Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a lansat un atac virulent la adresa actualei conduceri a partidului. Antonescu și-a exprimat public nemulțumirea față de direcția în care se îndreaptă PNL în contextul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2024. Fostul lider PNL i-a calificat pe cei conducerea liberală drept „semidocți” și a avertizat că partidul „este pândit de ridicol” din cauza campaniei centrate pe cartea „Un ostaș în slujba țării” a lui Nicolae Ciucă.
Cartea care l-a răpus pe ostașul Ciucă
Crin Antonescu a fost deosebit de critic cu privire la strategia de promovare a lui Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidențiale.
„PNL este pândit de ridicol, ridicolul vine din această campanie cu cartea. Domnul Ciucă, un om cumsecade și care nu e un măscărici, nu se potrivește cu imaginea de scriitor și eseist. Campania este total neinspirată și duce spre ridicol. În politică ridicolul ucide, mai bine ești corupt decât ridicol,” a declarat Antonescu.
Liderii PNL, „semidocți, mediocritate și impostură”
Fostul lider liberal a fost necruțător cu actualii lideri ai partidului, afirmând că doar „niște semidocți” ar fi putut gândi o campanie electorală bazată pe „performanțele literare ale domnului Ciucă.” Antonescu a subliniat că, deși s-ar putea invoca succesul președintelui Klaus Iohannis, fiecare lider politic „intră în istorie pe limba lui.”
„Trăim, la nivelul conducerii PNL, într-o formă de mediocritate și chiar impostură, inclusiv a candidatului la prezidențiale, care trebuie totuși denunțată de cineva care poate.”, a afirmat Crin Antonescu.
Antonescu l-a criticat în special pe Rareș Bogdan, pe care l-a descris drept „un personaj autocentrat și fanfaron”
Crin Antonescu îl atacă pe Nicolae Ciucă: „Partidul e pândit de ridicol. Mai bine ești corupt decât ridicol”
„Ridicolul vine și din această campanie cu cartea. În politică, ridicolul ucide. Mai bine ești acuzat de corupție decât de ridicol. Toată lumea înțelege că având un candidat care nu doar să fie susținut de către cei patru semidocți…deși jumătate sunt doctori și altul este reputatul «cărturar» Rareș Bogdan care a citit câteva mii de cărți mai mult decât Ciolacu, așa a spus. Numai niște semidocți puteau să gândească o campanie centrată pe performanțele literare ale domnului Ciucă”, a afirmat Antonescu.
Oamenii care taie și spânzură în PNL
Despre modul în care Nicolae Ciucă a fost ales să candideze pentru președinție, Crin Antonescu a spus: „Există un grup de 3-4 oameni -domnul Rareș Bogdan, domnul Motreanu, domnul Lucian Bode – care iau decizii împreună cu domnul Ciucă. Eu nu le cenzurez dreptul de a lua decizii, că sunt aleși de partid și e treaba partidului. Eu vorbesc ca alegător despre rezultatele acestor decizii”.
În opinia fostului lider al PNL, scorul PNL la alegerile locale este „mascat” în vederea scrutinelor de la parlamentare și prezidențiale, iar conducerea actuală nu are credibilitatea necesară pentru a rupe guvernarea cu PSD, dată fiind apropierea de acest partid.
„Ciucă n-a fost hotărât de partid”
Antonescu susține că Nicolae Ciucă n-a fost desemnat de partid ca fiind candidatul PNL pentru președinția României: ”Avem în continuare un candidat la președinție care nu ne spune de multă vreme mai nimic, în ciuda faptului că probabil este un om cumsecade. Domnul Ciucă e un candidat la președinție care n-a fost hotărât de partid în mod oficial într-un anumit moment, cântărind niște lucruri, eventual alte posibile candidaturi. Campania la europarlamentare s-a desfășurat printr-un teasing, un advertising încă nu al cărții, dar al autorului, adică domnul Ciucă a fost promovat în toată țara. Deci decizia era luată, exact de cine nu știu. Acum suntem în fața faptului împlinit și în așteptarea unei cărți.”
Fostul președinte al PNL reclamă faptul că Ciucă nu și-a comunicat niciodată programul politic pe care l-a pregătit pentru România, în calitate de aspirant la funcția de președinte al țării.
„Noi, particularii, facem planuri despre ce vrem să facem în România. Putem fi și discreți, e treaba noastră. Cei care fac politică și cei care vor să fie președinți, mai abitir, trebuie să ne spună ce vor să facă ei cu România și să ne spună asta clar, pe îndelete, în detaliu. Cum n-am auzit nimic la europarlamentare, nu am auzit și nu mai am speranța să aud nici de la domnul Ciucă”, a completat Antonescu.
Cine ar fi candidații PNL pentru președinție mai buni decât Nicolae Ciucă
În ciuda criticilor dure, Antonescu a oferit și soluții pentru situația dificilă a PNL, menționând că există alternative viabile pentru candidatul la prezidențiale.
„Se poate găsi un candidat performant. Hellvig, Bolojan – două variante pe masă,” a spus Antonescu.
Referindu-se la fostul director al SRI, Eduard Hellvig, Antonescu a remarcat că, deși ar fi o candidatură complicată, Hellvig are calitățile necesare pentru a deveni președintele României, inclusiv „relaționările pe care un fost șef de serviciu le are” și capacitatea de a dezvolta o componentă de relații externe.
PSD beneficiază de slăbiciunile PNL
Antonescu a avertizat că, din cauza incapacității PNL de a gestiona candidatura la prezidențiale, PSD ar putea fi marele beneficiar.
„Pesediștii își văd de treaba lor… își pot rezolva problema lor – președinte de stângă după 20 de ani de președinte de dreapta,” a concluzionat fostul lider liberal.
Antonescu: „Îmi păstrez cetățenia liberală”
În contextul acestor declarații, Crin Antonescu a evidențiat vulnerabilitatea PNL în fața unui eșec major în alegerile prezidențiale din 2024. Acesta a sugerat că partidul are nevoie de o schimbare radicală de strategie și de leadership.
„De 10 ani, sunt doar un membru ușor dezafectat – dar îmi păstrez cetățenia liberală – și un votant al PNL. Nu am alte pretenții, dar am aceste așteptări în aceste calități. Am urmărit ce s-a întâmplat cu partidul în ultima perioadă.”, a explicat Antonescu, Digi24.
Crin Antonescu, nu e singurul care lansează un atac dur la adresa liderului PNL, Nicolae Ciucă, și la adresa conducerii partidului, înaintea capaniilor electorale pentru alegerile prezidentiale si parlamentare. La începutul lunii iulie, liberalii se gândeau la o nouă garnitură de conducere, prin debarcarea lui Nicolae Ciucă la pachet cu Rareș Bogdan și Lucian Bode.
(vezi: https://www.gandul.ro/politica/debarcarea-lui-ciuca-la-pachet-cu-r-bogdan-si-bode-suspiciuni-de-frauda-cu-fondurile-partidului-numele-vehiculat-pentru-inlocuirea-lui-ciuca-20248906)
Totusi, liberalii ar trebui să facă o analiză mai serioasă la nivel central după alegerile europarlamentare si locale. Astfel, în 9 iunie, 2024 PNL a câștigat numai 12 județe, după ce în urmă cu 4 ani la alegerile locale din 27 septembrie- 2020, a obţinut 17 consilii judeţene, iar în 2016 controla doar 8 consilii judeţene. Pe de altă parte, după votul din 9 iunie PSD a obținut controlul în 25 de județe, câștigând în plus față de 2020 cinci Consilii Județene controlate de liberali si anume: Timiș, Vrancea, Caraș-Severin, Maramureș, Neamț și Suceava. Desi în campania pentru alegerile locale liberalii l-au plimbat ca pe urs pe Nicolae Ciucă prin toate judeţele ţării, acesta nu a reusit să fie o locomotivă pentru PNL, ci mai degrabă să-l tragă in jos.
Ba mai mult Județul Timis a fost vândut ca la piață PSD-ului, după ce presedintele CJ si liderul liberalilor din Timiș, Alin Nica, a fost demis, deoarece s-a opus alianței cu PSD. In dorința coalitiei PSD-PNL de a-l înlătura pe Dominic Fritz de la primăria Timișoara, Nicolae Ciucă a negociat cu Marcel Ciolacu să sustină candidatura liberalului Nicolae Robu la primărie, la schimb cu candidatura PSD-istului Alfred Simonis la Consiliul Judetean, sacrificându-l pe liberalul Alin Nica.
(Vezi: https://financialintelligence.ro/alin-nica-demiterea-de-la-sefia-organiz…)
Numai că socoteala de acasă nu se potriveste cu cea din târg. Si astfel, Dominic Fritz a fost reales primar la Timișoara iar Alfred Simonis presedinte CJ Timiș. Si astfel Nicolae Ciucă a rămas cu buza umflată după ce i-a făcut cadou PSD-ului presedentia CJ Timiș. Si astfel de analize ar putea continua pentru a vedea cum s-a reusit ca PNL să-și piardă identitatea prin alianta cu PSD.
Groparul PNL este Klaus Iohannis , cel care a impus lideri slabi și obedienți la conducerea partidului, prin care încearca să-l controleze . În această perioadă, Iohannis un om lipsit de viziune pe termen lung a încheiat alianța „contra naturii”, aducând PSD la guvernare, aceasta în condițiile în care PNL și USR formau o coaliție de guvernare reieșită din alegerile parlamentare din 2020.
Argumentul invocat atunci pentru realizarea coalitiei dintre PNL și PSD era „stabilitatea guvernării”, dar până la urmă s-a dovedit că in loc de stabilitate s-a ajuns la stagnare, iar PNL și-a pierdut identitatea liberală.
De altfel unii liberali lucizi printre care Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și politician cu greutate în PNL, atrăgea atentia că alianța cu PSD și “festivalul democrației” au produs daune politice grave partidului.
El a identificat cu ceva timp in urma, trei motive care au făcut ca PNL să piardă politic:
– Primul motiv a fost „festivalul democrației”, adică schimbarea pe bandă rulantă a președinților partidului, mai întâi Ludovic Orban, apoi Florin Cîțu. Semnalul schimbărilor a fost dat mereu de președintele Klaus Iohannis. Mari controverse a stârnit și preluarea conducerii partidului de către Nicolae Ciucă, mai ales că el e general în rezervă, deci nu avea nici o legătură cu liberalismul și până să ajungă senator pe listele PNL practic n-a avut nici o tangență cu acest partid.
– Al doilea motiv se referă la alianța cu PSD. Și aceasta a fost decisă tot de Iohannis, fapt pe care chiar președintele l-a recunoscut.
– A treia cauză este performanța slabă a guvernării cu Nicolae Ciucă premier pentru care PNL are acum probleme.
(Vezi: https://www.afaceri.news/bolojanalianta-cu-psd-si-festivalul-democratiei-au-produs-daune-politice-grave/)
Concret Ilie Bolojan a criticat lipsa se reforme administrative din perioada guvernării coalitiei PNL-PSD. În România sunt 2862 de comune din care 2.390 au sub 5.000 de locuitori, iar 891 n-au nici măcar 2.000 de suflete.
Avem de asemenea 216 orașe din care 117 au sub zece mii de cetățeni. Acestea au însă aparate birocratice stufoase care le conduc, în mai toate cazurile cu ajutor de la stat.
Astfel, 2.593 de localități au beneficiat în 2022 de fonduri din bugetul statului pentru a putea să funcționeze. Și așa se întâmplă în fiecare an.
In acest caz, Ilie Bolojan, vine cu urmatoarea solutie: „Primăriile care sunt gestionate prost ar trebui să fie lăsate să intre insolvență. Ori am avut de fiecare dată în acești ani ai guvernului în care primăriile care au acumulat arierate, au gestionat catastrofal activitatea au primit bani direct prin hotărâre de guvern la propunerea Ministerului de Finanțe pentru a li se șterge aceste datorii. Ori practic mesajul care este? Orice faceți cineva vă salvează”.
(Vezi si: https://www.profit.ro/perspective/video-eveniment-special-profit-ilie-bolojan-eficient-administratie-lup-singuratic-alocarea-buget-face-criteriul-socialist-politica-guvernului-fata-autoritatile-locale-gresita-20-ani-21552591)
Cu toate astea, lingăii din PNL fac scut în jurul lui Ciucă si ca recompensă pentru proasta performantă îl propun candidat la presedintie.
Pe de altă parte , Ciucă nu-i în stare să articuleze două cuvinte si este greu de crezut că el ar fi scris o carte despre sine intitulată „Un ostaș în slujba țării”. De aceea, în cazul lui Nicolae Ciucă se potriveste zicala „Prostul nu e prost destul, dacă nu e şi fudul“.
(Vezi: https://www.catavencii.ro/un-impostor-in-slujba-tarii/)
Oricum, chiar în titlul cărții afișat pe toate drumurile țării , s-a strecurat un pleonasm. Prin definitie, ostaș înseamnă o persoană care slujește în armata unei țări. Poate că înainte Ciucă trebuia să consulte „Dicționarul ortopedic” al Alinei Gorghiu. Ministra Justiției, Alina Gorghiu a făcut o gafă într-o emisiune radio, unde a încurcat termenii ”ortopedic” și ”ortoepic”: „Acum avem varianta de feminin la ministru, în dicționarul ORTOPEDIC și ortografic al Limbii Române”:
(Vezi: https://www.g4media.ro/video-alina-gorghiu-confuzie-ridicola-intr-o-emisiune-radio-referindu-se-la-doom-acum-avem-varianta-de-feminin-la-ministru-in-dictionarul-ortopedic-si-ortografic-al-limbii-romane.html)
Prin urmare, lăsând gluma de-o parte, expresia ostaș în slujba țării, este un pleonasm. Din acest motiv, dar si din altele, titlul cărții lui Ciucă netipărită încă ar putea fi formulat mai simplu simplu „Un ostaș”:
(Vezi: https://www.cotidianul.ro/un-ostas-si-cam-atat/)
Apoi, pe cine interesează o carte cu aspecte din viata personală a ostașului Nicolae Ciucă , atâta timp cât intrând în politică, acesta s-a dovedit a fi o nulitate.
Ba mai mult, individul Nicolae Ciucă mai are o uriasă problemă nelămurită legată de plagiatul tezei sale de doctorat, pentru care orice om politic onorabil ar trebui să facă un pas în spate, la fel ca în țările civilizate.
(Vezi: https://www.edupedu.ro/tag/plagiat-nicolae-ciuca/)