Ce se întâmplă șapte minute după miezul nopții la Teatrul Excelsior din București? Un spectacol imersiv cu care începe anul 2025 cunoscutul teatru din Capitală.
Teatrul Excelsior, singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor adulți, începe anul 2025 în forță, cu premiera spectacolului „Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls)”, în regia lui Bobi Pricop, scenografia realizată de Clara Pop și muzica originală semnată de Eduard Gabia&Călin Țopa. Noua premieră a stagiunii 2024-2025 explorează modalități prin care teatrul poate deveni un spațiu hibrid, unde tehnologia și povestea se completează reciproc, oferind o experiență puternică, în special pentru publicul tânăr.
Dramatizarea impresionantă a romanului lui Patrick Ness, după o idee originală de Siobhan Dowd, este semnată de Mihaela Michailov, iar primele reprezentații au loc în 9 și 10 ianuarie 2025, de la ora 19:00, urmând ca premiera oficială a spectacolului să se desfășoare în 25 și 26 ianuarie 2025, în Sala „Ion Lucian” a teatrului.
Distribuția spectacolului este alcătuită din actorii Teatrului Excelsior: Dan Pughineanu/Alex Popa (Conor), Marius Turdeanu (Monstrul), Camelia Pintilie/Oana Predescu (Mama), Mihaela Trofimov (Bunica), Bogdan Nechifor/Doru Bem (Tatăl), Matei Arvunescu (Harry), Ioana Niculae (Lilly), Annemary Ziegler (Profesoara).
Spectacolul Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls) spune povestea lui Conor, un adolescent care, aflat în fața unor momente dificile, primește vizite nocturne din partea unui monstru misterios: o creatură străveche care cutreieră pământul de secole întregi în căutarea unor noi discipoli. Monstrul apare în viețile oamenilor pentru a le lumina calea și pentru a-i învăța câte puțin din tainele cunoscute de el.
După succesul pe care l-a cunoscut în 2023 cu spectacolul „Solaris”, regizorul Bobi Pricop se întoarce la Teatrul Excelsior pentru a oferi publicului o experiență imersivă unică: spectacolul său transformă teatrul într-o întâlnire captivantă între tehnologie și emoție, potrivită nevoilor tinerilor din zilele noastre.
![Șapte minute după miezul nopții la Teatrul Excelsior Șapte minute după miezul nopții la Teatrul Excelsior](https://oficiuldestiri.ro/wp-content/uploads/2025/01/Premiera-la-Teatrul-Excelsior-oficiuldestiriro_.jpg)
„Mi-am dorit să spunem povestea asta la Teatrul Excelsior”
„Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls) este un spectacol despre anxietate, furie, iubire, vindecare – un spectacol despre viață și demonii ei, dar mai ales despre monștrii care ne arată cine suntem cu adevărat.
Mi-am dorit să spunem povestea asta la Teatrul Excelsior pentru că ea vorbește direct adolescenților. A fost o reîntâlnire foarte frumoasă cu trupa de aici și mă bucur că am făcut împreună acest spectacol în care tehnologia ne ajută să simțim acele emoții grele și mari. Ne-am propus să nu ne ferim de ele, să nu le îmblânzim, ci să le lăsăm să se reverse pe scenă, în căști, în minți și în suflete”, spune Bobi Pricop, regizorul spectacolului.
Cunoscut pentru viziunea inovatoare și talentul de a integra noile media în spectacolele sale, regizorul Bobi Pricop prezintă publicului o viziune inedită asupra problemelor cu care lumea se confruntă în prezent. Producții teatrale precum „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții” (Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” București, 2016), „Neînțelegerea” (Teatrul Național „Radu Stanca Sibiu, 2023), “Pisica verde” (Teatrul “Luceafărul”, Iași, 2015) sau spectacolul de dans imersiv „IN BETWEEN” (MINA, Museum of Immersive New Art, 2024) nu doar că i-au consolidat imaginea de creator multidisciplinar, ci i-au și oferit numeroase premii de-a lungul timpului.
Tehnologie avansată
Spectacolul „Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls)” introduce o tehnologie avansată prin care fiecare spectator este invitat să poarte căști audio, beneficiind astfel de o experiență auditivă tridimensională ce amplifică intensitatea poveștii și îl transportă într-o lume unde realitatea și fantezia coexistă. Muzica originală compusă de Eduard Gabia și Călin Țopa joacă un rol esențial în acest spectacol, devenind la rândul ei un actant în sine ce dictează, din umbră, acțiunile celorlalte personaje.
Soundscape-ul reieșit din această colaborare este unic, construit din sunete ambientale, ritmuri tensionate și teme muzicale sensibile, reușind să devină o extensie a trăirilor personajelor și o punte de legătură între public și povestea de pe scenă.
Citiți și: Moarte la Teatrul de Revistă