Zahărul poate satisface acea nevoie de dulce greu de potolit, ceea ce nu e deloc bine pentru sănătate. Există însă înlocuitori pentru zahăr și chiar pentru îndulcitorii artificiali? Se pare că da.
Dacă doriți să reduceți consumul de zahăr, probabil nu sunteți singurii. Să recunoaștem, majoritatea dintre noi probabil consumăm prea multe dulciuri – dar și tipul de zahăr pe care îl consumați contează.
Deși multe alimente integrale conțin zaharuri naturale, adevărata preocupare o reprezintă zaharurile adăugate, notează Today. Acestea includ zahărul din trestie, zahărul brun și mierea, care sunt considerate îndulcitori nutritivi sau calorici.
Și care furnizează energie sub formă de carbohidrați simpli, pe care organismul îi descompune în glucoză. Consumul excesiv de zaharuri adăugate este legat de o serie de efecte negative asupra sănătății.
Îndulcitorii artificiali sunt adesea comercializați ca o alternativă mai sănătoasă. Aceștia sunt sintetizați chimic, astfel încât nu conțin carbohidrați sau calorii. Deși îndulcitorii artificiali nu vor crește glicemia, cercetările i-au asociat totuși cu potențiale pericole pentru sănătate.
Zahărul poate fi eliminat dacă aveți voință
Așadar, cum ar trebui îndulcite alimentele? Există variante, recomandate de nutriționiști. Și anume, fructe în loc de zahăr și îndulcitori artificiali.
Dacă doriți să vă îndulciți masa, încercați să adăugați fructe proaspete sau uscate în loc de zahăr sau îndulcitori artificiali, a declarat pentru today.com Cara Harbstreet, dietetician înregistrat și proprietar al Street Smart Nutrition.
Utilizarea fructelor adevărate este una dintre cele mai sănătoase initiative pe care o puteți avea. Zaharurile naturale din fructe sunt digerate mai lent și nu cresc glicemia la fel de repede ca zaharurile adăugate, ceea ce vă ajută să vă simțiți sătul pentru mai mult timp.
Fructele nu numai că adaugă un plus natural de dulceață, dar oferă și nutrienți suplimentari pe care nu îi veți găsi în zahăr sau îndulcitori. Printre aceștia se numără fibrele benefice pentru intestin, precum și vitaminele, mineralele și antioxidanții.
De ce contează că înlocuiți zahărul
Majoritatea americanilor consumă mult peste doza zilnică recomandată de zahăr. Ghidul dietetic pentru americani recomandă limitarea zaharurilor adăugate cât mai mult posibil sau la mai puțin de 10% din caloriile zilnice, ceea ce reprezintă aproximativ 50 de grame pentru adulți.
Americanii consumă în medie 17 lingurițe de zahăr adăugat pe zi, ceea ce este de peste două până la trei ori mai mult decât doza recomandată, conform Asociației Americane a Inimii.
Consumul excesiv de zahăr adăugat este asociat cu un risc crescut de obezitate, diabet de tip 2 și boli de inimă. Îndulcitorii artificiali pot să nu conțină carbohidrați sau calorii, dar au fost asociați și cu efecte negative asupra sănătății, de la declinul cognitiv la creșterea în greutate. Sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege efectele pe termen lung ale îndulcitorilor artificiali.
Între timp, utilizarea fructelor în locul zahărului și a înlocuitorilor fără zahăr este o opțiune sănătoasă. Este un truc ușor de a adăuga dulceață împreună cu nutrienți precum vitamina C, potasiu și magneziu.
Cum începeți să eliminați zahărul
Fructe precum căpșunile, afinele, piersicile și bananele sunt modalități delicioase de a adăuga dulceață meselor. Adăugați aceste fructe nutritive în iaurt simplu, smoothie-uri, fulgi de ovăz, salate și multe altele.
Fructele uscate, cum ar fi curmalele și prunele uscate, sunt, de asemenea, un îndulcitor natural foarte versatil. Harbstreet’s are un alt truc excelent: piure sau amestecați fructe uscate rehidratate pentru a face un „sirop” DIY, care se amestecă mai ușor în feluri de mâncare.
Dacă sunteți fani ai curmalelor, aflați că acestea oferă o doză consistentă de fibre și minerale, împreună cu dulceața naturală. Puteți adăuga curmale pentru a îndulci shake-uri, fulgi de ovăz, sosuri de casă și multe altele. „Înmuiați curmalele fără sâmburi în apă caldă înainte de a le mixa”, spune Habstreet, ea însăși fană a curmalelor.
Prunele uscate sunt, de asemenea, un adaos dulce, pline de fibre și antioxidanți.









