Michio Kaku își etalează chipul ce aduce a Războiul stelelor din afișe lipite pe stâlpi, ori pe ce se nimerește în București, de vreo două luni. Devine obsedant chiar, dacă ești pe fugă și nu ai timp să citești ce e cu acest Michio. Dar dacă afli ce e cu el cu adevărat, nu te mai oprești să tot afli.
El este cel care a spus că „în curând, șansele sunt foarte mari să putem intra în contact cu o civilizație spațială inteligentă”. După asta ar trebui să ne luăm jucăriile și să coborâm de pe Planetă. Dar nu înainte de a mai afla câte ceva despre Michio Kaku.
Omul e fizician și futurolog american de origine japoneză (s-a născut în California) și vine pentru prima dată în România luni, 21 octombrie, la Sala Palatului, în ceea ce a fost definit ca un eveniment „pentru lideri, antreprenori, profesori și părinți” sub titulatura The Future of Humanity. Kaku este, printre multe altele, autorul cărților „Viitorul omenirii” și „Fizica viitorului”, în care explorează impactul tehnologiei asupra vieților noastre și al generațiilor viitoare. Ce va face el mai exact la Sala Palatului? Va vorbi. Despre inovațiile care ne vor transforma viețile și societatea în următorii 100 de ani și despre cum cum să ne pregătim pentru viitor. Și despre cum vor revoluționa computerele cuantice lumea care ne înconjoară, respectiv despre cum tehnologia va transforma fundamental domenii precum medicina, energia și comunicațiile.
„Dr. Michio Kaku — fizician teoretic, autor de bestselleruri, vorbitor public apreciat, futurist renumit și popularizator al științei. În calitate de co-fondator al Teoriei Câmpului Corzilor, Dr. Kaku continuă încercarea lui Einstein de a uni cele patru forțe fundamentale ale naturii într-o singură ecuație”, scrie pe site-ul lui. După cum scrie undeva, el crede că varianta combinării cele două legi, a relativității și a fizicii cuantice, într-o singura ecuație, i-ar fi permis lui Einstein „să citească mintea lui Dumnezeu”.
Michio Kaku – o stea a televiziunilor, nu numai a științei
Aflăm că domnul Kaku a evoluat într-o multitudine de programe științifice pentru televiziune, inclusiv Discovery, Science Channel, BBC, ABC și History Channel. Dincolo de numeroasele sale cărți de succes, el a fost, de asemenea, editorialist special pentru publicații de știință populare, cum ar fi Popular Mechanics, Discover, COSMOS, WIRED, New Scientist, Newsweek și multe altele. Dr. Kaku a fost, de asemenea, unul dintre subiectele documentarului premiat, Me&Isaac Newton de Michael Apted (n.r. – l-am văzut și mi-a plăcut).
Este și colaborator la CBS:This Morning și este un invitat regulat la programele de știri din întreaga lume, inclusiv CBS, Fox News, CNBC, MSNBC, CNN, RT. De asemenea, a avut apariții în toate talk-show-urile importante, inclusiv The Daily Show cu Jon Stewart, The Colbert Report cu Stephen Colbert, The Late Show cu David Letterman, The Tonight Show cu Jay Leno, Conan pe TBS și altele.
Bun, după ce am aflat că domnul Kaku este și o stea a televiziunilor, nu numai a științei, să vedem ce e cu Teoria Câmpului Corzilor.
În 2021, a postat câteva mesaje pe X, adresate colegilor săi din domeniul științific, conform Futurism.
Pe când Michio Kaku era mic
El a mai afirmat „există posibilitatea ca extratereștrii să fie cu milioane de ani mai avansați din punct de vedere tehnologic ca oamenii, noi legi ale fizicii s-ar deschide, așadar stați cu mintea deschisă”.
Când era mic, îi plăceau spectacolele și cărțile științifico-fantastice, pline de eroi care călătoresc în timp, universuri paralele și călătorii în spațiu intergalactic, potrivit APS125. „Magia, fantezia și ficțiunea științifico-fantastică au fost toate un loc de joacă gigantic pentru imaginația mea”, spune Michio. Când a crescut, trebuit să lase deoparte SF-ul: Michio știa că singurul loc în care se putea agăța de imposibil era fizica.
„Fără un fundal solid în fizica avansată, aș specula pentru totdeauna despre tehnologiile futuriste, fără să înțeleg dacă acestea sunt sau nu posibile. Mi-am dat seama că trebuie să mă cufund în matematică avansată și să învăț fizica teoretică”, spune Michio. „Deci asta am făcut”.
Cu acceleratorul de particule în garaj
Michio a fost, de asemenea, inspirat în mare măsură de Albert Einstein. În ziua în care Einstein a murit, profesorii lui Michio au spus clasei că marele fizician a murit înainte de a finaliza cea mai mare descoperire a sa – o „teorie a tuturor lucrurilor”. Michio a fost fascinat de această poveste și de teoria neterminată și a început să meargă la bibliotecă pentru a afla mai multe despre Einstein și opera sa.
Deși familia lui era săracă, i-a susținut din toată inima curiozitatea lui Michio, lăsându-l să construiască experimente în casă și ducându-l la bibliotecile universitare locale. Michio era hotărât să înțeleagă despre ce era vorba despre această teorie incompletă.
Pentru că e nevoie de o carte (sau mai multe) pentru a-l descrie pe Michio, iată câteva repere inedite din viața lui. A construit un accelerator de particule în garaj, când era în liceu și îi place să facă patinaj artistic. Spune că scopul vieții e „să găsești o ecuație de un inch care să explice totul”. Sfaturi pentru elevi: „Dă o șansă imposibilului” (n.r. – valabil penbtru noi toți) și „Fizica este despre curiozitate și imaginație, nu strălucire”, plus „Găsiți un fizician model sau mentor”.
Ceva despre momntul din viața lui cu acceleratorul de particule din garajul său. Acesta a fost făcut din 400 de kilograme de fier vechi, 22 mile de sârmă de cupru și a generat un câmp magnetic de 20.000 de ori mai mare decât cel al Pământului. Acest proiect ambițios i-a adus un loc la Târgul Național de Știință. Acolo i-a atras atenția fizicianului nuclear Edward Teller, fapt ce i-a deschis drumul spre Universitatea Harvard.
Michio Kaku: „Ideile grozave pot fi explicate în limbajul imaginilor”
Pe lângă faptul că aduce multe contribuții în domeniul fizicii teoretice și al teoriei corzilor, Michio este și un comunicator pasionat de știință. A predat la Universitatea Princeton și la City College din New York și a scris șapte cărți despre știință pentru publicul larg. Michio a apărut și în zeci de emisiuni de radio și televiziune și documentare, explicând teorii complexe într-un mod pe care toată lumea le poate înțelege. Lucrări notabile: cartea Physics of the Impossible și videoclipul YouTube „Talk on String Theory”.
„Einstein a spus odată: „Dacă o teorie nu poate fi explicată unui copil, atunci teoria este probabil lipsită de valoare””, spune Michio. „Însemnând că ideile grozave sunt picturale. Ideile grozave pot fi explicate în limbajul imaginilor. Lucruri pe care le poți vedea și atinge, obiecte pe care le poți vizualiza în minte. Despre asta este știința, nu memorarea faptelor și cifrelor”…
Cam atât deocamdată.
Citiți și: Unde e Satul Spiridușilor pe care-l vezi în afișe la București