Poate fi dificil să menții un meniu de post sănătos și delicios, în același timp, însă cu puțină imaginație putem termina Postul Paștelui cu analizele perfecte și fără kilograme în plus.
Meniu de post, sănătos și delicios
Într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare, Mihaela Bilic arată că ciorba de legume, tocana și ghiveciul, gătite cu puțin ulei, sunt cele mai indicate preparate:
„Ciorbă de lobodă sau de cartofi, mâncare de urzici cu mămăligă, salată orientală, ghiveci de legume, tocăniță de cartofi sau mazăre cu mărar, pilaf cu ciuperci sau cu praz…adică tot felul de bunătăți. Secretul stă în cantitate!
Iată și exemplu de meniu, recomandat de Mihaela Bilic.
„Legume proaspete (gulie, morcov, ridichi, ardei gras) cu humus sau fasole bătută ca și gustare, ciorbă din legume care ține burta plină cu puține calorii, ciuperci la cuptor ca fel principal, ciocolată neagră pentru pofta de dulce, popcorn și pufuleți pentru ronțăit. Legumele proaspete sunt pline de fibre și apă, pot fi mâncate fără limită de cantitate!”, arată Mihaela Bilic.
Totodată, Mihaela Bilic a precizat că în post, lumea se îngrașă pentru că „mănâncă pe săturate făinoase pline de grăsime”:
„Ca să slăbim în post, meniul trebuie să fie bazat pe legume, verdețuri și crudități, ciorbă de zarzavat, tocană și ghiveci- toate făcute cu un strop de ulei. Fără produse de patiserie/cofetărie de post, fără zahăr, fără gustări sănătoase cu oleaginoase, fără sucuri de fructe. Mâncat rar și puțin, asta înseamnă post!”

Mâncărurile pe care Mihaela Bilic nu le recomandă în post
Mihaela Bilic a vorbit despre greșelile și mâncărurile care trebuie evitate în postul Paștelui.
„Ce greșeli trebuie evitate în post? În primul rând aveți grijă la cantitate- să ții post înseamnă să-ți fie foame. Mâncarea de post trebuie să fie simplă, cat mai puțin procesată și prelucrată. Ciorbe și tocane de legume, ghiveci, fasole și cartofi, orez, pâine și mămăligă- astea sunt mâncăruri de post, nu șnițel de soia, brânză și deserturi vegane. Și dacă tot am amintit desertul, e o greșeală să consumăm zahăr în post!
Atenție și la ulei: doar 10 zile din Postul Paștelui avem dezlegare la ulei. Toate alimentele prăjite sunt greu de digerat și au multe calorii, iar uleiul de floarea-soarelui este bogat în acizi grași omega 6 cu efect pro inflamator și are 100cal/lingură”, a scris ea.
Citește și: Postul Paștelui 2025. Când sunt zile cu dezlegare la pește

Ce alimente îngrașă în Postul Paștelui
Mihaela Bilic a atras atenția și cu privire la cantități. „În post senzația de foame e mai mare, fără proteine animale e greu să ne săturăm. Există riscul să mâncăm prea multe făinoase combinate cu ulei vegetal, adică fix ingredientele care îngrașă cel mai tare.
Produsele de patiserie, pastele, orezul și toate ronțăielile sărate (sticksuri, chipsuri, covrigei) de post sunt pline de calorii. La fel și semințele, nucile, migdalele, alunele, avocado, măsline- în medie 500cal/100g! În post lumea se îngrașă pentru că mănâncă pe săturate făinoase pline de grăsime. Ca să slăbim în post, meniul trebuie să fie bazat pe legume, verdețuri și crudități, ciorbă de zarzavat, tocană și ghiveci- toate făcute cu un strop de ulei.
Fără produse de patiserie/cofetărie de post, fără zahăr, fără gustări sănătoase cu oleaginoase, fără sucuri de fructe. Mâncat rar și puțin, asta înseamnă post!”.
Citește și: Rețeta tradițională pentru plăcinta cu mere de post
Citeste si: Mierea de albine este de post sau nu? Ce spun preoții