China a lansat inteligența artificială care scrie „documente corecte” pentru birocrați. Cu alte cuvinte, un funcționar poate folosi AI ca ajutor și în „limbajul de lemn”.
Gigantul chinez de web și inteligență artificială Baidu a făcut echipă săptămâna trecută cu organul guvernamental de comunicații Xuexi pentru a crea un instrument care generează documente corecte din punct de vedere politic pentru birocrați.
Xuexi este o aplicație care oferă informații despre viața și gândurile președintelui chinez Xi Jinping – plus instrumente care permit utilizatorilor să discute despre ele împreună.
Rapoartele din Hong Kong și China susțin că Baidu a făcut echipă cu Xuexi pentru a crea un instrument pe care birocrații chinezi îl pot folosi pentru a verifica documentele pe care le creează pentru a se asigura că reflectă în mod corespunzător gândurile lui Xi Jinping. Și că referințele la ideile sale provin din surse verificate.
Instrumentul poate fi folosit și pentru a produce documente care citează statistici și politici guvernamentale. Cu alte cuvinte, potrivit analiștilor, China creează limbaj de lemn cu ajutorul AI, potrivit The Register. În timp ce instrumentele pot fi utile pentru unele sarcini banale, ele sunt limitate de faptul că funcționarii nu sunt instruiți cu privire la cele mai recente informații. Unii oficiali au fost, de asemenea, prinși din cauza faptului că rapoartele lor scrise de mână sunt suspect de uniforme sau arată o îmbunătățire bruscă.
Oficialii chinezi pricepuți la tehnologie apelează la inteligența artificială pentru a face față munților de documente pe care trebuie să le producă, în ciuda eforturilor repetate ale Beijingului de a reduce birocrația pentru…birocrații săi de bază.
Tehnologii care simulează scrisul de mână
Multe dintre numeroasele inspecții, rapoarte de lucru și discursuri pe care se așteaptă să le producă sunt scrise de mână și, ca urmare, unii oficiali folosesc, de asemenea, în liniște tehnologii robotice pentru a simula scrisul de mână.
Autoritățile încă nu au elaborat reguli specifice cu privire la utilizarea inteligenței artificiale sau a roboticii pentru a scrie rapoarte guvernamentale, dar există deja o serie de legi și reglementări care guvernează acest domeniu, inclusiv legea privind secretul oficial recent actualizată și primul regulament privind inteligența artificială a Consiliului de Stat emis anul trecut.
Și la modul general birocrația a început să „profite” de inteligența artificială. Pentru multe guverne ale lumii, digitalizarea birocrațiilor din sectorul public a devenit un obiectiv important. Digitalizarea este privită ca un aspect esențial pentru a deveni un guvern mai bun, care este mai eficient și mai eficient. O tehnologie care este adesea privită ca un motor al unei astfel de transformări digitale este inteligența artificială.
În timp ce birocrația și statul sunt susceptibile de a fi consolidate, mai degrabă decât înlocuite de AI, adoptarea acestor noi tehnologii va duce probabil la schimbări structurale în cadrul acelor birocrații, după cum notează Oxford University. Acest proiect explorează schimbări, examinând modul în care birocrațiile din sectorul public își reconciliază logicile și valorile instituționale existente cu cele ale sistemelor AI recent introduse.
Poate deveni AI un funcționar indiferent?
Luarea deciziilor algoritmice are potențialul de a remodela radical elaborarea și implementarea politicilor. Multe dintre examinările morale ale AI consideră inteligența artificială drept un instrument epistemic neutru sau analogul bazat pe valori al unui factori de decizie politică. Potrivit unora dintre analiști, sistemele AI din administrația publică sunt adesea mai bine comparate cu un simplu birocrat.
Acest lucru deschide o serie de întrebări despre dispozițiile morale ale unor astfel de sisteme AI. Specialiștii susțin că sistemele AI din administrația publică acționează adesea ca birocrați indiferenți și că acest lucru poate introduce o omogenitate problematică în dispozițiile morale din agențiile administrative.
Inteligența artificială este folosită de guverne pentru a identifica pe cei care intră și părăsesc teritoriul țării, pentru a detecta cazuri de fraudă financiară sau pentru a informa despre deciziile privind eliberarea din închisoare (spre exemplu). Și are potențialul de a accelera tendința așa-numitei guvernanțe algoritmice, sau utilizarea tehnologiilor informaționale în administrațiile publice și în furnizarea de servicii guvernamentale. Există însă multe motive pentru a fi îngrijorați, tot conform analiștilor, cu privire la guvernarea algoritmică. Acesta fiind un subiect în sine mai vast decât caracteristiciile unei inteligențe artificiale funcționărești.
În drept, economie, știința informației și administrația publică, există o dezbatere solidă cu privire la faptul dacă guvernarea algoritmică este superioară guvernării umane, deoarece este mai precisă și uniformă. Tot bdin „gândirea” analiștilor AI: pentru a înțelege nuanțele morale ale discreției în luarea deciziilor guvernamentale, trebuie să examinăm birocrații „de la nivelul ierbii” și modul în care activitatea lor ar putea fi afectată de introducerea sistemelor de guvernare algoritmică.