Cărți precum „The Handmaid’s Tale” și „1984” zboară pur și simplu de pe rafturi după victoria lui Trump la alegerile prezidențiale din State, după cum notează CNN. Top cărți cele mai vândute după realegerea lui Donald Trump.
„Povestea servitoarei” („The Handmaid’s Tale”) a lui Margaret Atwood, un roman care are loc într-o societate totalitară, a ajuns în fruntea listei celor mai bine vândute cărți de pe Amazon după realegerea lui Donald Trump. A înregistrat o creștere uimitoare de 6.866% a vânzărilor, conform cifrelor Amazon joi dimineața, explodând în doar o zi până pe locul trei față de clasamentul anterior, locul 209. În prezent, ocupă primul loc în categoriile de ficțiune literară și ficțiune politică ale Amazon și locul nouă în Lista celor mai bine vândute cărți a lui Barnes & Noble.
„Povestea servitoarei” are loc într-o viitoare Americă teocratică, dominată de bărbați, unde Constituția SUA este suspendată, mass-media este cenzurată și femeile („roanicele”) sunt forțate să aibă copii pentru clasa conducătoare.
Mulți au valorificat comparații cu clasicul roman al lui Atwood în perioada premergătoare alegerilor, în special în ceea ce privește subiectul drepturile femeilor. Când a vorbit despre prezența puternică a alegătorilor la votul anticipat, fostul consilier principal al lui Barack Obama, Valerie Jarrett, a declarat pentru MSNBC că „femeile nu vor să fie ca în Povestea servitoarei”.
Atwood, o susținătoare vocală a dreptului la avort, a postat pe X, înainte de alegeri, o caricatură politică, care arăta femei îmbrăcate ca servitoare făcând coadă pentru a vota și schimbându-și uniformele cu haine normale când ieșeau din cabina de vot. După alegeri, ea a postat: „Disperarea nu este o opțiune”.
Memoriile Melaniei Trump – No. 1 în top cărți
Nu este prima dată când cartea ei se află în mijlocul controverselor. Femeile îmbrăcate cu boneta albă iconică și halatul roșu al servitoarelor au devenit elemente de bază la proteste, de la numirea lui Brett Kavanaugh la Curtea Supremă și până după dizolvarea cauzei Roe vs Wade.
Alte opere de ficțiune distopică dominaă, de asemenea, lista de bestselleruri după realegerea lui Donald Trump, după cum main tot CNN. Respectiv romanele care tratează teme similare de opresiune, cum ar fi „1984” al lui George Orwell despre supravegherea generalizată și controlul guvernamental rigid su crescut ân vânzări. Și „Fahrenheit 451” al lui Ray Bradbury, despre o societate în care cărțile sunt interzise complet, a înregistrat o creștere de 250% și respective 333% în vânzările Amazon.
Dar…Cartea actuală numărul unu, cea mai vândută atât pe Amazon, cât și pe listele Barnes & Noble este cea cu memoriile fostei prime doamne Melania Trump, intitulată „Melania”, despre care ați citit pe larg pe oficiuldestiri.ro.
De asemenea, și cărțile esențiale pentru înțelegerea evenimentelor și a semnificației de durată a primei administrații a lui Donald Trump stau bine în top. Fostul și actualul președinte al SUA a fost subiectul a sute (dacă nu mii) de cărți.
Revin și alte volume în top cărți după realegerea lui Donald Trump
Donald Trump a fost subiectul a sute (dacă nu mii) de cărți. Cu ajutorul unor observații retrospective, putem observa că numeroasele cărți scrise în timpul primului său mandat s-au împărțit în câteva categorii, potrivit Rakuten kobo blog. Au existat mărturii din cercurile personale și profesionale ale președintelui Trump și ale primei doamne Melania Trump. Și au existat analizele de ansamblu a ceea ce înseamnă totul – și ar putea ajunge să însemne. Apoi, în lunile și anii care au urmat evenimentelor din 6 ianuarie 2021, multe cărți și-au propus să evalueze influența politică și culturală a lui Trump prin alegerile din 2020 și singurul mandat al succesorului său Joseph R. Biden.
Una dintre cărțile „dedicate” președintelui și care figurează în top este „Trump: The Greatest Show on Earth—The Deals, the Downfall, the Reinvention”, de Wayne Barrett. Considerată mult timp ca relatarea definitivă a tranzacțiilor imobiliare ale lui Trump din Manhattan, cartea a fost actualizată și relansată în 2016, după intrarea lui Trump în cursa prezidențială. Wayne Barrett a murit la vârsta de 71 de ani pe 19 ianuarie 2017, cu o zi înainte ca Trump să fie învestit drept al 45-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Iată că acum cartea revine în top.
„Confidence Man: The Making of Donald Trump and the Breaking of America”, de Maggie Haberman, este o altă carte care reține atenția. Reportera Maggie Haberman, câștigătoare a premiului Pulitzer, New York Times, dezvăluie în această carte din 2022 diverse fațete ale lui Trump. Din perspectiva a sute de interviuri cu asociații personali și profesionali ai lui Donald Trump. Imaginea care apare este a unei persoane ale cărei relații cele mai durabile sunt tranzacționale și pentru care haosul organizațional îi aduce confort.
Un avertisment
Nu în ultimul rând, „All in the Family: The Trumps and How We Got This Way”, de Fred C. Trump III este o carte interesantă. Fred Trump Jr., fratele lui Donald, nu s-a apucat de afacerea imobiliară a familiei, optând în schimb să lucreze ca pilot de avion, iar acest lucru i-a adus disprețul familiei. Scrisă de nepotul lui Donald Trump, Fred C. Trump III, aceasta este povestea oii negre a familiei Trump și moștenirea sa.
Un fapt inedit îl reprezintă cartea „Un avertisment” („A Warning”) scrisă „de un înalt oficial al administrației Trump” (chiar așa). E o relatare „de primă mână” a unei surse anonime care a fost catalogată drept „Un oficial senior al administrației Trump” la momentul publicării. S-a dezvăluit mai târziu că este vorba despre Miles Taylor, șeful de cabinet al Secretarului pentru Securitate Internă în 2019.
În afara cărților, alegerile au sporit, de asemenea, descărcările anumitor aplicații precum Calm, o aplicație de meditație, care a crescut cu 100 de locuri pe Apple App Store în noaptea alegerilor, potrivit unui purtător de cuvânt al Calm.
De asemenea, Calm a atras atenția pe rețelele sociale după ce a difuzat reclame care le-au oferit telespectatorilor „30 de secunde de tăcere” pe fondul derulării continue a alegerilor în mass media.
Citiți și: Faceți cunoștință cu familia Trump. „Arborele genealogic”