Record absolut de temperatură în februarie, în România. Luna lui Gerar a adus cu sine un fenomen meteorologic remarcabil în țara noastră, înregistrând un record absolut de temperatură.
Record absolut de temperatură în februarie în România
Potrivit datelor măsurătorilor efectuate, această lună a devenit cea mai caldă lună februarie înregistrată în istoria meteorologiei din țară.
“Luna februarie se clasează în fruntea celor mai calde luni februarie de la noi din țară, depășind susbstanțial vechiul record din 2016, care a avut o abatere de 5,4 grade. Noi suntem acum cu 7 grade peste, un record cu atât mai impresionant cu cât reprezintă abaterea maximă pe care am înregistrat-o de când facem măsurători, pentru orice lună din an. Adică la orice lună record nu am avut o abatere atât de mare, de 7 grade, ca acum.
Această evoluție cu totul ieșită din comun a contribuit și la temperatura medie pentru toată iarna, pentru că și iarna aceasta se situează în fruntea clasamentului, e cea mai caldă iarnă, a depășit iarna trecută, care a fost în fruntea clasamentului până acum. Am calculat această evoluție de la 1901 până în prezent.”, a declarat Florinela Georgescu, director departament de prognoză ANM, pentru Euronews.
Abatere semnificativă de la normal
Directorul departamentului de prognoză al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, a explicat că abaterea de temperatură față de normalul perioadei a fost extrem de semnificativă. Aceasta a fost de aproximativ șapte grade Celsius, un fenomen excepțional și fără precedent în istoria măsurătorilor meteorologice din România.
Temperaturi extreme în diverse regiuni
În cadrul lunii februarie, temperaturile au atins cote remarcabile în diverse regiuni ale țării. De exemplu, în Crișana au fost înregistrate temperaturi care au depășit pragul de 22 de grade Celsius, în timp ce în Transilvania s-au înregistrat temperaturi care au depășit 20 de grade Celsius. Aceste valori sunt cu aproximativ 15 grade Celsius peste media normală pentru această perioadă a anului.
Consecințele asupra nivelului de poluare
Temperaturile neobișnuit de ridicate înregistrate în februarie au avut și consecințe asupra calității aerului, contribuind la atingerea unui nivel maxim de poluare înregistrat în București pe data de 25 februarie. Calmul atmosferic asociat cu aceste temperaturi a favorizat acumularea poluanților în atmosferă.
Luna ianuarie, cea mai caldă din istorie
În contextul acestor evenimente, se remarcă faptul că luna ianuarie din anul 2024 a fost declarată cea mai caldă lună ianuarie din istoria măsurătorilor meteorologice. Observatorul european Copernicus a anunțat că temperatura medie globală înregistrată în această lună a fost de 13,14 grade Celsius, depășind recordurile anterioare.
Aceste date evidențiază tendința îngrijorătoare a creșterii temperaturilor medii globale, semnalând necesitatea unor acțiuni urgente pentru combaterea schimbărilor climatice și adaptarea la noile condiții climatice.