Românii par să se bazeze pe noroc. Deși există polița de 2 lei pe zi care le-ar asigura viața și toate bunurile, cetățenii nu vor să plătească pentru asigurări. Doar două din zece locuințe sunt protejate de asigurarea obligatorie pentru dezastre naturale, care nu acoperă riscuri precum incendiile sau furturile. Pentru aceste situații există polițe facultative, însă doar una din zece case are o astfel de asigurare.
8 din 10 proprietari nu vor să plătească polița de 2 lei pe zi
Opt din zece proprietari nu au nicio formă de asigurare pentru locuințele lor, deși este obligatoriu. Doar jumătate dintre cei asigurați dețin și o poliță suplimentară. Din cele aproximativ 10 milioane de locuințe din România, puțin peste două milioane au asigurare obligatorie, adică sunt asigurați în cazul dezastrelor naturale. Însă, dintre acestea, doar 1,5 milioane au și o asigurare facultativă, astfel încât foarte puțini proprietari sunt despăgubiți în cazul unor evenimente precum incendiile sau furturile.
Județele cu cele mai puține locuințe asigurate
În județele Botoșani, Vaslui, Teleorman și Olt, mai puțin de 10% dintre proprietari și-au asigurat locuințele.
Costul unei asigurări pentru un apartament cu două camere, evaluat la 100.000 de euro, este de aproximativ 100 de euro pe an. O astfel de poliță asigură toate riscurile, cum ar fi trăsnetul, exploziile, furturile, vandalismul sau incendiile.
Cele mai multe asigurări se înregistrează în București, unde 3 din 10 locuințe au atât asigurare obligatorie, cât și facultativă.
În capitală, riscul seismic este mai mare, cu peste 2.000 de clădiri aflate în pericol de colaps în caz de cutremur.
Despăgubirea oferită de asigurarea standard este de 100.000 de lei pentru locuințele construite din materiale rezistente și 50.000 de lei pentru cele din materiale mai puțin rezistente.
Experții în asigurări susțin că fără asigurarea facultativă, locuințele noastre nu sunt pe deplin protejate.
“Cu doar 120 de euro pe an, îți poți asigura locuința atât obligatoriu, cât și facultativ, acoperind riscuri precum inundarea vecinilor, incendiile sau exploziile din vecinătate. Este vorba de doar 10 euro pe lună, adică aproximativ 50 de lei, sau mai puțin de 2 lei pe zi. Merită?”, a subliniat Sergiu Costache, expert în asigurări, pentru Observator.
Citește și:
RCA: Cât va costa o nouă asigurare valabilă după data de 7 decembrie?
Spre ce se îndreaptă omenirea? Ce sunt „riscurile de dezastre interconectate” /VIDEO