Ziua Internațională a Muzicii poate fi sărbătorită azi într-un cadru de poveste, în Capitală. Este vorba despre un eveniment inedit care se va desfășura la Casa Madrigal (Vila Sacha Silberman Roman), pe Aleea Dealul Mitropoliei nr. 11.
Asociația culturală Aici A Stat vă invită să celebrați Ziua Internațională a Muzicii într-un cadru de poveste, la Casa Madrigal. Pe 1 octombrie, de la ora 18:30, membrii Asociației vor onora frumusețea muzicii clasice și a patrimoniului cultural într-un eveniment inedit ce îmbinămuzica, arta și istoria.
„În deschidere, vom face turul ghidat al casei cu o expoziție inedită de artă și de costume tradiționale ale corului Madrigal. Apoi ne vor delecta copiii din Corul Angeli, parte din programul Cantus Mundi, coordonați de dirijorul David Florin. Seara va continua cu un recital oferit de Ansamblul muzical #Aiciastat, care va interpreta compoziții semnate de marii maeștri ai muzicii clasice: Vivaldi, Bach, Mozart și Händel. Atât cartea „Mahalele de patrimoniu” apărută la Editura Vremea cu autograful autoarei, Ana Rubeli, cât și produse create sub semnătura Madrigal vor putea fi achiziționate în cadrul seratei. La finalul recitalului publicul poate rămâne la povești și la un pahar de vin pentru a încheia o seară memorabilă”, spun organizatorii.
Citiți și: Corul Madrigal va concerta în spații simbolice ale lumii
Casa Madrigal, locul potrivit pentru a celebra Ziua Internațională a Muzicii
“Serata Aiciastat de Ziua Internațională a Muzicii va avea loc într-o casă absolut remarcabilă. Nu există un loc mai bun unde să celebrăm muzica, chiar de ziua ei: locul în care iau naștere emoțiile pe care Corul Naţional de Cameră Madrigal Bucureşti sau Cantus Mundi Romania ni le transmit cu fiecare ocazie.
Ne bucură enorm această colaborare prin care vă invităm să ascultați atât lucrări de Vivaldi, Bach, Mozart, Händel în interpretarea Ansamblului muzical #Aiciastat cât și corul de copii Angeli parte din programul Cantus Mundi. Cantus Mundi împlinește anul acesta 10 ani deci vom avea o dublă aniversarem”, evidențiază Ana Rubeli, fondatoarea Asociației culturale Aici A Stat.
În cadrul seratei vor fi și activități speciale. Cum ar fi un tur ghidat al Casei Madrigal, în cadrul căruia publicul va putea descoperi istoria acestei clădiri deosebite și va afla detalii fascinante despre arhitectura sa și istoria personalităților care au trăit aici. De asemenea, publicul va degusta alături de un sommelier vinurile de la Jidvei, dar și bezelele speciale cu mesaje de la Bezelefănțica Rozi, într-o atmosferă relaxată și culturală.
Serata mai include lucrări de artă și expoziție de costume ale corului Madrigal. Astfel, publicul va putea admira o selecție de lucrări de artă și costume remarabile ce vor completa eleganța acestui spațiu încărcat de istorie. Expoziția va fi organizată cu prilejul acestui eveniment. Participarea la eveniment se face pe bază de bilete, disponibile aici: https://aiciastat.ro/serata-culturala-aiciastat-de-ziua-internationala-a-muzicii-in-vila-sacha-silberman-roman/.
Primul lift dintr-o clădire bucureșteană privată e la Casa Madrigal
Dacă nu ați auzit până acum despre această clădire aflați că are o poveste fascinantă. Casa Madrigal adăpostește primul lift dintr-o clădire privată din București. Clădirea este cunoscută ca Vila Sacha Silberman Roman, după numele proprietarului său din perioada interbelică.
Numită la origini Vila Sacha Roman, Casa Madrigal, actualul sediu al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și al Programului Național Cantus Mundi, a fost realizată după planurile celebrului arhitect de origine poloneză Albert Popper (1874-1946). A fost „construită” în 1924 de către juristul și publicistul român Sacha Silberman Roman (1885 – 1967), personalitate notabilă a Bucureștiului interbelic. A deținut pentru o perioadă (între 1909-1921) și funcția de secretar al lui Nicolae Titulescu.
De asemenea, Sascha Roman a fost consilier juridic al Legației Britanice la București, acționar în consiliile de administrație ale mai multor firme și președinte al consiliului de administrație al Societății Anonime Române Ciornei București, specializată în editarea de cărți.
Madrigal – o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”.
Datorită caracteristicilor sale, imobilul se încadrează în categoria vilelor unicat ce caracterizează Bucureștiul de început de secol XX, cu o arhitectură originală ce îmbină cu eleganță elemente bizantine, gotice, neo-românești dar și inserții inspirate din culele oltenești.
Înființat în anul 1963 de către legendarul muzician și dirijor Marin Constantin (1925–2011), Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a devenit un reper al vieții muzicale și diplomației culturale naționale și internaționale. Este definit prin sonoritatea sa specifică, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. Repertoriul său este îndreptat către renaștere, muzica preclasică și clasică, romantism, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. Prezența scenică și componența ansamblului au fost în permanență rafinate, astfel încât performanța sa a ajuns să fie comparată de critici cu „o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”.
Citiți și: Eveniment emoționant: Corul Madrigal cântă la mare, când răsare soarele