Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret nuclear care reduce pragul pentru utilizarea armelor nucleare în cazul unui atac asupra Rusiei, stabilind că orice agresiune susținută de o țară cu arme nucleare ar putea duce la un răspuns nuclear din partea Rusiei.
Vladimir Putin a semnat decretul
Semnarea acestui document a avut loc în a 1000-a zi de la începutul războiului cu Ucraina, fiind totodată la o zi după ce președintele american Joe Biden a autorizat utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune din Statele Unite pentru a lovi ținte în Rusia.
Noua doctrină prevede, de asemenea, că Rusia ar putea răspunde cu arme nucleare la agresiunea împotriva aliatului său Belarus. Deși nu se specifică în mod clar că Rusia va folosi automat arme nucleare în astfel de cazuri, documentul menționează principiile de descurajare care implică incertitudinea privind „scală, timp și locul” utilizării armelor nucleare.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că revizuirea a fost făcută „la momentul potrivit”, subliniind că Vladimir Putin a cerut guvernului să actualizeze doctrina la începutul acestui an pentru a reflecta „situația actuală”.
Aceste modificări, care fuseseră deja discutate în cadrul unei întâlniri din septembrie, stipulează acum că un atac asupra Rusiei din partea unei țări ne-nucleare, cu „participarea sau susținerea unei puteri nucleare”, va fi considerat un „atac comun asupra Federației Ruse”.
În plus, noua doctrină extinde condițiile care ar putea declanșa utilizarea armelor nucleare, incluzând atacuri aeriene ce implică rachete balistice și de croazieră, avioane, drone și alte vehicule zburătoare, scrie Fox News.
Anterior, documentul original al Rusiei amenința cu utilizarea armelor nucleare doar dacă ar fi existat „informații de încredere” despre lansarea de rachete balistice îndreptate către teritoriul Rusiei sau al aliaților săi.
CITEȘTE ȘI – Vladimir Putin, mesaj clar pentru Scholz. În ce condiții oprește Rusia războiul