Start la Noaptea Cercetătorilor Europeni, pe 27 septembrie. Cercetătorii invită publicul alături de ei într-o călătorie inspirațională, plină de aventuri. Unde poți călători în România, cu magia științei.
Fascinanta muncă de cercetare va fi prezentată așa cum de puține ori se lasă văzută, pentru ca vizitatorii să înțeleagă cum pasiunea, curiozitatea și determinarea înving provocările și transformă ideile în realitate.
21 orașe din România vor fi gazdele evenimentului ce-și propune să arate publicului cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Iată câteva dintre activitățile la care sunt așteptați toți cei care vor să „îmbrace” halatul de cercetător pentru câteva ore. La București magia științei se va simți în experimentele uluitoare de fizică și chimie, demonstrațiile de robotică și comunicații prin satelit le vor capta atenția vizitatorilor.
De asemenea, inițierea în tainele cartografiei și educației financiare se va face prin workshop-uri interactive, noțiunile de istorie și antropologie vor fi explicate cu iscusință de cercetători, iar cele mai noi informații despre Uniunea Europeană vor fi descoperite prin dezbateri și jocuri educative.
La Alba Iulia, istoria și arta se vor împleti într-un colaj de ateliere interactive, în cadrul cărora publicul va învăța mai ușor despre obiceiurile antice de modelare a lutului și a ceramicii, de bătut monede, de țesut sau scriere caligrafică. Expozițiile de artă îi vor vrăji pe vizitatori, iar scenele de reenactment istoric vor contura imagini vii ale tradițiilor strămoșilor noștri.
Citiți și: Povești cu artă: Cine este artistul român supranumit Pictorul Luminii
Noaptea cercetătorilor în țară
Noaptea cercetătorilor: Unde va fi Saturn vedetă
La Arad, orice pasionat de știință va găsi cel puțin o activitate pe gustul său. Efervescența experimentelor de fizică, chimie și biologie va fi perfect echilibrată de prezentările de carte și atelierele de educație ecologică și nutriție. Iar în timp ce roboții se vor lăsa admirați cu ochiul liber, prin telescoape, cerul va ilustra povești înstelate.
În Bacău, noi orizonturi se vor deschide pentru vizitatorii care vor avea ocazia să se implice activ în workshop-uri despre ingineri, realitate virtuală, imprimare 3D, protecția mediului, calitatea vieții, lectură, producție video, teatru și multe altele. Nu în lutimul rând, la Bârlad astronomia își dezvăluie toate secretele, de la cum se aud sunetele din spațiu și până la ce provoacă furtunile solare. Planeta Saturn va fi vedeta observațiilor prin telescop, iar vizitatorii vor asista la prezentări captivante despre cercetarea științifică, astrofotografii și corpurile cerești. Nu vor lipsi nici roboții creați de elevii de liceu, care vor face demonstrații interactive cu publicul.
Știința e distractivă și asta o vor putea confirma participanții la Brăila, acolo unde se vor aventura în manevrarea roboților sau care vor experimenta atelierele interactive din domeniile fizicii, chimiei, biologiei, literaturii sau astronomiei. STEM va fi cuvântul de bază al evenimentului, iar învățarea prin joc va fi cu siguranță mult apreciată.
Activități interactive în Noaptea cercetătorilor
La Bumbești-Jiu, vizitatorii sunt invitați să se bucure de activitățile ce-i vor purta între Pământ și cer. Grija pentru mediul înconjurător va lua forma atelierelor de reciclare selectivă și de educație ecologică, iar imaginația privind Universul îi va apropia de lentila telescopului pentru observații astronomice uimitoare. Experimentele de fizică și chimie vor condimenta atmosfera evenimentului.
Publicul dornic să cunoască mai bine aspecte legate de istorie, arheologie, etnografie, artă și restaurare este așteptat la Călărași, la eveniment cu activități dedicate tuturor acestor domenii. Prezentul se va împleti cu trecutul și viitorul prin intermediul aplicațiilor VR ce vor prezenta civilizația Gumelnița dintr-o altă perspectivă.
Activități interactive ce vor aborda domenii ale științei precum fizica, chimia, biologia, ecologia, anatomia, astronomia și multe altele îi așteaptă pe toți cei curioși și dornici să găsească răspunsuri cu ajutorul specialiștilor, la Câmpia Turzii. Experimente, demonstrații, jocuri și concursuri vor fi printre atracțiile evenimentului devenit deja tradiție.
Știința devine accesibilă la Deva, prin intermediul experimentelor distractive de fizică, chimie și biologie, iar utilizarea microscopului, a eprubetelor și a circuitelor electrice se va dovedi mai simplă decât îți imaginează publicul. Abilitățile de îndemânare vor fi testate la conducerea și ghidarea roboților, iar imprimarea 3D va aduce bucurie pe chipul tuturor participanților.
Farmecul activităților muzeale
În Galați, activitățile interactive precum învățarea tehnicilor de prim ajutor sau asistarea la prezentări privind cercetarea în domeniul acvaculturii și pescuitului se vor număra printre punctele de atracție ale evenimentului. Îndrăgitele experimente de fizică, chimie, biologie, ecologie și robotică vor completa perfect tabloul unei experiențe memorabile.
Hunedoara așteaptă pasionații de inginerie, mecanică, tehnologie și robotică cu activități ce le vor stârni curiozitatea. Expozițiile de grafică, desen, pictură, portretistică, fotografie și autoturisme clasice vor transforma evenimentul într-un adevărat vernisaj, iar atelierele de educație non-formală se vor concentra în jurul subiectelor precum spiritul creativ-inovativ, artă și proprietate intelectuală. Farmecul activităților muzeale este întotdeauna unul aparte la Mediaș, iar la eveniment vizitatorii vor fi fascinați de metodele științifice de studiu ale fluturilor, dar și de tehnicile de conservare a patrimoniului. Tainele arheologiei se vor lăsa și ele descoperite pas cu pas, ghidajul și explicațiile atente ale muzeografilor fiind cu siguranță pe placul celor ce vor participa.
Tururile ghidate prin laboratoarele universității vor inspira tinerii să urmeze cariere în cercetare, iar prezentările proiectelor de cercetare vor oferi vizitatorilor o mai bună înțelegere a modului cum știința îmbunătățește viața de zi cu zi. O varietate de ateliere dedicate științei îi vor antrena pe cei prezenți în experimente, demonstrații, workshop-uri, jocuri și concursuri. Petrila oferă robotică, mecanică, programare și digitalizare. Pe durata evenimentului, publicul va fi invitat să se implice activ în activități ce vizează abilitățile viitorului și, totodată, să interacționeze cu ceilalți pasionați de știință, toate întrebările găsindu-și răspunsurile în dialogul științific dintre inițiați și amatori.
Noaptea cercetătorilor, pentru prima oară la Tecuci
Cercetarea muzeală are un farmec aparte la Ploiești, iar vizitatorii vor avea ocazia să vadă dincolo de expozițiile cotidiene. Principiile de conservare și restaurare vor fi atent detaliale de către profesioniști, iar cei interesați sunt invitați să participe la ateliere de geologie, determinarea insectelor și cercetarea plantelor. Demonstrațiile cu roboți și concursurile pe teme științifice îi vor încânta deopotrivă pe cei mici și cei mari.
Activitățile hands-on vor fi atracția evenimentului în Suceava, făcând noțiunile de astronomie, radioamatorism, speologie, modelism, mecatronică și performanță umană să fie mai ușor asimilare de către cei prezenți. Dezbaterile pe teme științifice și filmele documentare vor capta atenția celor mai pasionați dintre vizitatori, iar jocurile și concursurile vor pune accent pe educația non-formală.
Evenimentul este organizat pentru prima dată la Tecuci și își propune să demonstreze că știința este cea care aduce inovarea și progresul. Publicul este așteptat cu ateliere interactive cu roboți inteligenți, experimente variate, demonstrații de restaurare a ceramicii, teatru forum, sesiuni de robotică și jocuri distractive! Evenimentul își deschide porțile la Timișoara pentru toți pasionații de știință, tehnologie și inovație. Participanții vor descoperi alături de experți tainele telecomunicațiilor, roboticii, fizicii, chimiei și multor altor domenii. Organizatorii promit o seară plină de demonstrații uluitoare, experimente captivante și multe surprize pregătite pentru mințile curioase.
Ce se petrece la Titu și Zalău
Vizitatorii sunt așteptați la Titu cu un mix de activități pentru toate gusturile, de la experimente distractive de fizică și chimie la ateliere interactive de lectură și provocări lingvistice. Demonstrațiile cu roboți, jocurile și concursurile vor condimenta atmosfera evenimentului.
Zalău nu se lasă mai prejos și are „Science Power. Cercetător la muzeu pentru o zi! – Ediția a III-a”. Reprezintă continuarea proiectului de cercetare dedicat liceenilor sălăjeni, în care echipajele de elevi, coordonați de specialiștii muzeului, vor prezenta rezultatele muncii de cercetare. Desfășurate pe durata anului în domeniile arheologie, entomologie, etnografie, istorie și restaurare. Mai mult, în cadrul evenimentului va avea loc cea de a II-a ediție a simpozionului științific dedicat marelui om politic Iuliu Maniu, cu tema „Destine frânte în închisorile comuniste”. Toate detaliile privind locațiile de desfășurare din fiecare oraș, programul și agenda completă se regăsesc pe website-ul evenimentului: www.noapteacercetatorilor.eu. Intrarea este liberă.
Noaptea Cercetătorilor Europeni este o inițiativă a Comisiei Europene, înscriindu-se în seria Acțiunilor Marie Skłodowska-Curie. Evenimentul atrage anual peste 1,5 milioane vizitatori, fiind apreciat de public, încă de la prima ediție în anul 2005, datorită caracterului său inovativ. Astfel, știința a devenit accesibilă tuturor, vizitatorii luând parte la activități științifice ce combină educația cu divertismentul, organizându-se expoziții, experimente în care publicul este implicat activ, conferințe, prezentări, jocuri și concursuri.
Noaptea Cercetătorilor Europeni 2024 se organizează în 25 țări, iar peste 400 orașe din Europa și nu numai vor fi gazda evenimentului ce își propune să arate publicului ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.
Citiți și: Galeria Catinca Tăbăcaru deschide sezonul de artă contemporană la București