Oficiul de Știri
No Result
Vedeți toate rezultatele
  • ACTUALITATE
    • News
    • Extern
    • Lumea de lângă noi
  • Pamfletul zilei
  • SPECIAL
    • Analiză
    • Interviuri
    • Anchete
    • Reportaje
  • POLITICA
    • Stiri despre Nicusor Dan
  • BUSINESS
  • LIFE
    • Horoscop
    • Entertainment & Showbiz
    • Cultură
    • Style
    • Health & Fitness
    • De gustibus
    • Casa și grădina
  • SPORT
  • OPINII
  • Gica Contra
Oficiul de Știri
  • ACTUALITATE
    • News
    • Extern
    • Lumea de lângă noi
  • Pamfletul zilei
  • SPECIAL
    • Analiză
    • Interviuri
    • Anchete
    • Reportaje
  • POLITICA
    • Stiri despre Nicusor Dan
  • BUSINESS
  • LIFE
    • Horoscop
    • Entertainment & Showbiz
    • Cultură
    • Style
    • Health & Fitness
    • De gustibus
    • Casa și grădina
  • SPORT
  • OPINII
  • Gica Contra
No Result
Vedeți toate rezultatele
Oficiul de Știri
Oficiul de Știri Life De gustibus

Cum să gătești corect friptura de vită pe grătar

Madalina Jianu de Madalina Jianu
12/07/2025
in De gustibus
A A
0
Cum să gătești corect friptura de vită pe grătar | Oficiul de Știri

cum-sa-gatesti-corect-friptura-de-vita-pe-gratar

Share pe FacebookShare pe XShare pe Email
Publicat: 12.07.2025 10:00

Suntem încă în toiul verii, deci să sperăm că ai reușit deja să faci friptura pe grătar cel puțin o dată sau de două ori. O friptură suculentă este, pentru mulți, opțiunea perfectă pentru grătar. Caramelizată și sfârâind la exterior, roz și fragedă la interior, cu acele urme frumoase care îți spun exact cât de bine a fost gătită. Iată cum poți ajunge la acea friptură perfectă atunci când alegi carnea de vită.

Cuprins articol

Toggle
  • Alege cea mai bună carne pentru friptura perfectă
  • Cum să obții urmele perfecte de grătar
  • Cum știi dacă friptura e rare, medium rare sau medium?
  • Rețetă de unt aromatizat pentru friptură

Această metodă funcționează pentru toate bucățile de friptură de vită: ribeye, porterhouse, ranch, T-bone, filet mignon, flat iron steak, NY strip steak și altele.

Alege cea mai bună carne pentru friptura perfectă

Cumpără o carne de vită de calitate. Dacă ai posibilitatea, mergi la măcelărie pentru a obține bucata de carne potrivită nevoilor și bugetului tău.

Cum să obții urmele perfecte de grătar

Mai întâi, asigură-te că fripturile sunt suficient de groase. Dacă au 3 cm sau mai puțin, întoarce-le o singură dată, pentru a evita să se gătească prea mult în interior, în timp ce exteriorul capătă acea crustă maro caramelizată. Vei obține pe friptura ta urme de grătar într-o singură direcție.

Pentru fripturile mai groase, poți obține un model în X:

  • Așază fripturile pe grătar la un unghi de aproximativ 45° față de grilele acestuia.
  • Lasă-le câteva minute, apoi rotește carnea la 90° pentru a crea un model în formă de diamant.
  • Întoarce fripturile și repetă pașii.
  • După ce le scoți de pe grătar, lasă-le să se odihnească pe un tocător timp de 5 minute înainte de a le tăia. Acest pas – numit gătire prin reportare – permite sucurilor să se redistribuie, astfel încât carnea să rămână suculentă.

Nu uita: un grătar curat va oferi urme mai frumoase. Curăță grilajul bine și unge-l cu puțin ulei.

friptura-de-vita-pe-gratar
Friptura de vită pe grătar Sursa foto Canva

Cum știi dacă friptura e rare, medium rare sau medium?

În funcție de grosimea fripturii și de intensitatea căldurii:

O friptură de 4 cm se gătește medium rare în 12–16 minute.

O friptură de 2,5 cm se gătește medium rare în 8–12 minute.

Cel mai bun instrument este termometrul pentru carne cu citire instantanee:

Rare: 52 °C

Medium rare: 57–60 °C

Medium: 63–68 °C

Rețetă de unt aromatizat pentru friptură

Un mod excelent de a savura friptura este să adaugi o bucată de unt aromatizat, care adaugă un strat de savoare.

Unt cu usturoi și parmezan

  • 2 linguri de unt topit nesărat
  • 1 lingură de parmezan ras ras
  • 1 cățel mic de usturoi, tocat mărunt
  • Sare grunjoasă și piper negru proaspăt măcinat, după gust

Amestecă toate ingredientele într-un bol mic până obții o compoziție omogenă. Pune câte o linguriță peste carne imediat ce o iei de pe grătar și las-o să se topească în timp ce friptura se odihnește.

author avatar
Madalina Jianu
Absolventă a Facultății de Administrație Publică și a unui program de master în Managementul Sectorului Public a descoperit pasiunea pentru jurnalism și marketing chiar din primii ani pe piața muncii. Profesează în marketing de aproximativ cinci ani, iar pasiunea pentru scris a început cu proiectul Oficiul de Știri.
Citește mai mult
Taguri: carnecarne roșiegrătarrețeta
Parteneri
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

Articole similare

Cum să gătești corect friptura de vită pe grătar | Oficiul de Știri
ACTUALITATE

Rețeta suedeză recomandată de medici. Ce poate face o reclamă

30/10/2025
Cum să gătești corect friptura de vită pe grătar | Oficiul de Știri
ACTUALITATE

Rețeta pentru a trăi mai mult

26/10/2025
Cum să gătești corect friptura de vită pe grătar | Oficiul de Știri
Cross

Curry de pui în stil filipinez

17/08/2025
Cum să gătești corect friptura de vită pe grătar | Oficiul de Știri
Cross

Ginisang Monggo (Supă de fasole Mung) – rețetă filipineză

26/07/2025
Cum să gătești corect friptura de vită pe grătar | Oficiul de Știri
ACTUALITATE

80% din carnea de porc vândută în România provine din import. Avertisment ANPC

17/07/2025
Cum să gătești corect friptura de vită pe grătar | Oficiul de Știri
De gustibus

Rețetă de cocktail cu zeama de la murături – de la whisky la martini

13/07/2025
Afișează mai multe

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește Oficiul de Știri pe


PAMFLETUL ZILEI
Cum să gătești corect friptura de vită pe grătar | Oficiul de Știri
Pamfletul zilei
Bombele nucleare ale doamnei Șoșoacă
de Flaviu Mitroi
26/11/2025
0

Nu-i așa că i-ați simțit lipsa Dianei Șoșoacă, spaima restaurantelor și a cantinelor? Deși s-a dus să facă ravagii la...

Citește mai multDetails
ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ
Atac armat în Washington, aproape de Casa Albă: doi militari din Garda Națională a SUA au fost uciși / Reacția lui Trump
Adriana Săftoiu și Robert Schwartz, noii șefi ai TVR și ai radioului public
Senatorul Ninel Peia anunță depunerea unei moțiuni de cenzură – surse
Donald Trump lansează ideea: Ucraina să cedeze teritorii
Eurohold Bulgaria și Euroins Insurance Group deschid o nouă acțiune de arbitraj la Washington și cer României despăgubiri de 575 milioane de euro
A început ședința Parlamentului: Nicușor Dan prezintă Strategia Națională de Apărare 2025–2030 LIVE VIDEO
banner proger
Cum să gătești corect friptura de vită pe grătar | Oficiul de Știri

Oficiul de Stiri este un site de știri online, care acoperă subiecte naționale și internaționale, cu informații de actualitate, articole de opinie și analize.

Site-ul publică știri din domenii diverse, precum economie, energie, externe, justiție, social, business, cultură, educație, politică, lifestyle.

  • Actualitate
  • Extern
  • Lumea de lângă noi
  • Alegeri 2025
  • Business
  • Călătorii
  • Motion
  • News
  • Politică
  • Sport
  • Life
  • Casa și grădina
  • Cultură
  • De gustibus
  • Entertainment & Showbiz
  • Health & Fitness
  • Horoscop
  • Style
  • Gica Contra
  • Pamfletul zilei
  • Opinii
  • Pastila de râs
  • Special
  • Analiză
  • Anchete
  • Interviuri
  • Reportaje
  • Politica de confidențialitate
  • Politica de cookies
  • Politica editorială
  • Termeni și condiții
  • Despre
  • Redacția
  • Contact

© 2025 toate drepturile rezervate oficiuldestiri.ro

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
Vedeți toate rezultatele
  • Breaking News
  • Pamfletul zilei
  • ACTUALITATE
    • News
    • Extern
    • Lumea de lângă noi
  • Special
    • Anchete
    • Reportaje
  • Politică
    • Stiri despre Nicusor Dan
  • Business
  • Life
  • Sport
  • OPINII
  • Gica Contra
  • Echipa
  • Telefon: 0799007711
  • Email: office@oficiuldestiri.ro

© 2025 toate drepturile rezervate oficiuldestiri.ro