Gimnastica românească este din nou în prim plan la Jocurile Olimpice, revenind în elita mondială după o pauză de 12 ani. Echipa feminină de gimnastică artistică a României a reușit să se califice în finala competiției de la Jocurile Olimpice de la Paris, ocupând ultimul loc calificabil, cu un total de 159,497 puncte.
România s-a clasat ieri pe locul 8 după o prestație solidă în prima subdiviziune a calificărilor. Statele Unite, conduse de faimoasa Simone Biles, au dominat calificările cu 172,296 puncte. Alte echipe care au ajuns în finală sunt Italia, China, Brazilia, Japonia, Canada și Marea Britanie.
Lotul României este format din Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă și Andreea Preda. Sabrina Maneca Voinea, în vârstă de 17 ani, este remarcată ca o specialistă la sol și bârnă, fiind deja dublă medaliată la campionatele europene, cu argint la Rimini 2024 și bronz la Antalya 2023.
Calificarea echipei românești la Jocurile Olimpice reprezintă o revenire notabilă după o pauză de 12 ani, ultima prezență fiind la Londra în 2012, atunci când fetele noastre au cucerit medalia de bronz. Gimnastica românească are o tradiție bogată, acumulând în total 71 de medalii olimpice: 25 de aur, 20 de argint și 26 de bronz. Ultimele succese olimpice ale gimnasticii românești au fost obținute tot la Londra 2012, prin Sandra Izbașa, care a câștigat aur la sărituri, Cătălina Ponor, care a obținut argint la sol, și echipa României care a cucerit bronzul.
Sabrina Voinea s-a calificat în finalele de la bârnă şi sol
La Jocurile Olimpice de la Paris, Simone Biles a dominat calificările individuale la gimnastică artistică feminină, obținând un scor de 59,566 puncte, cel mai mare din competiție. De asemenea, Ana Maria Bărbosu, din echipa României, s-a calificat în finala individuală compusă cu un total de 53,533 puncte, ocupând locul 16. În ciuda calificării inițiale pe poziții mai bune, sportivii Jordan Chiles (SUA) și Giorgia Villa (Italia) nu au avansat în finală din cauza regulii care permite maximum două reprezentante din fiecare țară.
Româncele Sabrina Voinea și Ana Maria Bărbosu au avut performanțe remarcabile, calificându-se în finalele pe aparate. Sabrina Voinea va concura în finalele de la bârnă și sol, după ce a obținut a cincea notă la bârnă (14,000) și a patra la sol (13,800). Ana Maria Bărbosu s-a calificat și ea în finala de la sol, cu un scor de 13,600, clasându-se pe locul 8.
„Sabrina the Sensation” a postat Federația Internațională de Gimnastică după ce sportiva noastră a primit cele mai mari note la bârnă şi sol după prima subdiviziune a calificărilor feminine la gimnastică artistică.
Performanțele celorlalte gimnaste românce includ:
- Ana Maria Bărbosu: locul 15 la sărituri (media 13,633) și locul 57 la paralele (12,600).
- Amalia Ghigoarţă: locul 30 la bârnă (13,266), locul 16 la sol (13,333) și locul 43 la paralele (13,066).
- Lilia Cosman: locul 41 la bârnă (12,833), locul 53 la sol (12,466) și locul 76 la paralele (11,333).
- Andreea Preda: locul 79 la paralele (10,933).
FLOOR EXERCISE:
Sabrina Maneca-Voinea 🇷🇴 – 13.800#Paris2024 | #Gymnastics pic.twitter.com/TYB4zhg84r
— FIG (@gymnastics) July 28, 2024
Preşedinta FR Gimnastică: “Toţi ne gândim şi la o medalie olimpică la Paris”
Carmencita Constantin, preşedinta Federaţiei Române de Gimnastică (FRG), a fost una dintre principalele voci care au susținut că fetele noastre au toate șansele pentru a obține noi performanțe la Jocurile Olimpice: “Am visul că aceşti copii vor face la Paris mai mult decât ne-am propus, că vor avea o perioadă foarte bună, că îşi vor atinge cu adevărat vârful necesar de performanţă în perioada Jocurilor Olimpice. În rest, sunt convinsă şi ştiu cât de mult îşi doresc, cât de hotărâte sunt să fie unite, să se ajute, să se sprijine una pe alta şi să dea maximum posibil fiecare dintre ele”.
“Toţi ne gândim şi la o medalie olimpică la Paris, categoric. Dar între a te gândi, a munci pentru o medalie olimpică şi a-ţi asuma un astfel de obiectiv este o distanţă. Noi ne-am uitat foarte atent la ce este în jur, la decalajul faţă de ‘galacticii’ Statelor Unite, care au valoare şi experienţă. Şi nu e numai cazul Statelor Unite, vedem Brazilia, Marea Britanie sau Italia. Aşa că suntem în situaţia în care adrenalina şi sângele de român poate face minuni. Concursul este concurs, important este să ne calificăm în cele patru finale pe care ni le-am asumat ca obiectiv… iar apoi, concursurile din finale sunt de la zero”, a declarat ea pentru AGERPRES.
ANA BARBOSU & SABRINA VOINEA ARE IN THE OLYMPIC FLOOR FINAL 🇹🇩🇹🇩🇹🇩😭😭😭 pic.twitter.com/SVzKbg19Fx
— GYMeme (@IzbasaG) July 28, 2024
Nadia Comăneci: “Avem şanse şi la medalie, la bârnă”
Și Nadia Comăneci s-a declarat încrezătoare în gimnastele noastre, susținând că România are șanse la medalii la Jocurile Olimpice de la Paris. ”După două ediţii în care nu am reuşit să ne calificăm, mă bucur că suntem aici, la această Olimpiadă. Pentru că sărbătorim 100 de ani, la revenirea aici, la Paris. Fetele sunt pregătite, sper să aibă un concurs fără greşeli, fără emoţii, pentru că de fapt asta este problema mare: emoţiile. Şi sper să vedem ceva finale. Eu zic că avem şanse la finale. Cred eu că avem şanse şi la medalie, la bârnă. Știţi doar că bârna este loz în plic.”, a spus ea înaintea plecării delegației României la Paris.
Finalele competițiilor de gimnastică artistică se vor desfășura după următorul program:
- Finala pe echipe: 30 iulie, ora 19:15.
- Finala la individual compus: 1 august, ora 19:15.
- Finalele pe aparate: bârnă pe 5 august la ora 13:38 și sol pe 5 august la ora 15:23.