbați
„Rezultatele sunt mixte atunci când izoflavonele sunt consumate prin suplimente”, a spus Shams-White. „Pentru prevenirea cancerului, nu recomandăm administrarea de suplimente.”
„Femeile pot beneficia de 1-2 porții de soia pe zi, ceea ce oferă aproximativ 25-50 mg de izoflavone”, a spus Manaker. „Pentru bărbați, soia este perfect sigură și nu afectează negativ nivelul de testosteron, așa cum sugerează unele mituri. Se aplică același interval de porții și este un plus excelent la o dietă echilibrată atât pentru bărbați, cât și pentru femei.”
Caamano recomandă ca oamenii să aleagă întotdeauna produsele alimentare în „starea lor cea mai naturală, organică”, ceea ce ajută la evitarea alimentelor excesiv procesate, inclusiv a soiei. „Soia este cea mai bună pentru bufeuri și pierderea în greutate, este un aliment integral și conține multe fibre și proteine”, a spus ea, potrivit Huffpost.com.
Dacă nu știați, există trei tipuri de soia. În primul rând soia verde – boabe care seamana cu lintea si au un continut mai redus de proteine. Se consuma fierte, iar germenii de soia verde se folosesc in prepararea salatelor. Soia rosie – se consumă fie sub forma gătită, fie germinate. Soia galbenă – cea mai răspândită și populară varietate de soia. Din ea se obțin laptele de soia, tofu, dar și deserturi gustoase, cu un conținut caloric redus.
Câtă soia este bună pentru organism? „Recomandarea este să consumați 25 de grame de proteine din soia pe zi pentru reducerea colesterolului. Acest lucru este ușor de făcut atunci când utilizați surse concentrate de proteine din soia”, a spus Messina, potrivit Huffpost.com. „Proteina din soia scade direct nivelul colesterolului din sânge”. Messina a adăugat că „soia este un aliment nutritiv și ușor de încorporat în dietă, deci nu există dezavantaje, în schimb sunt multe potențiale avantaje”.






