Rubrica intitulată Zoom pe business, vine să completeze, zilnic, cu informații succinte, radiografia segmentului economic intern și internațional.
S-au anunțat oficial perioadele de depunere online a proiectelor pentru granturile IMM de câte 200.000-1,5 milioane de euro prin Programul Regional (REGIO) Nord-Vest 2021-2027, prin care microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii eligibile vor putea face investiții în afaceri diverse, de la săli de fitness și cabinete medicale până la producție, turism sau robotică.
- Apelul de proiecte 131.B – Creșterea competitivității IMM-urilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest. Cererile de finanțare vor putea fi depuse prin sistemul informatic MySMIS 2021/2021+ în perioada 18 septembrie 2023, ora 10:00 – 18 martie 2024, ora 10:00.
- Apelul de proiecte 131.C – Creșterea competitivității IMM-urilor din domeniile robotică și nanotehnologie. Cererile de finanțare vor putea fi depuse prin sistemul informatic MySMIS 2021/2021+ în perioada 12 septembrie 2023, ora 10:00 – 11 martie 2024, ora 10:00.
- Apelul de proiecte 131.D – Creșterea competitivității IMM-urilor din domeniile turism și sănătate. Cererile de finanțare vor putea fi depuse prin sistemul informatic MySMIS 2021/2021+ în perioada 14 septembrie 2023, ora 10:00 – 13 martie 2024, ora 10:00.
Potrivit informațiilor furnizate de INS, circa 40% din tinerii cu vârsta mai mică de 25 de ani care au un job, lucrează fie în agricultură fie în comerț, chiar dacă au studii superioare. Abia după 30 de ani reușesc să găsească un loc de muncă într-un sector care aduce valoare adăugată mai mare. Șomajul în rândul tinerilor de sub 24 de ani se apropie de 22%, de 4 ori mai mare decât media pe țară. E drept, România se află în fruntea statelor europene și din punct de vedere al tinerii cu vârste între 15 și 29 ani din România nu erau ocupați anul trecut în educaţie sau formare (NEET – neither in employment nor in education and training, engl.), potrivit datelor Eurostat. Sunt circa 20% dintre tinerii români în aceasta situație, o medie aproape dublă față de cea a UE (11,7%). Pe locul 2 în topul țărilor cu tineri fără ocupație se află Italia (19%), iar pe locul 3 – Grecia (15,4%). La capătul celălalt al clasamentului se situează Olanda (4,2% NEET) și Suedia (5,7%).
Biofarm, companie care a finalizat o investiție de 35 milioane euro, a realizat în primul semestru venituri din vânzări de 162,17 milioane lei, în creștere cu 17,04% față de cele de 138,56 milioane lei din exercițiul finanicar precedent. Compania menționează în raportarea semestrială că este pe locul al 2-lea, cu 100 de produse, pe segmentul Consumer Healthcare. În același interval de raportare, cheltuielile totale au crescut cu 19,64%, la 107,55 milioane lei, de la 89,89 milioane lei. Rezultatul total global s-a majorat cu 14,82%, la 50,11 milioane lei, de la 43,64 milioane lei la S1 2022. Pe întreg anul trecut, profitul net a fost de 70,92 milioane lei, din care 29,56 milioane lei va pleca spre acționari sub formă de dividende la data plății de 8 septembrie aprobată în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la finalul lunii trecute.
Volumul tranzacțiilor cu proprietăți comerciale (birouri, mall-uri, depozite și hoteluri) a scăzut brusc, cu 43%, în primul semestru al acestui an, până la 183 milioane euro, marcând cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani. Evoluția anuală prognozează o situație și mai negativă, indicând un minim al ultimului deceniu.
De prin lume adunate
- Rusia a lansat marți faza de testare a unei ruble digitale, bazată pe tehnologia blockchain, în speranța de a limita în cele din urmă impactul sancțiunilor internaționale. „VTB a devenit prima bancă care a testat cu succes tranzacțiile folosind ruble digitale în aplicația sa mobilă”, a declarat a doua mare bancă din Rusia într-un comunicat citat de Le Monde. Un total de alte 12 bănci și 600 de persoane fizice sunt, de asemenea, implicate în această „fază de testare”, după cum a detaliat săptămâna trecută Banca Centrală a Rusiei (RCB). În această etapă, aceștia vor putea efectua plăți la 30 de puncte de vânzare din 11 orașe din țară.
- Prețul petrolului a scăzut cu peste 1% marți, din cauza datelor economice chinezești slabe, coroborate cu temerile că reducerea neașteptată a ratelor cheie de politică monetară de către Beijing nu a fost suficient de substanțială pentru a întineri redresarea post-pandemică a țării, scrie Reuters. Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 1,31 dolari, sau 1,5%, la 84,90 dolari pe baril, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate a scăzut cu 1,44 dolari, sau 1,8%, la 81,07 dolari. Reducerile de ofertă din partea Arabiei Saudite și a Rusiei, parte a grupului OPEC+ care cuprinde Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, au contribuit la stimularea unei creșteri a prețurilor în ultimele șapte săptămâni.
- Reţeaua de fundaţii pentru o “societate deschisă” (Open Society Foundations, OSF), organizaţia caritabilă înfiinţată de miliardarul George Soros, intenţionează să se retragă sau să pună punct unei mari părţi din munca sa în Uniunea Europeană, pe măsură ce îşi redirecţionează atenţia spre alte părţi ale lumii, potrivit unui email intern consultat de Reuters. În acest email intern nu sunt oferite detalii cu privire la modul în care Fundaţia îşi va schimba finanţarea, dar un purtător de cuvânt a precizat că grupul va continua să sprijine organizaţiile dedicate societăţii civile din Europa şi de asemenea va menţine sprijinul pentru comunităţile de romi din Europa. În luna iunie, Open Society Foundations, ce susţine financiar diverse cauze în întreaga lume, de la reforme economice şi judiciare la drepturile minorităţilor şi refugiaţilor şi libertatea de exprimare, a anunţat că George Soros se pregăteşte să predea ştafeta unuia dintre fiii săi, Alexander, în vârstă de 37 de ani, iar în luna iulie a dezvăluit planuri care vizează concedierea a 40% din efectivele globale în cadrul unei modificări strategice.
- Produsul Intern Brut al Japoniei a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul al doilea, graţie avansului exporturilor care a compensat pentru diminuarea investiţiilor companiilor şi a consumului privat, informează agenția AFP. Conform cifrelor preliminare publicate marţi, Produsul Intern Brut al Japoniei a înregistrat o creştere de 1,5% în trimestrul al doilea comparativ cu trimestrul precedent şi un salt de 6% în ritm anual. Acesta este cel mai puternic ritm de creştere înregistrat de economia japoneză după ultimul trimestru din 2020. Analiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteptau la o creştere mult mai modestă, de 0,8%, după un avans de 0,9% în primul trimestru (cifră revizuită marţi în sus după un avans de 0,7% anunţat în prima fază).
- Cel mai mare dezvoltator imobiliar privat din China, Country Garden, încearcă să amâne pentru prima dată plata unor obligaţiuni private onshore, acesta fiind cel mai recent semn al unei crize sufocante de numerar în sectorul imobiliar, care pune presiune asupra Beijingului pentru a interveni. Analiştii au avertizat că o creştere a ratei de nerambursare în cazul trusturilor, cunoscute şi sub denumirea de bănci din umbră, care au legături strânse cu sectorul imobiliar autohton, va afecta şi mai mult a doua economie din lume. Anxietatea cu privire la riscurile de contagiune se răspândeşte pe pieţele globale, punând guvernul Chinei sub o presiune crescândă pentru a oferi sprijin sectorului imobiliar aflat în dificultate, care reprezintă aproximativ un sfert din economie.