În contextul tot mai dificil din Orientul Mijlociu, Grecia pregăteşte dezvoltarea în Marea Egee a unui scut de apărare antirachetă.
Proiectul este partea aşa-numitei Agende 2030, potrivit Radio România Actualități. Pe fondul instabilităţii şi a securităţii precare din vecinătatea Greciei, ministrul apărării din Grecia, Nikos Dendias, a făcut cunoscut planul său pentru dezvoltarea unui scut de apărare antirachetă în Marea Egee, ca parte a proiectului Agenda 2030.
Nikos Dendias a subliniat, de asemenea, că crearea unui scut de apărare antirachetă în Marea Egee va putea, în mod flexibil, din numeroasele insule pe care le avem şi care de fapt, vor fi transformate în unităţi de putere, să blocheze şi să împiedice orice gând sau tentativă de schimbare a regimului actual din Marea Egee, care a fost creat şi consolidat printre tratatele internaţionale, dreptul internaţional şi dreptul internaţional al mării.
Turcia a avertizat în repetate rânduri Grecia
Ministrul grec a explicat că Agenda 2030 nu este doar un program de achiziţie de sisteme de arme, ci un concept cu totul diferit, care priveşte spre viitor, luând în considerare schimbările uriaşe care deja se află în plină evoluţie în această regiune.
Ankara consideră declaraţiile lui Dendias o provocare şi o ameninţare la adresa securităţii regionale, în contextul în care tensiunile dintre cele două ţări sunt deja ridicate din cauza disputelor teritoriale şi a forajelor pentru gaze naturale în Mediterana de Est şi Marea Egee. Turcia a avertizat în repetate rânduri Grecia să nu subestimeze capacităţile militare ale Turciei, reiterând că orice acţiune percepută ca o ameninţare la adresa Turciei va fi întâmpinată cu un răspuns pe măsură.
Rămâne deci de văzut cum vor fi implementate detaliile acestui proiect şi ce reacţii va genera el la nivel regional şi internaţional, potrivit analiștilor politici.
Citiți și: Taxe mai mari pentru turiștii care merg în vacanță în Grecia