Delvine Meringor este sportiva din Kenya care a alergat pentru România la maratonul de la JO 2024 și a ieșit pe locul 7. Tânăra de 32 de ani are o poveste grea de viață și spune că a început să alerge de nevoie, încă din primii ani de școală, pentru că locuia la câțiva kilometri distanță și nu o ducea nimeni cu mașina. Delvine Meringor are 29 de frați acasă, în Africa.
Maratonistele române Delvine Relin Meringor și Joan Chelimo Melly, amândouă din Kenya, au alergat pentru România la maratonul de la Jocurile Olimpice. Delvine Meringor a încheiat în poziția a 7-a, la JO 2024, în timp ce Joan Melly a abandonat, după ce a alergat accidentată.
Cine este Delvine Meringor, atleta din Kenya care a alergat la maraton, pentru România, la JO 2024
Delvine Meringor e prima atletă kenyană pe care România a naturalizat-o. Este născută în Kenya si are cetățenie română din august 2021. În conformitate cu decizia World Athletics sportiva va fi eligibilă să reprezinte România la nivel de echipă națională începând cu data de 05 iulie 2024.
“Din primele zile de școală am început să alerg. Casa mea era la peste 5 kilometri, așa că alergam de acasă la școală și înapoi. Era ca un fel de antrenament. Aproape 10 ani am făcut acest traseu. Plus că mă mai trimitea mama și la magazinul din satul nostru, alți kilometri”, povestește Delvine Meringor pe site-ul clubului Steaua București, după calificarea la JO Paris.
Delvine Meringor spune că tatăl său are 4 neveste și 30 de copii. “Tata are 4 neveste și 30 de copii. Deci eu am 29 de frați’ (râde zgomotos). Tata are 59 de ani, iar bunica din partea mamei are 49 de ani. ‘I-am promis că o să-i cumpăr un televizor și acum trebuie să mă țin de cuvânt„, spune Delvine. ‘Altfel nu e bogat. Fiecare nevastă stă în alt sat. Cu mama mea, are 8 copii. Suntem șase fete și doi băieți. Pe toți îi iubesc”, afirmă sportiva.
Citește și: România, final de drum la Jocurile Olimpice: 9 medalii și speranțe pentru viitor
În Africa, Delvine se temea în fiecare zi pentru viața ei
Delvine Meringor locuiește la Kaptagat, un oraș în nordul Kenyei, la granița cu Uganda. Casa ei e la altitudine, la 2.400 de metri, dar când se antrenează urcă la 3.000 de metri, în Kipchoge Village. Acasă și-a lăsat toată familia, are o fiică și un soț.
“Am o fiică de 6 ani, pe care o cheamă Shelly, după Shelly-Ann Fraser-Pryce (n.r. campioană olimpică, sprinteră din Jamaica). Soțul meu o admiră foarte mult și după ea i-am pus numele. A făcut și el atletism acum mult timp, era sparing partener”, spune Delvine Meringor.
Delvine aleargă pentru familia ei, pentru fetița ei, pe care vrea să o aducă în România. ‘Mi-aș aduce fetița și soțul în România, pentru că părinții mei nu vor să vină. În Kenya viața este nesigură. Sunt multe atacuri din partea triburilor rivale.
Noi facem parte din tribul Pogot. Tribul nostru rival este Turkana. Când ne atacă, fugim de acasă în satul vecin și ne întoarcem a doua zi. Femeile și copiii fug, bărbații rămân să lupte! De obicei suntem atacați noaptea, ziua e liniște. Din tribul meu mai fac parte și alți alergători kenyeni cunoscuți’, explică maratonista de la Steaua care adaugă și că urăște aceste momente de groză. “Am început să fac atacuri de panică de la astfel de evenimente”.
Citeste si: Audierile la TAS s-au încheiat. Când aflăm verdictul. Avocat: „Este posibil ca ambele să obţină bronzul”
Delvine Meringor a terminat maratonul pe locul 7
Locul 7, unul excelent, pentru Delvine Relin Meringor în cursa 2h 24:56, cel mai bun timp al sezonului pentru atleta română de origine kenyană. Ea s-a aflat în față mare parte din întrecere, dar a rămas în urmă când mai era aproximativ 6 kilometri de parcurs.
Finalul întrecerii a fost unul spectaculos. Un sprint de ultimele zeci de metri, câștigat de Sifan Hassan din Țările de Jos în fața etiopiencei Tigst Assefa. Timpul învingătoarei, 2h 22:55, este un nou record olimpic.
„Sunt fericită să termin pe locul al șaptelea, nu e ușor. Mă simt bine acum, am avut unele stări de rău, dar am terminat bine cursa. A fost și căldura, nu e ușor. Dar sunt bine, bucuroasă pentru acest rezultat. Le mulțumesc antrenorilor, celor care mi-au oferit sfaturi.
Vreau să fiu în Los Angeles peste patru, am fost acolo în 2022 și am câștigat maratonul (n.r. reprezenta Kenya la acel moment). A fost foarte frumos să concurez la Paris pentru prima oară, am avut lacrimi în ochi, mi-a plăcut să alerg aici, pe aceste străzi”, a mărturisit Delvine Meringor pentru gsp.ro, imediat după cursă.
Vorbește repede, de multe ori trebuie să repete ca să înțelegi. Ne mai explică și Valentin Anghel pentru că el e foarte familiarizat cu ea. ‘E un suflet enorm. Dacă stai și o asculți, dacă o cunoști îndeaproape, este o fată senzațională‘, spune antrenorul.