România și-a încheiat participarea la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 cu un bilanț pozitiv, obținând un total de 9 medalii: 3 de aur, 4 de argint și 2 de bronz. În ultima zi de concurs, cele două reprezentante ale României la maraton, Delvin Meringor și Joan Chelimo Melly, au avut evoluții contrastante. Meringor a terminat maratonul pe un respectabil loc 7, în timp ce Melly a fost nevoită să abandoneze. Parcursul sportivilor români de la Paris 2024 ne oferă tuturor speranțe pentru viitor, cu tineri sportivi români care promit să continue tradiția succesului pe scena internațională.
Deși România nu a reușit să se claseze în primele 20 de locuri în clasamentul medaliilor, performanțele sportivilor români sunt mai mult decât apreciate, având în vedere resursele și condițiile comparativ modeste în raport cu marile puteri sportive ale lumii. Locul 23 ocupat la acest moment de România în clasamentul general al medaliilor reflectă progresul și potențialul sportului românesc, țara noastră regăsindu-se peste țări precum Belgia, Bulgaria, Cehia, Croația, Serbia, Austria, Polonia, Argentina sau Danemarca.
Performanțe peste așteptări pentru sportivii români
“Sportivii români v-au simțit alături, le-ați transmis energie pozitivă și gandurile bune au ajuns la sufletul lor! Au simțit sprijin și atunci când nu au reușit să atingă podiumul. Victoriile lor sunt ale României! Pentru că, la această ediție a Jocurilor Olimpice Paris 2024 am fost toți pentru unul, toți pentru Team Romania! Tricolorii mulțumesc tuturor celor care au sprijinit Team Romania!”, au transmis oficialii COSR pe pagina de Facebook.
„De la Sydney 2000, sportul românesc a avut o curbă descendentă. În 2020, la Tokyo, am spus că ăsta va fi pragul sub care nu vom mai accepta ca România să mai fie vreodată, cu patru medalii la Jocurile Olimpice. Este pentru prima dată când România are o creştere importantă. Am avut un obiectiv pe care am reuşit să-l depăşim puţin”, a transmis Mihai Covaliu.
“Când am plecat de acasă am zis că îmi doresc ca România să scape de acel loc 46. Şi iată că astăzi ne bucurăm că suntem pe locul 20. Este o performanţă mare pentru România şi se datorează doar sportivilor noştri, tehnicienilor, muncii lor, muncii federaţiilor care au stat în spatele lor ca să le asigure tot ce au nevoie. Felicitări sportivilor pentru felul în care v-aţi reprezentat ţara la Jocurile Olimpice!”, a transmis Elisabeta Lipă, şefa ANST.
Medaliile obținute de sportivii români la Jocurile Olimpice de la Paris
- David Popovici, la 200 m liber;
- Andrei Cornea şi Marian Enache, la dublu vâsle masculin;
- Echipajul de 8+1 feminin, format din Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Petreanu;
- Mihaela Cambei, la haltere, categoria 49 kg;
- Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, la dublu vâsle feminin;
- Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel, la dublu rame feminin;
- Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc, la dublu vâsle feminin, categoria uşoară;
- David Popovici, la 100 m liber;
- Ana Bărbosu, la sol (după apelul de la TAS).
„Se cuvine să mulţumim tuturor sportivilor care au concurat aici la Paris cum au putut ei mai bine. Ştiu că se putea şi mai bine, au fost momente în care dacă nu treceam peste ele locul în clasament nu era acesta. De aceea sunt frumoase Jocurile Olimpice pentru că rezultatele sunt neaşteptate. E un final, dar drumul şi povestea continuă şi depinde de noi toţi că acest drum să fie mai frumos şi această poveste să fie de succes. Mulţumesc România!”, a mai adăugat președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român.
Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice
Diseară va avea loc ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, un moment special pentru toți participanții și un prilej de a sărbători eforturile și realizările sportivilor. Mihaela Cambei, medaliată cu argint la haltere, categoria 49 kg, a fost desemnată să poarte drapelul României în cadrul acestui eveniment important. Alegerea ei este un tribut meritat pentru performanța sa remarcabilă de la Jocurile Olimpice, fiind la doar un kilogram de medalia de aur.
Ceremonia va fi nu doar un moment de sărbătoare, dar și de tranziție, deoarece ștafeta Jocurilor Olimpice va fi predată către Los Angeles, gazda ediției din 2028. Unul dintre punctele culminante ale ceremoniei va fi o cascadorie spectaculoasă realizată de actorul Tom Cruise, cunoscut pentru rolul său în seria „Misiune: Imposibilă”. Acesta va contribui la un moment memorabil, marcând predarea drapelului olimpic de la Paris către Los Angeles prin intermediul unor înregistrări video realizate atât în Franța, cât și în Statele Unite.