Ziua Națională a României presupune nu numai parada militară și alte asemenea activități. Există evenimente culturale dedicate zilei de 1 decembrie, cum ar fi cele organizate de prestigiosul Teatru Național I.L. Caragiale din Bucureşti, un adevărat brand cultural naţional.
Astfel, programul zilei de sărbătoare la TNB include 3 tururi ghidate, vernisajul unei expoziții, o proiecție luminoasă a drapelului național pe faţada clădirii și un spectacol.
Tururile ghidate sunt programate de la orele: 13.00, 15.00 şi 17.00. Se vor vizita culisele scenelor, atelierele de decoruri și costume, şi cabinele actorilor. Ionuț Corpaci le va dezvălui vizitatorilor câteva dintre secretele celui mai mare teatru din Europa, și va completa experiența cu povești din istoria Teatrului Național.
De la ora 16.00, la Muzeul Teatrului Național se va deschide o expoziție dedicată lui Édouard de Max (1869-1924), actor român de renume internațional și societar al prestigioasei Comedii Franceze.
În continuarea vernisajului, publicul este invitat să participe la o vizită ghidată în expoziția permanentă „Regina Maria la teatru”, realizată în cadrul proiectului „Expoziție inovativă cu bunuri culturale restaurate din colecția Muzeului TNB”. Expoziția cuprinde costume de scenă și obiecte care au aparținut unor mari actori din istoria teatrului românesc, restaurate în cadrul proiectului. Prima expoziție organizată în spațiul rezervat special pentru Muzeul Teatrului Național în sediul actual, a fost vernisată pe 27 martie 2023, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului. Expoziția este completată cu elemente inovatoare, digitale, vizuale și auditive, având în centru o rochie cu trenă care a aparținut Reginei Maria a României.
Ziua Națională cu Regina Maria la teatru
Expoziția cuprinde costume de scenă și obiecte care au aparținut unor mari actori din istoria teatrului românesc, restaurate în cadrul proiectului. Prima expoziție organizată în spațiul rezervat special pentru Muzeul Teatrului Național în sediul actual, a fost vernisată pe 27 martie 2023, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului. Expoziția este completată cu elemente inovatoare, digitale, vizuale și auditive, având în centru o rochie cu trenă care a aparținut Reginei Maria a României.
Conceptul care a condus la realizarea ansamblului expozițional „Regina Maria la teatru” are drept scop punerea în lumină a unor momente și personalități importante din istoria României.
După renovarea clădirii Teatrului Naţional, a fost făcută o descoperire excepţională. În imensa colecţie vestimentară a teatrului, necercetată de decenii, a fost găsită o rochie de argint, cu trenă, a Reginei Maria. Analizele de laborator au arătat că firul de argint are o compoziţie de 98%, peste clasicul 95% pentru bijuterii, deci aproape de puritatea absolută. Forma şi culoarea florilor de pe rochie trimit subtil la ciulin, vechiul simbol heraldic al Scoţiei, integrat Coroanei britanice.
Nu se știe exact unde a fost purtată rochia, se crede că ar fi putut fi purtată la Încoronarea țarului Nicolae al II- lea de la Sankt Petersburg şi la balurile de acolo din mai 1896. O fotografie de la balurile Încoronării de la Sankt – Petersburg o înfăţişează pe Maria într-o rochie similară celei de la Teatrul Naţional. O altă rochie de atunci se află la Muzeul de Istorie al României. Rochia misterioasă a Reginei Maria a fost restaurată în cadrul acestui proiect și a fost expusă alături de alte obiecte și artefacte în cadrul Expoziției Inovative.
Incursiune în lumea lui Ion Creangă
Începând cu ora 17.00, drapelului național va fi proiectat pe faţada şi turnul scenei Teatrului Național.
De la ora 19.00, actorul Vitalie Bichir propune publicului o incursiune în lumea lui Ion Creangă. Un traseu retrospectiv-iniţiatic, prilejuit de câteva pagini din ”Amintiri din copilărie” şi de pagini din Învățătorul copiilor (co-autor acelaşi Ion Creangă!). „Vă invit să retrăim împreună copilăriile, să ne lăsăm purtați de amintiri și să descoperim împreună farmecul și esența acestora” spune Vitalie Bichir, interpret şi regizor al spectacolului. Reprezentația are loc la Sala Media.
Accesul este gratuit (în limita locurilor disponibile, în ordinea înscrierii). Este necesar să vă achiziționați bilete cu valoare 0, de la Casa de bilete a TNB sau online.
Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București a împlinit, în 2023, 50 de ani de activitate în locul în care funcționează și astăzi, la kilometrul zero al Capitalei. La data de 21 decembrie 1973, a fost inaugurată noua clădire a Teatrului Naţional, cu trei săli de spectacole: Sala Mare, Sala Mică şi Sala Atelier. Proiectul iniţial, demarat în anul 1964 şi finalizat în 1973, a fost semnat de arhitecţii Horia Maicu, Romeo Belea şi Nicolae Cucu, iar structura de rezistenţă a fost gândită de inginerul Alexandru Cişmigiu.
Citiți și: Barometru Cultural – Românul s-a mutat pe canapea. Puțini merg la teatru, la cinema sau citesc cărți