Rețetă de ciorbă de perișoare de post. Perioada Postului Paștelui poate fi greu de suportat pentru gurmanzi, însă puteți prepara rețete delicioase și fără carne, lapte sau ouă, iar ciorba de perișoare, acră sau a la greque, este una dintre ele.
Rețetă de ciorbă de perișoare de post
Ciorba de perișoare poate fi pregătită și într-o variantă complet vegetariană, folosind năut sau soia în loc de carne.
Ingrediente pentru ciorba de perișoare de post
• 250 g năut fiert și zdrobit;
• 1 ceapă tocată mărunt;
• 2 căței de usturoi;
• 3 linguri de pesmet;
• 2-3 linguri ulei de măsline;
• Sare și piper după gust;
• Mărar tocat;
• 2 morcovi tăiați cubulețe;
• 2 cartofi tăiați cubulețe;
• 1 bucată mică de țelină tăiată cuburi;
• Apă sau supă de legume;
• Pătrunjel proaspăt tocat pentru decor.
Cum se prepară ciorbă de perișoare de post
Într-un bol mare, amestecați năutul fiert și zdrobit cu pesmetul, ceapa tocată fin și usturoiul pisat. Condimentați cu sare și piper după gust și amestecați bine ingredientele până când obțineți o compoziție omogenă. Din acest amestec, formați mici perișoare, pe care le lăsați deoparte.
Într-o tigaie adâncă, adăugați puțin ulei de măsline și căliți ceapa tocată mărunt până devine translucidă. După ce ceapa s-a călit, adăugați morcovii, cartofii și țelina tăiate cubulețe. Lăsați legumele pe foc pentru încă 5 minute, amestecând din când în când.
Citește și: Mierea de albine este de post sau nu? Ce spun preoții
Citeste si: Postul Paștelui 2025. Când sunt zile cu dezlegare la pește
După ce legumele sunt ușor călite, adăugați apă sau supă de legume și lăsați-le să fiarbă pentru aproximativ 20 de minute, până se înmoaie. Dacă doriți ca ciorba să fie acră, o acriți cu ce doriți: borș, zeamă de varză, lămâie…
Între timp, într-o tigaie separată, rumeniți perișoarele în puțin ulei de măsline până devin aurii pe toate laturile. După ce legumele sunt fierte, adăugați perișoarele în oală și mai lăsați ciorba să fiarbă încă zece minute, pentru ca perișoarele să se absoarbă bine în supă. Înainte de a servi, adăugați verdeață proaspătă.
Pont: dacă doriți ca ciorba de perișoare să fie a la greque, adăudați la final smântână vegetală sau lapte vegetal și nu o acriți.
Citește și: Rețeta de sarmale de post: ingredientul care înlocuiește perfect carnea. Nu este vorba despre ciuperci!
Citeste si: Ce să mănânci în Postul Paștelui fără să te îngrași. Sfaturi de la Carmen Brumă
Ce beneficii are năutul
Năutul are nutrienți variați și este un ingredient-cheie în diverse tipuri de bucătării, inclusiv cea indiană, mediteraneană și orientală. Este folosit într-o multitudine de moduri, de la hummus și falafel la curry și supe.
Este, de asemenea, folosit ca substitut pentru carne în rețetele vegetariene și vegane, făcându-l un aliment util pentru cei care urmează aceste diete. Continutul ridicat de fibre, de potasiu, de vitamina C si de vitamina B-6 contribuie la mentinerea sanatatii inimii. Fibrele contribuie si la scaderea nivelului de colesterol din sange, diminunand astfel si riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.
Molibdenul din naut ajuta la dezvoltarea sistemului nervos. Vitamina B9, impreuna cu acidul folic joaca un rol important in prelucrarea aminoacizilor de care creierul are nevoie pentru a functiona eficient.
- Calorii (kcal): 364
- Lipide total: 6 g
- Lipide saturate: 0,6 g
- Lipide polinesaturate: 2,7 g
- Lipide mononesaturate: 1,4 g
- Colesterol: 0 mg
- Sodiu: 24 mg
- Potasiu: 875 mg
- Carbohidrati: 61 g
- Fibre alimentare: 17 g
- Zahar: 11 g
- Proteine: 19 g
- Calciu: 105 mg
- Fier: 6,2 mg
- Magneziu: 115 mg
- Vitamina B6: 0,5 mg
- Vitamina B: 12 0 µg
- Vitamina A: 67 IU
- Vitamina C: 4 mg
Ce beneficii are soia
Soia este remarcabilă pentru conținutul său bogat de proteine complete, mai exact conține toți cei nouă aminoacizi esențiali de care organismul nostru are nevoie și pe care nu îi poate produce singur.
Făina de soia degresată este măcinată la o granulație similară făinii de grâu. Aluatul obținut din aceasta este mult mai bogat în proteine, vitamine (complexul B), minerale și acizi grași, având un grad mult mai scăzut de perisabilitate.
Izoflavonele sunt compuși chimici prezenți în soia, care acționează ca fitoestrogeni, ceea ce înseamnă că au o structură chimică similară cu cea a estrogenului, hormonul feminin. În organism, izoflavonele pot influența metabolismul osos prin stimularea producției de celule osoase și prin inhibarea reabsorbției osoase.
Conform FoodData Central, 100 de grame de boabe de soia fierte conțin:
- Calorii: 172 kcal
- Grăsimi: 9g
- Proteine: 18.2g
- Carbohidrați: 8.3g, 10% DZR (doza zilnică recomandată)
- Fibre: 6g, 33% DZR
- Vitamina C: 1,7mg, 7% DZR
- Calciu: 102mg, 8% DZR
- Sodiu: 232mg, 10% DZR
- Fier: 5.11mg, 28% DZR