Potrivit unui studiu privind atitudinile consumatorilor față de plăți, în 2016 și 2019, 79% și respectiv 72% din totalul tranzacțiilor au fost efectuate în numerar. În 2022, acest procentaj a scăzut la 59%. Chiar dacă mulți preferă să plătească cu cardul, potrivit unui sondaj al Băncii Centrale Europene, 60% dintre consumatorii din zona euro susțin plata în numerar, pentru că îi ajută să-și urmărească cheltuielile și pentru că este mai privat.
Titluri recente care au acuzat decăderea numerarului ca metodă de plată în țara noastră au circulat pe fondul proiectului de Lege care vizează modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii incluziunii financiare, care face referire la obligativitatea angajatorilor, care se încadrează în anumite marje fiscale, de a plăti salariaților remunerațiile prin transfer bancar.
George-Cristian Tuță (PNL) a propus proiectul de lege pentru a îmbunătăți incluziunea financiară, promovând necesitatea deschiderii și utilizării unui cont de plăți pentru servicii de bază, pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor, dar și pentru instituirea unor măsuri de prevenire și combatere a finanțării terorismului.
Documentul a fost retras și supus unor noi modificări
Chiar dacă proiectul de lege al deputatului PNL prevede în continuare obligația comercianților de a accepta cel puțin o modalitate de plată fără numerar, documentul a fost retras și supus unor noi modificări.
„Vom trimite înapoi la comisiile de specialitate proiectul pentru următoarele două săptămâni pentru noi amendamente care să înlocuiască obligația tuturor angajatorilor de a plăti salariile doar pe card, indiferent de preferințele angajaților, cu un drept al angajaților de a opta, dacă doresc, pentru încasarea prin mijloace electronice”, spune deputatul PNL George-Cristian Tuță, potrivit ziare.com.